Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Elektrisk vs. elektronisk – En enkel forklaring på forskjellen

Selv om du kanskje ikke kan forklare forskjellen på begrepene «elektrisk» og «elektronisk», er det godt mulig du intuitivt vet forskjellen. Før jeg skrev denne artikkelen spurte jeg en person, Henrik, som ikke er elektriker og som ikke har spesiell kunnskap på dette området. Svaret hans var interessant:

«Når jeg hører ordet ‘elektronisk’ ser jeg for meg noen data brikker som sitter fast i et hovedkort, mens når jeg hører ‘elektrisk’ ser jeg for meg lyn».

Selv om dette kanskje ikke var en innertier, er det et godt sted å starte for å prøve å forstå forskjellen på elektrisitet og elektronikk.

Begge begrepene kan ha funksjon som adjektiv eller adverb, altså ord som beskriver et substantiv (eller et verb, et annet adjektiv eller et annet adverb). Det vil si at begge begrepene viser til egenskaper som et objekt eller handling kan ha.

Begrepet «elektrisk» defineres i ordbøkene.no: «som frembringer, inneholder, leder eller drives av elektrisitet», men for å forstå «elektrisk» må vi selvsagt forstå elektrisitet: «Energiform som kommer av overskudd eller underskudd av elektroner».

Ok, så det vil si at elektrisitet er energi. Videre må begrepet «elektrisk» henvise til et objekt eller en handling som frembringer, inneholder leder eller drives av energi.

OK, flott. Da går vi over på begrepet «elektronikk». Når vi allerede er kommet så langt hopper jeg over noen av stegene vi tok i sted og går rett på begrepet «elektronikk». Fordi definisjonen av elektronikk kan være litt komplisert velger jeg å lage min egen definisjon: «Elektronikk handler om å bruke elektriske kretser for å kontrollere strøm».

Hvis vi simplifiserer det vi har diskutert så langt kunne vi altså sagt at elektronikk brukes til å kontrollere elektrisk energi. Husker du Henrik og svaret hans? Kanskje han allikevel ikke var helt på jordet? Lyn er jo nettopp energi. På hovedkortet han så for seg brukes elektronikk for å lede energien (i form av elektrisitet) i riktig retning. Går elektrisiteten i feil retning, fungerer ikke hovedkortet og derfor ikke datamaskinen.

I tillegg til datamaskiner inkluderer elektronikk også andre enheter som fjernsyn, stereoanlegg og mobiltelefoner. Elektronikk er dermed et vidt begrep som dekker mange forskjellige typer enheter. Imidlertid er datamaskiner det mest komplekse eksemplet på elektronikk, og de fleste elektroniske enheter bruker færre elektriske kretser enn datamaskiner. Felles for alle elektroniske enheter er imidlertid at de alle bruker elektrisk strøm for å fungere.

RELEVANT LESNING: Hva er elektrisk strøm? En enkel forklaring

Elektrisitet vs. elektronikk – En sammenligning

Både elektrisitet og elektronikk er avgjørende for det moderne liv, men de er innenfor to veldig forskjellige felt. Å forstå forskjellen mellom elektrisitet og elektronikk er viktig for alle som planlegger å jobbe med begge.

Elektrisitet er et felt av elektromagnetisk energi som samhandler med elektriske ladninger. Elektronikk er bruken av elektriske ladninger i elektriske og elektroniske kretser. Elektrisk kraft brukes til å få ting til å bevege seg eller fungere mens elektronikk brukes til mer komplekse oppgaver som å behandle og overføre informasjon.

Det finnes to former for elektrisk energi: strøm og spenning. Strøm er elektrisk energi i form av elektroner med spenning, mens spenning er kraften som er nødvendig for å flytte en elektrisk ladning fra ett punkt til et annet. Du kan lese mer om spenning her.

De fleste apparater bruker både strøm og spenning, men noen bruker bare en av dem. For eksempel bruker en lyspære strøm for å skape lys, mens en bil bruker spenning for å starte motoren.

Vi ka dele inn elektronikk i to typer:

  • Analog elektronikk
  • Digital elektronikk

Analog elektronikk

Som du sikkert allerede vet har vi gradvis gått over fra analog til digital elektronikk de siste 30 årene. I dag er det meste digitalt, men for 30 år siden var det meste analogt.

Analog elektronikk er betegnelsen på teknologien som ble brukt i de første elektroniske komponentene og systemene. I analog elektronikk flyter strømmer og spenninger fritt, uten hensyn til digitale inkrementer eller grenser.

Denne friheten gir analog elektronikk enorm fleksibilitet når det kommer til å generere, sende og motta informasjon.

Fordelene med analog teknologi var spesielt tydelig i de tidlige dagene av elektronisk kommunikasjon, da den analoge freden gjorde det mulig å sende lyd- og videosignaler over store avstander uten forsinkelse eller forvrengning. Selv om digital teknologi har overtatt mange oppgaver som tidligere ble utført av analog elektronikk, har analog teknologi fortsatt sin plass i moderne elektronikk.

Analog teknologi brukes blant annet i radio- og TV-sendinger, lydkomponenter og utstyr, og i en rekke medisinske applikasjoner. Analog elektronikk er også den dominerende teknologien i industrielle kontrollsystemer. På grunn av sin evne til å håndtere kontinuerlige strømmer og spenninger, er analog teknologi godt egnet til å kontrollere prosesser som ikke kan stoppes eller startes på nytt på et øyeblikk, for eksempel maskineri i en fabrikk eller rørledninger i et oljeraffineri.

Digital elektronikk

Digital elektronikk bruker digitale signaler til å behandle og overføre informasjon, mens analog elektronikk bruker analoge signaler til disse oppgavene. Elektroniske signaler kan overføres blant annet gjennom ledende kabler eller optisk fiber.


Elektroniske signaler kan variere i styrke fra svært svake til veldig sterke, avhengig av hvilken type enhet de brukes i.

Eksempler på enheter som bruker sterkere elektroniske signaler inkluderer radioer og posisjoneringssystemer, mens eksempler på enheter som bruker svakere el-signaler inkluderer lys pærer og batterier.

Vil du vite mer om de forskjellen mellom elektrisitet og elektronikk som har konsekvenser for strømmen i ditt hus? Hvis du har et problem med elektrisiteten i hjemmet ditt kan du ta kontakt med oss i Din Elektriker. Alt du trenger å gjøre er å legge igjen nummeret ditt i feltet nedenfor. Etter en liten stund vil da vår elektriker vakt ta kontakt med deg.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet