Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hva er forskjellen på likestrøm og vekselstrøm?

likestrøm, likespenning, vekselstrøm og vekselspenning. Er du forvirret? I dag tenker jeg å formidle denne lærdommen til deg. I hovedsak skal vi stille spørsmålet: «Hva er forskjellen på likestrøm og vekselstrøm».

Hvis du har liten grunnleggende forståelse av hva elektrisk strøm er, vil på det sterkeste anbefale å følge lenken for å titte litt på denne tidligere artikkelen først.

Vekselstrøm enkelt forklart

Vekselstrøm (AC: Alternating current) er en form for elektrisk strøm som endrer retning i likhet med spenningen. Når strømspenningen går fra positiv til negativ, gjør vekselstrømmen det samme.

På grunn av denne egenskapen kan vekselstrøm overføre mer energi enn likestrøm (DC), noe som har ført til at vekselstrøm er standardisert for elektrisitet over store deler av verden, også i Norge. Vekselstrøm brukes i alle husholdninger i Norge for å drive elektriske apparater. I tillegg brukes vekselstrøm i industrien for å drive maskiner og utstyr.

Vekselstrøm er også nødvendig for å overføre strøm over lange avstander, for eksempel fra kraftstasjoner til byer. Et eksempel på vekselstrøm er strømmen som kommer fra et vegguttak.

La oss ta et eksempel: Tenk deg at du får strøm fra stikkontakten fordi du har satt to strikkepinner med hver sin hånd inn i den. I Norge bruker vi 50 hertz, noe som betyr at strømmen bytter retning 50 ganger i sekundet. Nå går den altså gjennom kroppen din fra venstre til høyre, snur og går den andre veien gjennom kroppen din 50 ganger i sekundet hvis du ikke slipper taket.

Dette kan du også se på eldre lysrør når de flimrer. I realiteten skrus de av og på 50 ganger i sekundet. Hvis du har en gammel lyspære med glødetråd vil det samme skje, men fordi glødetråden ikke rekker å kjøles ned, ser vi heller ikke fraværet av strøm i pæra. På den måten ser den ut til å lyse like sterkt hel tiden.

De to siste eksemplene gjelder kun for en-fase strøm. I et elektrisk anlegg med tre-fase strøm blir svingingen mellom "av og på" utjevnet. Da vil strømmen oppfattes som "jevnere".

Hva er likestrøm?

Selv om vekselstrøm er den vanligste formen for strøm i Norge, finnes det også andre typer strøm, som likestrøm.

Likestrøm, også kjent som DC (Direct current), er en type elektrisitet der strømmen alltid flyter i én retning. DC er den type elektrisitet som brukes i ladede enheter.

Likestrøm brukes ofte i batterier fordi det ikke beveger seg så mye som vekselstrøm. likestrøm kan også brukes i noen typer elektriske apparater, som datamaskiner og LED-lys. Likestrøm kan også bli funnet i naturlige elementer som jorda og lynnedslag.

Hva er forskjell på likestrøm og vekselstrøm?

Forskjellen på vekselstrøm og likestrøm er at vekselstrøm lettere kan flyte gjennom ledninger enn likestrøm. Det produseres av generatorer og brukes i husholdninger. Likestrøm produseres av batterier og brukes ofte i biler og andre kjøretøy.

De to forskjellige typene strøm har forskjellige bruksområder, men begge er nyttige for å drive elektroniske enheter. I motsetning til vekselstrøm, endrer ikke likestrøm retning. Av den grunn overfører den ikke like mye energi, noe som fører til at vekselstrøm er mer utbredt på verdensbasis. Det er i dag mulig å konvertere vekselstrøm til likestrøm med en likeretter og vice versa ved hjelp av en vekselretter.

Imidlertid er vekselstrøm langt mer effektiv enn likestrømstrøm når det gjelder å overføre strøm over lange avstander. Derfor vil vekselstrøm fortsatt være den dominerende formen for strøm i Norge i årene som kommer.

Likespenning vs. vekselspenning

Herr likestrøm og frøken vekselstrøm liker seg dårlig alene. Derfor tar vi også med de to andre vennene deres som ble nevnt på begynnelsen.

Likespenning (elektrisitet) er konstant, det betyr at den alltid har samme mengde elektrisitet i seg. Vekselspenning (strøm) både tar og gir fra seg elektrisitet en vei, det vil si at den blir koblet til og fra kilden.

Eksempler på likespenning er batterier og lysrør, mens eksempler på vekselspenning er stikkontakter og vindmøller. Likespenning blir brukt i enhetene for å sette i gang bevegelsen, mens vekselspenning brukes til å produsere bevegelse.

Det er likespenning som gjør at en bil starter når du vrir nøkkelen i tenningen, men det er vekselstrøm som gjør at bilen faktisk kjører. Du kan ikke sette i gang bevegelsen av noe med vekselstrøm alene. På samme måte kan du ikke bruke likespenning til å produsere bevegelse, for eksempel ved å mate strøm gjennom et vindturbinhjul eller en elektrisk motor. For å lage bevegelse så trenger man både likespenning og vekselspenning.

Som nevnt ovenfor har likespenning alltid samme mengde strøm (elektrisitet), mens vekselspenning tar og gir fra seg elektroner (elektrisitet). Det betyr at likespenning alltid har samme polaritet (positiv eller negativ). Den positive polen av et batteri eller lysrør vil alltid være på den ene siden av elementet, akkurat som den negative polen vil alltid være på den andre siden. Ved vekselspenning, derimot, vil polariteten byttes om hele tiden.

Når to elementer med like spenning blir satt sammen (for eksempel to batterier), kan man regne ut hvilken side av hvert av elementene som må være plassert på hverandre for å forene dem – da vet man nemlig hvilken polaritet de har. Men når det gjelder to elementer med vekslende spenning (for eks. to vindturbiner eller en vindturbin og et lysrør), blir det mer komplisert – her blir polaritetene byttet om over tid, slik at det ikke er mulig å forutsi hvordan de skal settes sammen for å forene ut ifra deres respektive spenninger alene.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet