Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Forskjellen på sterkstrøm og svakstrøm – Enkelt forklart

Tilhengerne av sterkstrøm hevder at «desto mer, desto bedre», og at alt annet enn full spenning er bortkastet. På den andre siden har du tilhengerne av svak strøm som mener at «mindre er mer» når det kommer til strøm, og at for mye kan være farlig.

Så hvem har rett? Er sterk strøm virkelig bedre enn svak strøm? Tiden vil vise, men én ting er sikkert: Det kommer til å bli en elektrisk debatt 😊.

Denne artikelen forutsetter at du har en grunnleggende forståelse av hva strøm er. For en bedre forståelse anbefaler vi derfor å lese litt der før du gir deg i kast med dagens artikkel.

Sterkstrøm vs. Svakstrøm – Enkelt fortalt

Sterkstrøm og svakstrøm refererer til elektrisitetens hastighet når den strømmer gjennom en leder. Ved sterkstrøm flyter elektronene raskt, mens ved svakstrøm flyter de sakte. Begge former for strøm egner seg best for en rekke forskjellige applikasjoner. Sterkstrøm er generelt farligere enn svakstrøm.

Når man snakker om strøm, er det viktig å også nevne spenning, som er et mål på kraften som elektroner har. Jo høyere spenning, jo større kraft, og dermed større risiko for skade dersom en elektrisk krets ikke er riktig beskyttet.

Hva er sterkstrøm?

Sterkstrøm er elektriske strømmer som går gjennom en leder med relativt høy kraft (over 50 volt). Det er vanligvis forårsaket av høy spenning, noe som resulterer i store mengder strøm som flyter gjennom lederen.

Sterkstrøm, også kjent som høyspenningsstrøm, er en type elektrisitet som er sterk nok til å forårsake alvorlige skader i form av brann eller død ved elektrisk sjokk. Sterkstrøm kan overføres gjennom ledninger eller ved direkte kontakt.

I Norge er det kun lovlig å bruke sterkstrøm i spesielle tilfeller der det er sikkerhetsmessig forsvarlig. Det er viktig å være svært forsiktig når man arbeider med sterkstrøm, og man må alltid konsultere en fagperson før man prøver å håndtere sterkstrøm selv. I Norge brukes sterkstrøm kun av kvalifisert personell i bestemte yrker som elektrikere, elektroinstallatører og kraftverksarbeidere.

Hvis du trenger hjelp til oppgaver knyttet til sterkstrøm kan du kontakte oss i Din Elektriker ved å skrive telefonnummeret ditt i feltet helt nederst.

Hva brukes sterkstrøm til?

Selv om sterkstrøm kan være farlig, har det mange fordeler, og det er essensielt i ulike bransjer.

Sterkstrøm brukes for eksempel til å betjene røntgenmaskiner, MR-maskiner, partikkelakseleratorer. Dessuten blir det brukt i jernbanetransport og i kraftverk. Det brukes også i sveising, galvanisering og elektroforese.

Hva er svakstrøm?

Med svakstrøm forstås strøm som benyttes til overføring av lyd, bilder, tegn, skrift, figurer, signaler eller annen informasjon. Svakstrøm opererer med så lav spenning at anlegget ikke kan medføre fare for liv eller skade på eiendom. Til svakstrømsanlegg brukes optiske fiberkabler.

Svakstrøm, også kjent som lavspenningsstrøm, er en type elektrisitet som brukes i mange forskjellige applikasjoner som ikke krever høyere spenninger. Svakstrømsnettverk kan bidra til å redusere kostnadene ved å erstatte ledningsnett med mer effektive svakstrømssignaler. Det er svært effektivt og har en rekke fordeler sammenlignet med sterkstrøm.

Det er billigere å produsere svakstrøm, og det er også mer sikkert å jobbe med. Fordi svakstrøm ikke genererer så mye varme, er det mindre sannsynlig at det vil skade mennesker eller dyr. Dette gjør svakstrøm til et godt valg for mange applikasjoner.

I moderne tid er svakstrøm imidlertid blitt etterspurt mindre på grunn av mer egnede teknologier. Til tross for dette fortsetter svakstrøm å ha en viktig rolle i en rekke applikasjoner.

Hva er en svakstrøm-elektriker?

En elektriker er en fagpersoner som er sertifisert til å jobbe med elektrisitet. Elektrikerne jobber med alt fra å installere nye systemer til å reparere og vedlikeholde eksisterende systemer.

Elektrikere kan jobbe med alt fra svakstrøm til sterkstrøm, avhengig av sertifiseringene de har oppnådd.

En svakstrøm-elektriker er en type elektriker som er spesialisert på arbeid med lavspenningssystemer, som ofte brukes i hjem og mindre bedrifter.

Elektrikere må gjennomføre et omfattende program med praktisk og teoretisk trening før de kan bli sertifisert, og det er vanlig at elektrikere må fornye sine sertifiseringer med jevne mellomrom for å være oppdatert på de siste lovendringene og forskningsresultatene. Et eksempel er at alle elektrofagarbeidere, og annet personell som jobber nær elektriske anlegg, må ha FSE-opplæring minimum hver 12 mnd.

Det er en lang og krevende vei til å bli en profesjonell svakstrøm-elektriker, men de fleste som gjennomfører denne utdanningen synes det er vel verdt innsatsen. Elektrikere har en viktig rolle i samfunnet, og de fleste av oss tar dem helt for gitt - inntil vi står overfor et problem med egen strøm! Da setter vi pris på den kunnskapen og ferdighetene som disse fagpersonene har tilegnet seg.

Hva jobber en svakstrøm elektriker med?

En svakstrøm-elektriker er en type elektriker som spesialiserer seg på å jobbe med lavspenningsanlegg som bruker under 50 V. Dette inkluderer alt fra telefonlinjer til Wi-Fi-nettverk.

Svakstrøm-elektrikere må forstå hvordan disse systemene fungerer, slik at de kan installere og reparere dem på en trygg og effektiv måte.

Konklusjon

Der har du det! Debatten er ferdig. Hvem som vant er opp til deg å avgjøre. Når alt kommer til alt er kanskje begge former for strøm god å ha til forskjellig bruk...?

FAQ: Hva er et svakstrømsskap?

Av og til får vi spørsmål om hva svakstrømskap er. Derfor tar vi med en forklaring på det her.

Svakstrømskapet kan være et kontrollrom for svakstrøm i bedrifter, eller en ekstra installasjon i boliger. For boliger inkluderer dette audio/video utstyr, belysning og wifi. For bedrifter kan det være snakk om en rekke typer enheter.

Svakstrømskapet gir en sikker og pålitelig måte å styre svakstrøm på, og er derfor svært viktig for mange typer virksomheter. Disse skapene kan ofte finnes i en bedrifts kontrollrom. I privatboliger blir svakstrømskapet som regel installert i sikringsskapet. I privatboliger er det ikke krav om et skap til svakstrøm.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet