Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

El-kontroll i bolig – Pris, regler og tips med vår guide

DLE er et statlig organ som har plikt til å kontrollere din bolig for elektriske farer gjennom det de kaller for «stikkprøvekontroller av elektriske anlegg». Altså er el-kontroll gratis? Her er det en del misforståelser ute og går. Det statlige forvaltningsorganet DLE sin sin tilsynskontroll utføres gratis, men det erstatter ikke el-kontroll i bolig fra sertifiserte el-virksomheter. Hvis du vil redusere brannfaren hjemme i din elektriske installasjon, er det derfor nødvendig å selv ta initiativ til en skikkelig sjekk av det elektriske anlegget.

Hva er el-kontroll for bolig?

En el-kontroll er en nøye gjennomgang av det elektriske anlegget, elektrisk utstyr og elektriske installasjoner i hjemmet. Utrykket er kort for elektrisk kontroll.

Den mest anerkjente standarden i Norge er NEK 405-2 – Elkontroll for ordinære boliger. Dette er en høy standard som sikrer deg som forbruker den mest kvalifiserte hjelpen. Et selskap som utfører denne må være sertifisert som kontrollforetak og faglig ansvarlig for elektrotermografi.

Ikke alle selskaper tar denne gjennomgangen like seriøst. Selv om begrepene "el-sjekk" og "el-kontroll" brukes om hverandre, bør man egentlig skille mellom dem. Sistnevnte skal være den mest grundige gjennomgangen som foreligger. Der bør man avdekke de aller fleste alvorlige feil og mangler.

Derfor kan det være lurt å spørre el-virksomheten du ønsker å bruke til din kontroll hva deres kontroll innebærer. Når du først skal gjennomføre en sjekk, kan det være like greit å ta en grundig kontroll.

For å få hjelp til din kontroll i dag, kan du fylle inn telefonnummeret ditt helt øverst eller helt nederst på denne siden og en elektriker-partner vil ta kontakt med deg. Din Elektriker bruker kun partnere med nødvendig sertifisering for denne typen jobber.

Hva sjekkes på el-kontroll

For å bruke norsk fra dagligtalen kan vi si at kontrolløren går over følgende:

  • Sikringsskap (kontroll av varmgang, sikringer, strømmåler, jordfeilbryter, overspenningsvern og kursene i boligen)
  • El-materiell (ledninger, tilkoblinger, stikkontakter)
  • Elektriske apparater (vakskemaskin, komfyr, varmtvannsbereder, etc) og annet elektrisk utstyr
  • Kontroll av belysning (spesielt downlight kan være farlig ved feilmontering)
  • Varmemåling av el-materiell som ledninger for å avdekke eventuell varmegang (termografering)

I tillegg undersøkes det om du har sunne vaner i forhold til bruk av det elektriske anlegget. Mange husstander er ikke dimensjonert for det strømforbruket de faktisk har. Atter andre har løsninger med skjøteledninger som egentlig ikke er i henhold til forskrifter.

Hvordan foregår kontrollen?

Selve kontrollen tar alt fra en til noen få timer avhengig av hvor stor bolig du har. Fagmannen vil gå gjennom boligen din for å avdekke eventuelle feil og mangler. Selv om det ikke er nødvendig at du er tilstede, anbefaler vi at du er hjemme under kontrollen. Den vil nemlig gå mer effektivt dersom kontrolløren får svar på eventuelle spørsmål. Dessuten vil en slik kontroll gjerne innebære tips og råd fra den fagansvarlige.

Etter kontrollen får du en tilstandsrapport som sier noe om den standen boligen din er i med tanke på det elektriske anlegget. Det er valgfritt å utbedre feil og mangler, men det er du selv som er juridisk ansvarlig i dette hensende. Dersom du velger å bruke Din Elektriker for å utbedre eventuelle mangler, kan vi også rapportere inn utbedringene direkte til el-tilsynet for deg etter kontroll og utbedringer.

Hvor ofte bør du kontrollere boligen?

Du bør gjennomføre en grundigere kontroll av det elektriske anlegget i boligen din ca. hvert femte år. En elektrisk kontroll egner seg best til dette formålet.


Det er mange grunner til at du bør gjennomføre sjekk som beskrevet ovenfor. Tenker du at det kan være dyrt? I forhold til en nedbrent bolig, er det ganske billig. Dessuten er det slik at en del forsikringsselskaper gir en rabatt hvis du gjennomfører sjekken hvert femte år.

Det å spare penger er dog ikke den viktigste grunnen til å gjennomføre rutinekontroll i ny og ne. Et annet aspekt er at du har det juridiske ansvaret for at det elanlegget er i god stand. En brann kan jo fort spre seg til naboer, og da er det dumt om det er du som er den ansvarlige.

Du har nok hørt statistikken tidligere: Det er en viss prosent med branner som oppstår i norske hjem på grunn av feil på det elektriske anlegget. Denne prosentandelen er ikke lav. Det kan nok variere litt fra år til år akkurat hvor mye, men det dreier seg om bortimot halvparten.

Pris på el-kontroll i bolig

En gjennomsnittlig pris for kontroll av elektrisk anlegg i bolig vil ligge på 3.000-4.000 kroner. For knøttsmå leiligheter vil det være mindre og for store hus mer.

Generelt sett er det lettere å gjennomføre elektrisk kontroll av leiligheter fordi oppsettet av det elektriske anlegget ofte er mer intuitivt. Dessuten er en del hus gamle og kan ha vært gjennom oppgraderinger av det elektriske anlegget, noe som gjør det mer uoversiktlig.

Prisen gjelder kun for selve kontrollen. Mangler og feil som må utbedres kommer i tillegg med ekstra arbeid og eventuelt el-materiell.

For å få et prisanslag basert på din bolig kan du skrive inn nummeret ditt øverst på siden, så tar vi kontakt med deg. Vi har rammeavtaler som sikrer våre faste kunder bedre priser.

Pålagt kontroll (el-tilsyn)

Det lokale el-tilsyn (DLE) er et statlig organ med hjemmel i el-tilsynsloven. På vegne av Direktoratet for samfunnssikkerhet (DBS) er deres oppgave å påse at loven om tilsyn av boliger (og virksomheter) blir gjennomført i henhold til forskrifter. Dette obligatoriske tilsynet gjennomfører de ved å leie inn sertifiserte el-virksomheter som gjør jobben på deres vegne. Du kan lese mer om tilsyn av elektriske anlegg her.

Hvor ofte er det pålagt med kontroll av det elektriske anlegget for boliger?

Elektrisk tilsyn med bolig skal etter loven skje minst hvert 20. år for hus og 30. år for hytter. Hvis du bor i en bygning som er verningsverdig, skal kontroll foreligge hvert femte år.

Hva koster en pålagt kontroll?

Hvis du er ute etter gratis sjekk av elektrisk anlegg, er det nettopp DLE sin kontroll du må være på utkikk etter. Når kontrollen er obligatorisk pålagt fra DLE er den gratis.

Brannfarer du kan avverge ved å kontrollere selv

Selv om du får gjennomført en kontroll av din elektriske installasjon etter det anbefalte intervallet (hvert femte år), bør du i tillegg holde et oppsyn med boligen din. Det å vite hva som gjene fører til farlige situasjoner kan redde menneskeliv, både for deg og familien. Generelt bør du være oppmerksom hvis følgende gjelder for deg:

  • Eldre elektrisk anlegg kan være farlige
  • Mangelfullt vedlikehold (Du bør utbedre feil og mangler som blir påpekt ved kontroll)
  • Ekstra kalde vintre kan påvirke el-anlegget
  • Ekstra stort strømforbruk
  • Trehus eller nærliggende trehusbebyggelse
  • Sikringer med kort levetid eller som blir veldig varme
  • Støpsler og stikkontakter som blir veldig varme
  • Skader eller misfarging i sikringsskapet eller på stikkontakter, brytere, ledninger og panelovner
  • CE-merking er viktig. Dette er en erklæring fra produsenten av el-komponentene at lover, regler og retningslinjer er fulgt.
  • Se gjerne etter om dine elektriske produkter har NEMKO-godkjenning. (Produkter er merket med «N». Kun bedrifter med NEMKO-sertifisering skal kunne utstede dette merket.)
  • Sjekke skader på elektrisk utstyr (vær ekstra varsom hvis applikasjonene er gamle)

Har du flere spørsmål som vi ikke har gått gjennom? Legg igjen telefonnummeret ditt nedenfor så får du snart en telefon fra en av våre hyggelige elektriker-partnere i ditt område.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Batterilagring kan sikre strømforsyningen i krisesituasjoner

I en tid der stabil strømforsyning er avgjørende for samfunnet, representerer batterilagring en lovende løsning. Denne teknologien kan beskytte oss mot uforutsette hendelser som strømbrudd og sikre kontinuerlig tilgang til elektrisitet. For å forstå hvordan batterilagring kan revolusjonere vår energisikkerhet, er det viktig å dykke dypere inn i dens mekanismer og fordeler.

Taktekking av flate tak: Viktige hensyn for elektrikere

Taktekking av flate tak er en viktig prosess i byggeprosjekter, spesielt når man tar hensyn til hvordan det påvirker elektriske installasjoner. Flatetak har sine egne unike utfordringer, både når det gjelder å beskytte bygningen mot vannlekkasjer og å sikre at elektriske systemer fungerer optimalt. For elektrikere som jobber på prosjekter med flate tak, er det avgjørende å forstå hvordan korrekt taktekking kan påvirke arbeidet deres, fra kabelføringer til installasjon av teknisk utstyr som solcellepaneler eller klimaanlegg.

Låsesylinder: En viktig komponent for sikkerhet og samarbeid mellom låsesmeder og elektrikere

Låsesylinder er en sentral komponent i moderne sikkerhetssystemer, både i private hjem og i næringsbygg. Som elektriker er du kanskje ikke daglig involvert i installasjon eller vedlikehold av låsesylindre, men forståelsen av hvordan disse fungerer kan være viktig i arbeid som involverer integrerte sikkerhetsløsninger. I mange tilfeller vil elektrikere og låsesmeder måtte samarbeide for å installere avanserte adgangssystemer, som kombinerer både mekanisk og elektrisk teknologi.

Brakker: Viktigheten av brakker for elektrikere på byggeplasser

For elektrikere som arbeider på byggeplasser, er en effektiv og funksjonell arbeidsplass avgjørende for å få jobben gjort trygt og effektivt. Brakker er en viktig del av infrastrukturen på byggeplasser, og de fungerer som midlertidige arbeidsstasjoner, oppbevaringsrom, hvileområder og tekniske rom. Bruk av brakker kan gi bedre organisering av verktøy og utstyr, samtidig som de bidrar til å skape trygge arbeidsforhold for elektrikere. De kan også fungere som en base hvor elektrikere kan lade utstyr, planlegge arbeid og lagre nødvendig materiell.

Hvordan verdsette et lite elektrikerfirma

Å beregne verdien på et lite elektrikerfirma kan være viktig dersom eieren vurderer salg, utvidelse, eller ønsker å tiltrekke investorer. Små firmaer innen elektrikerbransjen er ofte basert på både solide økonomiske resultater og rykte, men det er flere viktige faktorer som spiller inn når verdien skal fastsettes.

Viktigheten av bærekraftige materialer i verandadører: En veiledning for miljøbevisste huseiere

I dag er ikke bærekraft lenger et valg for mange, men en nødvendighet. For mange boligeiere har bevisstheten rundt valg av materialer til renoveringer og nybygg økt betydelig. Dette gjelder ikke minst for utendørs detaljer som verandadører, som både har både funksjonelle og estetiske formål. Å velge bærekraftige materialer er ikke bare et valg som påvirker miljøet, men også et valg som kan forbedre energieffektiviteten hjemme.