Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Termostat vs regulator: Hva er best?

Vet du forskjellen på teknologien som ligger bak termostat vs. regulator? Du kan kanskje si at de begge regulerer temperaturen, men det er stor forskjell i måten de gjør dette på. I denne artikkelen skal vi utforske forskjellene mellom termostater og regulatorer og finne ut hvilken som passer best for dine behov.


Hva gjør en effektregulator?

En effektregulator er en enhet som brukes til å regulere effekten av strøm i en elektrisk krets. Dette kan være nyttig for å forhindre overbelastning av komponenter i kretsen, noe som kan forårsake varmeskader eller andre problemer.

Enheten er spesielt designet for en trinnløs regulering av det elektriske varmeanlegget. Du får den med både analog og digital styring, som oftest med en skala fra 0-10. Effektregulatorer kan også være utstyrt med en termostat, slik at de automatisk slår seg av og på når temperaturen inne i apparatet når et gitt nivå. Termostaten vil da fungere som en sikkerhetsventil, slik at apparatet ikke overopphetes. Effektregulatoren kan også redusere strømtoppene til apparatet, noe som kan bidra til å forlenge levetiden.

Det finnes ulike typer effektregulatorer på markedet, så det er viktig å velge en type som passer best til ditt behov. Hvis du for eksempel har et baderom med mange elektriske apparater, kan det være en god idé å investere i en effektregulator med flere utganger. Disse regulatorene kan vanligvis kontrollere inntil fem enheter samtidig, noe som gjør dem ideelle for husholdninger med høyt elektrisk forbruk. Det er også viktig å sørge for at effektregulatoren du velger har etterisolering for å beskytte mot overoppheting.


Hva gjør en termostat

En termostat er en enhet som styrer temperaturen i et rom eller bygning. De fleste er elektroniske, men det finnes mekaniske. Den har en sensor som måler temperaturen i rommet og slår på eller av varme- eller kjøleanlegget for å holde temperaturen på ønsket nivå.

Termostater kan også brukes til å styre belysningen eller andre enheter som trenger temperaturkontroll. De nyere, mer moderne utgavene har også programvare som gjør det mulig å styre den fra en datamaskin eller mobiltelefon. Ofte installeres de i boliger, kontorer og andre steder hvor det er viktig å opprettholde en jevn temperatur.

Termostater er en blant annet en viktig faktor når du velger en løsning for oppvarming på badet. Det er en rekke faktorer å vurdere når du velger en termostat på baderommet, inkludert størrelsen, typen varmesystem og dine personlige preferanser. I tillegg vil du vurdere funksjonene som tilbys av forskjellige modeller for å finne en som dekker dine behov. Noen termostater tilbyr for eksempel programmerbare innstillinger som lar deg stille inn ideelle temperaturer for forskjellige tider på dagen. Andre inkluderer sensorer som registrerer når noen er i rommet og justerer temperaturen deretter. Med så mange tilgjengelige alternativer er det viktig å ta seg tid til å finne den rette for enhver bruk.


Forskjellen på termostat og regulator

Mens en termostat skrur seg av og på for å holde temperaturen i omgivelsene helt lik til alle tider, begrenser regulatoren effekten av strøm som gjøres om til varme basert på en forhåndsinnstilling, uavhengig omgivelsene i rommet.

Altså vil regulatoren yte like mye varme hele tiden, mens termostaten har sensorer som registrerer temperaturen i omgivelsene. Deretter tilfører den varme eller skrur seg av ut fra hva som behøves for å nå ønsket temperatur.

Det er noen spesifikke tilfeller der en termostat er bedre enn en regulator. For det første er termostater bedre til å regulere temperaturen i store rom. Dette er fordi de mer nøyaktig kan registrere temperaturen i luften og justere varmeeffekten deretter.

For det andre er de bedre til å regulere temperaturen under ekstreme forhold (enten veldig kaldt eller veldig varmt) eller der temperaturskiftninger skjer raskt. Dette er fordi de kan kontrollere varmestrømmen mer nøyaktig, noe som forhindrer drastiske svingninger i temperaturen.

Til slutt er termostater generelt mer nøyaktige enn regulatorer. Dette betyr at de mer presist kan opprettholde ønsket temperatur, noe som fører til større energieffektivitet. Totalt sett har termostater flere fordeler fremfor regulatorer, noe som gjør dem til et bedre valg i de fleste tilfeller på generell basis.


Termostat eller effektregulator til bad

Bør du ha effektregulator eller termostat til bad? De fleste velger en termostat også til bad. Det lureste er å installere denne når badet renoveres eller bygges. Da kan man nemlig legge gulv-følere til bad i gulvet sammen med varmekablene slik at de er integrerte. Slik vil de også registrere varmen i gulvet mye bedre og derfor kunne regulere temperaturen mer nøyaktig. På lenken ovenfor kan du lese mer om du er usikker hva du bør bruke til badet ditt da vi i denne artikkelen diskuterer alle de forskjellige nyansene du må tenke på.

På den annen side har det tidligere vært vanlig å bruke regulatorer i situasjoner der man ønsker tilførsel av en jevn varme hele tiden. Det kan dreie seg om vaskerom, bad eller vindfang. Dersom man ikke tar økonomi med i regnskapet, kan regulator være en bedre løsning. En annen fordel med regulatoren er at den er mindre komplisert å stille inn enn termostater. Du stiller inn ønsket varmeeffekt kun en gang. Når det er sagt finnes det også effektregulatorer som har innebygget termostatfunksjon.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet