Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hva er samsvarserklæring fra elektriker?

Det er mange krav og forskrifter å følge for de som vil beskjeftige seg med elektriske installasjoner og vedlikehold i de tusen hjem. Et av dokumentene både elektrikeren og du må holde orden på er samsvarserklæringa. Dokumentet er spesielt hjelpsomt både for deg og boligen din. Dette er selve «vognkortet» til huset. Hvorfor er den nyttig? Nettopp fordi det er du som er juridisk ansvarlig for el-installasjonen i din bolig. I dag skal vi gå gjennom alt man bør vite om denne erklæringen.

Hva er samsvarserklæring for elektriske installasjoner?

En erklæring om samsvar for nye elektriske installasjoner er et dokument som bekrefter at en elektriker har implementert etter gjeldende forskrifter for sikkerhet, brannforebygging og jordfeilbryting. Erklæringen skal leveres ved omfattende elektrisk arbeid.

Samsvarserklæringen må utstedes av en den som er ansvarlig for prosjekteringen og er obligatorisk i henhold til Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg. Dokumentet skal si noe om hva slags arbeid som er utført, beskrivelse av arbeidet og at alle sikkerhetskrav er oppfylt.

På den måten sikres det at elektriske anlegg og apparater fungerer sikkert. I tillegg unngås skader på personer, eiendom eller miljøet.

Hvorfor er samsvarserklæring viktig?

Sikkerheten i din bolig er ikke den eneste grunnen til at det er viktig å selv følge opp rundt samsvarserklæringen. Her kommer seks andre grunner:

 • For det første er det lovpålagt.
 • For det andre kan det bli vanskeligere å selge boligen til markedspris dersom samsvarserklæringen fra elektro-firma mangler. En eventuell kjøper vil da måtte påkoste en gjennomgang av det elektriske anlegget for en ny erklæring, og uvissheten om installasjoner er i forskriftsmessig stand vil mest sannsynlig virke dempende på interessen.
 • For det tredje vil DLE, også referert til som el-tilsynet, kreve tilgang til rapporten ved en obligatorisk el-tilsyn for boliger. Om du ikke har dokumentet, vil du få et avvik i tilstandsrapporten som følger med i boligens dokumenter.
 • Ansvarlig part, altså elektro-firma, gjøres ansvarlig i de tilfeller der installasjonen er mangelfull. Dokumentet blir således også en slags beskyttelse mot useriøse aktører og svarte jobber da det er lite sannsynlig at noen vil pådra seg dokumentforfalskning i tilfeller der de ikke har autorisasjon til å utstede en gyldig erklæring på samsvar.
 • Til sist kan vi si at samsvarserklæringen på den måten din garanti på at alt er i orden. Selv om mange ikke er klar over det, er det til syvende og sist du som er ansvarlig for at det elektriske anlegget i hjemmet ditt fungerer i henhold til forskriftens krav. Eksempelvis kan noen selskaper som ønsker å tilby en lav pris på elektrikertjenester bruke produkter som ikke er CE-merket, noe som kan gå utover sikkerheten i ditt hjem.

Hva skal stå i samsvarserklæring fra elektriker?

Følgende punkter er obligatorisk for en samsvarserklæring fra elektriker:

 • Adressen til boenheten
 • Hvilket foretak som har utført jobben
 • Om arbeidet omfatter nyinstallasjon, utvidelse eller endring av det eksisterende elektriske anlegget
 • En beskrivelse av arbeidet som er utført
 • Hvilke krav som ligger til grunn for utført arbeid og en erklæring på at forskriftens krav er oppfylt
 • Dato, navn og underskrift fra elektro-firmaets ansvarlige representant

Skjema til samsvarserklæring finner du her!

Hvordan få erklæring om samsvar?

Du skal egentlig ikke trenge å be om samsvarserklæring, men det er lurt å vite om at dette dokumentet eksisterer. Erklæringen skal gis sammen med faktura. Om det ikke foreligger bør du spørre firmaet som leverer elektriske tjenester til deg om de har skrevet ut en erklæring. Erklæringen skal nemlig skrives under av den autoriserte installatøren som var ansvarlig for implementeringen eller en annen representant med autorisasjon til å signere på firmaets vegne.

Mangler du samsvarserklæring? Dette gjør du!

Jada, det er mulig å hente inn samsvarserklæring i ettertid.


Men hvordan gjør du det?
Her ser du hvordan på 1-2-3:

 1. Det første du bør gjøre er å se i boligmappa som er en statsstøttet plattform med oversikt over dokumentasjon for alle landets boliger. Ofte vil håndverkere laste opp erklæringen på denne siden uoppfordret.
 2. Hvis dokumentet ikke er å finne i boligmappa, kan du henvende deg til elektro-firmaet som gjorde jobben. De har nemlig plikt til å oppbevare dokumentet i fem år.
 3. Hvis det er gått mer enn fem år, er det likevel klart for en ny el-kontroll i boligen din. Hvis el-virksomheten ikke skal gjennomføre vesentlige inngrep i det elektriske anlegget (og de derfor ikke trenger å utstede ny erklæring), kan du likevel be de om å utstede en ny erklæring. De må da gå god for installasjonen. Dette kan koste noe ekstra, men i alle fall har du papirer på installasjonen.

Når trenger du ikke samsvarserklæring?

Du skal ha erklæring om samsvar for «omfattende elektrisk arbeid» skrev jeg på begynnelsen. Men hva betyr egentlig det? La oss ta noen praktiske eksempler der du ikke trenger samsvarserklæring:

 • Erstatte deler i det elektriske anlegget uten å endre funksjonalitet i installasjonen
 • Ved feilsøking og kontroll av anlegg

I forhold til det første punktet kan det være snakk om å bytte ut en ødelagt stikkontakt med en helt ny og lik stikkontakt. Andre eksempler er å erstatte en kabel / ledning med en tilsvarende.

Da regner jeg med at du har fått orden på dokumentene, enten det gjelder vognkort eller samsvarserklæring. Hvis du vil vite mer om hva slags dokumentasjon og regelverk som gjelder for el-virksomheter, kan du se vår artikkel om hvordan du kan velge riktig elektriker. Husk at vi i Din Elektriker tar på oss alle oppdrag innen elektriske tjenester. Alt du trenger å gjøre er å legge igjen telefonnummeret ditt helt nederst på siden så er du allerede i gang.

Ofte stilte spørsmål om samsvarserklæring

Her kommer noen spørsmål vi ofte får om samsvarserklæring:

Hvem kan skrive under på samsvarserklæring?

Den elektriske virksomheten velger selv en representant som signerer samsvarserklæringen på vegne av firmaet.

Elektroinstallatør er i utgangspunktet den som er ansvarlig for den elektriske installasjonen, men selskapet står fritt til å velge en annen representant for signering.

Elektro-firma er på den måten ansvarlig for at dokumentet er gyldig, mens du selv er ansvarlig for å gjøre det tilgjengelig for den kompetente part ved el-kontroll, installasjon og salg av bolig.

Når skal man ha samsvarserklæring?

Du skal ha samsvarserklæring ved alle nye elektriske installasjoner og modifiseringer av elektriske installasjoner. Du trenger altså ingen erklæring dersom det er snakk om å bytte ut enkelte deler som er identiske.

Hva er boligmappa?

Boligmappa gir hver bolig sitt eget gratis område på nett. Der kan håndverkere som jobber på en bolig og eiere av boligen laste opp relevante dokumenter. På den måten vil all viktig dokumentasjon som hører til en bolig være enkelt tilgjengelig til enhver tid.

På samme måten som med digipost må du ha Bank ID for å logge inn. Boligmappa er en tjeneste etablert av både privat og offentlig sektor, og mottar i tillegg støtte fra staten.

Hva er ansvarsrett i forbindelse med elektriske installasjoner?

I din bolig er det elektro-firmaet du har leid inn som har det juridiske ansvaret mens utbedringen på går. For å overføre dette ansvaret til deg må de først utstede en samsvarserklæring.

I de tilfeller der det er snakk om nye elektriske installasjoner skal det også foreligge en rapport fra sluttkontroll. Dette er da en bekreftelse på at de elektriske installasjonene er målt og kontrollert ved help av relevante apparater.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet