Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hva er tilsyn av elektrisk anlegg kontra el-kontroll?

Vil du vente på obligatorisk el-tilsyn for å spare penger? Da kan det være at du gjør deg selv en bjørnetjeneste, og vi skal forklare hvorfor. Her kan du lære hva el-tilsyn er og hvordan det skiller seg fra en el-kontroll.

Hva er el-tilsyn for bolig?

«Forskrift om det lokale elektrisitetstilsyn...» (FEK) slår fast at tilsyn med elektrisk anlegg i norske boliger skal utføres av en uahvengig sakkyndig. DLE er en del av nettselskapet, og de ivaretar el-sikkerheten i henhold til el-tilsynsloven ved å gjennomføre el-tilsyn for boliger.

En hver elektrisk installasjon i private hjem må gjennomgå el-tilsyn fra DLE. Dette er gratis, men tilsynsorganet kan delegere ansvaret slik at noen andre utfører selve kontrollen på deres vegne.

Hvor ofte er det påbudt med kontroll av elektrisk anlegg i bolig?

DLE gjennomfører kontroll av elektrisk anlegg i private boliger minst en gang hvert 20. år for å hindre ulykker i hjemmet.

Utover denne kontrollen er du som hovedregel ikke pålagt å utføre andre kontroller, men du er ansvarlig for at det elektriske anlegget er i akseptabel stand og i henhold til forskriften, for å i størst mulig grad begrense skader og ulykker.

Hvordan skiller el-tilsyn seg fra el-kontroll?

Vanligvis brukes uttrykket «el-kontroll» i forbindelse med en kontroll av det elektriske anlegget som du selv bestiller hos et elektro-firma som Din Elektriker. Dette er for at du selv skal kunne følge deg trygg på at alt fungerer som det skal, og at du ikke ødsler bort strøm ved at det «lekker» ut fra et defekt elektrisk anlegg.

Utrykket «el-tilsyn» brukes mest i forbindelse med en obligatorisk kontroll fra DLE, som er et kontrollorgan med mandat fra direktoratet for samfunnsikkerhet.

Forberede deg før el-tilsynets kontroll!

Du vil få et skriftlig varsel angående el-tilsynets kontroll. Forut for tilsynet kan du notere ned eventuelle feil du har opplevd i forbindelse med det elektriske anlegget den siste tiden. Husk også på at kontrolløren sannsynligvis vil være interessert i samsvarserklæringen og andre relevante dokumenter. Du kan lese mer om samsvarserklæring her.

I tillegg er det lurt å sørge for at kontrolløren har lett tilgang til det som skal gås over. Da vil det være lurt å passe på at ikke noe av det elektriske anlegget er dekket til, og at det er lett å komme frem til sikringsskap, inntaksskap og andre enheter du måtte ha i det elektriske anlegget.

Du bør selv være til stede. Eventuelt kan du ha en representant som er tilgjengelig for kontrolløren kan ha behov for avklaringer underveis.

Hva skal sjekkes ved tilsyn av elektrisk anlegg?

På kontrollen ser den fagkyndige part etter følgende punkter i det elektriske anlegget:

 • At jording er forsvarlig
 • Finnes det løse koblinger eller problemer med eksternt el-utstyr?
 • Er det feil på isolasjon?
 • Dannes det mye varme i sikringsskapet?
 • Er sikringer og kurser merket tilstrekkelig?
 • Er sikringsskapet trygt i forhold til om man skulle komme borti enkelte deler?
 • Er annet el-materiell i god stand?

I selve bygningen (blokk eller resten av huset) sjekkes følgende:

 • At jordingen i bygningen følger forskriftene
 • At jordede og ujordede oppsett ikke blandes
 • Er kabler og ledninger festet godt i infrastrukturen?
 • Er alle brytere, kabler og stikkontakter uskadet?
 • Er stikkontakter, brytere eller koblingsbokser varmere enn de bør være?

I tillegg kan kontrolløren opplyse om god skikk i forhold til bruk av skjøteledninger, varmeovner som dekkes til eller andre praktiske forhåndsregler dersom han ser at det trengs.

Det er viktig å vite at et slikt tilsyn av elektrisk anlegg for boliger er stikkprøvebasert. De sjekker ikke hver eneste stikkontakt du har i husstanden. Derfor bør du selv finne noen som kan hjelpe deg å gjennomføre en el-kontroll i tillegg til tilsynet fra som blir gjort av DLE. Vi i Din Elektriker kan hjelpe deg med dette. Alt du trenger å gjøre er å skrive telefonnummeret ditt på toppen av denne siden, så kommer du i kontakt med oss.

Hva skjer etter obligatorisk el-tilsynskontroll?

Etter at kontrollen gjennomført får du en tilsynsrapport som beskriver resultatet. Eventuelle mangler vil føre til anmerkninger i rapporten. Det stilles da krav om at disse feilene/manglene utbedres innen en viss frist. Du kan søke om å få forlenget frist. Dog ikke på bakgrunn av økonomiske forhold.

Om du ikke utbedrer feil eller mangler som er påpekt av representanten fra Det Lokale Eltilsyn, kan strømmen i verste fall stenges i boligen din.

Hvem fører tilsyn og kontroll med elektriske anlegg?

Det er kun DLE som har ansvar tilsyn med elektriske anlegg. Deres oppgave er å føre tilsyn med elektriske anlegg, både i forhold til industri, forretning og private boliger.

For elektrisk tilsyn i private boliger, er det slik at en autorisert el-virksomhet kan gjennomføre et tilsyn av det elektriske anlegget på vegne av DLE. Da er det som oftest en autorisert el-installatør som gjennomfører kontrollen av det elektriske anlegget.

Vanlige spørsmål:

Hvor mye koster en el-tilsyn-kontroll?

En obligatorisk kontroll fra DLE er gratis da utgiftene dekkes av nettleien din.

Kan man nekte tilsyn av elektrisk anlegg?

Du kan nekte å la kontrollørene foreta en kontroll av det elektriske anlegget. Sjansen er da stor for at de skrur av strømmen. Hvis du ønsker å beholde strømmen, kan du altså ikke nekte el-tilsyn fra DLE.

Kan el-tilsynet stenge strømmen min?

Strømmen kan stenges dersom du ikke retter opp feil eller mangler som DLE har pålagt deg å rette opp. Før strømmen stenges må det imidlertid sendes ut skriftlig varsel om at strømmen kuttes hvis ikke kravet oppfylles.

Hvis du mener det ikke er forankring i loven for å stenge strømmen i ditt tilfelle kan du klage til Elklagenemda.

Normalt sett kan strømmen ikke kuttes i de tilfeller der det er fare for liv og helse. Et vanlig eksempel kan være dersom det er veldig kaldt ute. Frem til en eventuell klage behandles skal strømmen vanligvis slås på igjen til klagen er behandlet. Unntaket er dersom klagen åpenbart er skrevet for å drøye ut tiden.

Hva er en pålagt el-kontroll?

En pålagt el-kontroll kalles gjerne «el-tilsyn», altså den type kontroll vi har beskrevet i denne artikkelen. Det kan gjelde bedrifter, offentlige kontorer eller privathjem. Ved obligatorisk el-tilsyn i boligen din kommer DLE, eller deres representanter, hjem til deg for å gjennomføre en kontroll av ditt elektriske anlegg. Dersom vesentlige feil eller mangler finnes, får du en rapport, og du blir gitt en frist til å utbedre. Dersom utbedringen ikke gjennomføres, kan strømmen stenges i boligen din.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet