Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hva er elektrisk strøm? En enkel forklaring

Når du trykker på knappen, er brødet ferdig stekt eller hurtigmikseren starter som ved ren magi. Til og med selveste Edison hadde vært imponert av hva vi har fått til i våre tider. Elektrisitet er blitt en essensiell del av hverdagen vår, men hva er det egentlig? Vi skal gi deg en folkelig og dagligdags forklaring.

Elektrisk strøm enkelt forklart

Elektrisk strøm refererer til elektriske bølger eller partikler som beveger seg gjennom elektriske felt. Bølgene kan ha forskjellige frekvenser og styrker.

Enda enklere forklart blir det ofte sagt at strøm er elektrisk ladning i bevegelse. Strøm brukes ofte til å overføre energi fra en elektrisk kilde til en annen, for eksempel et batteri eller en generator. For at strøm skal kunne bevege seg, må det kunne passere fritt i materialer som leder strøm. Forskjellige materialer har forskjellig evne til å lede strøm.

Elektrisk strøm kan også brukes til å skape lys eller varme, som i en glødelampe eller ovn, og det består av flere komponenter, inkludert elektroner, protoner og nøytroner. Både protoner og elektroner er elektrisk ladede partikler. Elektroner er de minste av de tre og har en negativ ladning. Protoner er positivt ladet, mens nøytroner er uladede.

De fleste elektroner finnes på utsiden av et atom, mens protoner og nøytroner finnes i kjernen. Når elektroner beveger seg fra ett felt til et annet, skaper de elektrisk strøm. På grunn av den elektromagnetiske kraften vil protoner alltid bli trukket mot hverandre.

RELEVANT LESNING: Elektrisitet vs. elektronikk – En enkel forklaring

Hva måles strøm i?

Tre forskjellige aspekter ved elektrisk strøm måles på forskjellige måter:

  • Strømstyrke måles i ampere (A)
  • Spenning måles i volt (V)
  • Effekten av strøm måles i watt (W)

Hva kjennetegner elektrisk energi?

Elektrisk energi er elektroniske ladninger som beveger seg gjennom elektriske ledere. Dette inkluderer alt fra de elektromagnetiske bølgene som sender ut radiosignaler til de elektriske strømmene som driver store husholdningsapparater.

Denne formen for energi finnes i naturen i form av lyn, og er i tillegg en viktig del av mange moderne teknologier, inkludert elektronikk, elektriske kontrollsystemer og telekommunikasjon. Det er også drivkraften bak elektriske motorer og generatorer.

Områder der elektriske krefter har innvirkning på ladde partikler kaller vi for et elektrisk felt.

Sammenhengen mellom elektrisk energi og elektrisk strøm

Hva er egentlig forskjellen på elektrisk energi og elektrisk strøm? Dette er to begreper som ofte forveksles.

Elektrisk energi er det som gir elektriske enheter energien til å fungere. Det måles i joule. Elektrisk strøm er mengden energi som strømmer gjennom en ledning pr sekund. Det måles i ampere.

Forholdet mellom disse to størrelsene er som følger:

Energi (joule) / strøm (ampere) = Motstand (Ohm)

Desto høyere energinivå, desto større mengde med strøm får vi (hvis ikke noe annet endres). Og motsatt: Desto lavere energinivået er, desto mindre blir strømnivået (igjen, hvis ikke noe annet endres). Om energiforholdet øker eller minker, vil det alltid påvirke den elektriske strømmen på tilsvarende måte.

Som man kan se, har forholdet mellom energi og strøm en klar effekt på den elektriske kretsen. En høyenergikrets med lav strøm vil ha mindre motstand enn en lavenergikrets med høy strøm. Dette skyldes motstanden i kretsen; jo høyere energinivå (eller jo lavere strømnivå), jo mindre motstand. Derfor vil forholdet mellom energi og strøm alltid ha innflytelse på hvor stor motstand en elektrisk krets har – og omvendt!

Sterkstrøm og svakstrøm

Det finnes to forskjellige typer strøm: sterkstrøm og svakstrøm. Det er elektronenes hastighet når de farer gjennom strømførende materialer som avgjør hva slags type strøm vi får. Noen applikasjoner krever mer strøm enn andre og har derfor støtte for sterkstrøm. Du kan lese mer om forskjellen på sterkstrøm og svakstrøm her.

Hva er spenning?

Spenning oppstår når det er elektrisk aktivitet i en leder - det vil si når det går strøm gjennom den. Spenning måles i volt (V). Jo høyere spenning, jo sterkere og raskere vil den elektriske strømmen være.

Spenningen påvirker også hvor mye energi som kan overføres gjennom lederen – Desto høyere spenning, desto mer energi.

Når du kobler en ledning til en strømkilde som et batteri eller en generator, vil spenningen i ledningen vil være lik spenningen fra kilden. Men når du kobler ledningen til en annen komponent, for eksempel en lampe, vil spenningen falle. Dette kan forklares med at lampen har induktans, som motstår endringer i strømstyrke.

Jo større induktans, desto mindre spenning faller gjennom komponenten. Dette kan få alvorlige konsekvenser – hvis du for eksempel kobler en TV til et batteri med for lav spenning, kan du brenne ut TV-en. Husk derfor å sjekke spenningen før du kobler til elektriske apparater!

De fleste steder i verden vil spenningen som brukes i hjemmet være mellom 110 V og 240 V. I Norge bruker vi spenninger på 230 volt til de fleste husholdningsapparater. Dette kalles også vekselstrøm eller AC. Noen steder i verden brukes også spenninger på 400 volt, men dette er ikke så utbredt. Noen få steder brukes også spenninger på 1000 volt eller enda høyere spenninger. Disse kalles imidlertid vanligvis ikke spenninger, men tilføres fra en kilde med høyspenning (High Voltage) og lavstrøm (Low Current). Les mer om likespenning og vekselspenning!

Disse brukes f.eks. å overføre store mengder energi over lange avstander fra vind- og kraftverk til forbrukere. De fleste steder i verden brukes imidlertid spenninger på 230 V «vekselstrøm», fordi det er den spenningen der risikoen for personskade er relativt lav, samtidig som den er effektiv nok til de fleste formål i et hushold. For å lese mer om vekselstrøm og likestrøm kan du følge lenken ovenfor i forrige avsnitt. Den tar nemlig for seg vekselstrøm / likestrøm i tillegg.

Spenningen reguleres vanligvis av en generator eller annen elektrisk enhet. For eksempel regulerer en bils dynamo spenningen på 12 volt som batteriet bruker for å starte motoren. Hvorfor det finnes ulike typer spenninger forklares vanligvis med at ulike typer enheter fungerer best med ulike typer spenninger; for eksempel kan en AC-spenningskilde ikke kobles direkte til et batteri uten bruk av en transformator da dette vil ødelegge batteriet; likeledes er det mange enheter (f.eks. lysrørsbelysning) som fungerer best med likespenninger.

Hva er en spenningskilde?

En spenningskilde er en kilde til spenning. Noen spenningskilder er permanente, for eksempel de som finnes i batterier og i strømmen som kommer ut av stikkontakter; andre spenningskilder er midlertidige, for eksempel de forårsaket av lynnedslag eller kortslutninger.

Uavhengig av type spenningskilde har alle to ting til felles: en positiv pol (forklart mer detaljert nedenfor) og en negativ pol. Disse to polene er nødvendige for at spenning skal flyte fra et punkt til et annet. Hvis du har et batteri med positiv og negativ pol (også kalt "plusstegn" og "minustegn"), så vil spenningen flyte fra plusstegnet til minustegnet. Hvis du har to ledninger med ulik spenning, vil spenningen flyte fra ledningen med høyere spenning til den med lavere spenning. Dette kan virke forvirrende, men husk at det alltid er spenning – ikke ladning – som går fra en ledning til en annen.

Spenningen i spenningskilden vil avhenge av hvilken type spenningskilde som brukes. noen spenningskilder gir liten spenning, mens andre gir høyere spenning. For å øke spenningen fra spenningskilden trenger du en transformator. Transformatoren endrer spenningen i den elektriske kretsen ved å konvertere høyspenningen fra spenningskilden.

60 hertz er vanligvis den frekvensen som brukes i USA og Canada. I Europa brukes 50 hertz. Det finnes mange forskjellige typer transformatorer, hvorav noen av de er lavspenttransformatorer, høyspenttransformatorer og jordede transformatorer. Transformatoren endrer ikke den totale energien i strømmen, men den endrer frekvensen av energien i strømmen.

Er du nysgjerrig på hvordan strømmen fungerer i ditt eget hus? Ta kontakt med oss i Din Elektriker så viser vi deg mer. Alt du trenger å gjøre er å legge igjen nummeret ditt i feltet nedenfor for å komme i gang allerede nå.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet