Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hva er komfyrvakt – Pris, lovverk og FAQ (2023)

De fleste branner i norske hjem skjer på dagtid, og mange av disse starter på grunn av at mat blir stående å tørrkoke uten tilsyn. Komfyrvakt er derfor et must i vårt moderne samfunn fordi komfyrer er svært varme enheter som kan utgjøre stor fare for brann ved feil eller uforsiktig bruk. Samtidig er det viktig å passe på at du får en vakt av god kvalitet som fungerer ordentlig og dermed kan redde liv.

La oss se nærmere på det alle bør kunne om komfyrvakter!

Hva er komfyrvakt?

Komfyrvakt er en enhet som monteres på komfyren og slår den av når temperaturen blir for høy etter et varselsignal. Dette gjør det sikrere å bruke komfyren og hindrer skader i hjemmet.

I dag startes de aller fleste branner av feil bruk, noe som tyder på at komfyrvakten gjør hjemmet ditt tryggere. Du kan kjøpe komfyrvakter online eller i butikker som selger komfyrer.

Det finnes to typer koblinger til komfyrvakter:

  • De som kobles via ledning i ordinær stikkontakt
  • De som kobles direkte til det faste elektriske anlegget

Komfyrvakter skiller seg også fra hverandre ved at noen har bryteren som kutter strømmen innebygd bak komfyren, mens andre har den i sikringsskapet.

Hvordan virker en komfyrvakt?

Komfyrvakten har en sensor og en komponent som kan kutte strømmen til komfyren. Sensorens oppgave er å overvåke kokeplatene for å sørge for at disse ikke blir for varme. Sensoren setter i gang alarmen hvis den tolker det dithen at det er fare for brann. Etter et vist tidsintervall vil strømmen kobles ut av komponenten.

Når er det krav til komfyrvakt?

I henhold til installasjonsstandarden NEK 400 ble det krav til komfyrvakt i alle nye boliger fra 2010. Boliger som er eldre, må ikke installere komfyrvakt inntil det elektriske anlegget skal fornyes eller det legges opp ny kurs til kjøkkenet.

Tidligere har det vært mindre krav til komfyrvakt, men fra 2014 ble standarden EN 50615 innført. Denne skal sikre at feilalarm ikke forekommer, og at varsling gis når det oppstår brannfare på platetoppen.

Videre stilles kravet uansett type komfyr. Mange er usikre på om krav om komfyrvakt gjelder ved induksjonstopp i de tilfeller der komfyren skrur seg av selv når platen blir stående tom. Kravet gjelder her også da det kan oppstå brann ved at en tom kjele blir stående på platen med for mye varme for lenge. Faktisk er dette en av de mest vanlige årsakene til brann. Også for deg som har platetopp separat fra ovn må montere komfyrvakt over denne.

Hva slags komfyrvakt bør jeg kjøpe?

Det finnes mange typer og merker for komfyrvakter på markedet. Derfor kan det være vanskelig å velge riktig. Du kan sjekke både standarden som ble nevnt ovenfor og i tillegg det vi kaller for «FG-godkjenning». Ved å sikre deg en godkjent komfyrvakt, vet du at komfyrtoppene har gjennomgått all den testingen som er nødvendig for at komfyren skal kunne brukes så trygt som overhode mulig.

Her finner du en liste over godkjente komfyrvakter.

Husk å be om dokumentasjon både på at komfyren oppfyller kravene i normen og kravene som gjelder hvis den er FG-godkjent.

Hva er FG-godkjenning?

Fordelen med FG-godkjenning er at standarden stiller krav til testing utført av tredjepart. Dette står i motsetning til NEK EN 50615-standarden der hvem som helst kan påberope seg å teste komfyrvakten.

FG har i tillegg satt en høyere standard med tanke på hva som kreves for å oppfylle testen.

Hva koster en komfyrvakt?

Gjennomsnittlig ligger prisen på en komfyrvakt på rundt 2500 kroner, men du får det helt ned i under 1500 kroner.

Noen forsikringsselskaper gir billigere forsikring om komfyrvakt er installert i boligen. Det er også mulig for spesielt utsatte å få støtte gjennom hjelpemiddelsentralen ved kjøp av komfyrvakt til eget hjem.

Hva koster det å sette inn en komfyrvakt?

De fleste komfyrvakter kan monteres på en time. Det vil si at det vil kosta ca. Kr. 1000 å få den montert. Eventuelt kan reise komme i tillegg, avhengig av den avtalen du har med elektriker. Ved å legg igjen telefonnummeret ditt nederst på denne siden, vil vår elektriker-vakt ringe deg tilbake umiddelbart. Da kan du få en prisvurdering av ditt eget prosjekt.

Gir komfyrvakt rabatt på forsikringen?

Selv om komfyrvakt er påbudt ved alle nye installasjoner gir noen forsikringsselskaper fremdeles rabatt der det kan dokumenteres at sikkerhetstiltaket er gjennomført i en bolig. Hør derfor med ditt forsikringsselskap om de tilbyr redusert forsikringspremie.

Kan man montere komfyrvakten selv?

Det finnes to typer komfyrvakter:

  • Komfyrvakt med plugg (rehab-variant)
  • Komfyrvakt som krever fast montering

I begge tilfeller anbefales det å benytte autorisert elektroinstallatør for å sjekke at installasjonen fungerer optimalt. Dog kan komfyrvakt med plugg installeres uten fagmann.

Hva gjør jeg hvis jeg har problemer med komfyrvakten?

Sjekk manualen for å se om ditt spørsmål besvares der. I de tilfeller du ikke finner svar har vi en liten guide på hva du gjør når komfyrvakten ikke virker som den skal.

Konklusjon

Trenger du hjelp med komfyrvakt? Da kan du når som helst skrive nummeret ditt nederst på denne siden, så ringer Din Elektriker deg tilbake. For deg som skal kjøpe komfyrvakt kan det være greit å vite at du kan bestille komfyrvakt gjennom elektroinstallatør hos oss.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet