Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Er termostat best til bad? Hvordan oppgradere?

Er du i planleggingsfasen med et nytt bad? Eller kanskje du vil oppgradere en gammel eller utdatert løsning du har for varme på badet. Kanskje har du simpelthen hørt at termostat er bedre for bad? Vel, la oss ta en titt på det.


Gulvvarme til badet: effektregulator eller termostat?

Et spørsmål vi ofte får er om man bør bruke termostat eller effektregulator på badet. For ti eller tjue år siden kunne dette være en reell problemstilling. I dag velger de fleste termostat fordi det er mest praktisk og kommer med en del forskjellige avanserte funksjonær. Det finnes likevel noen unntak som vi skal se på senere. For deg som skal oppgradere baderommet med termostat er det en del ting å tenke på. Hvis du er interessert i en sammenligning mellom regulator og termostat på generell basis kan du se på vår tidligere artikkel. Husk også på at en del termostater i dag også kan fungere som en regulator, så før du bestemmer deg kan det være lurt å snakke med en elektriker.


Hva må du tenke på hvis du skal oppgradere til termostat på badet?

Ved oppgradering til termostat på badet er som regel den beste løsningen å legge nye temperatur-følere på badet slik at termostaten gir best mulig resultat. Hvis du allerede har varmekabler i gulvet kan du beholde dem. Det samme gjelder for gulv-følere. Med mindre du har gulv-rør ment for termostat-sensorer, er det dessverre ikke mulig å installere gulv-følere uten å bryte opp gulvet.


Gulv-føler eller rom-føler til varmekabler bad?

Hva er fordelene og ulempene med å velge en gulv-føler fremfor en rom-føler til bad og vice versa?

De fleste som renoverer eller bygger nytt velger gulv-føler i dag fordi den er mer integrert, og måler temperaturen mer nøyaktig. Gulv-føleren installeres, slik som navnet indikerer, inne i gulvet mellom sløyfene til varmekablene med et rør frem til seg. slik kan varmen som registreres rapporteres til selve termostaten som sitter ved døren som en vanlig lysbryter. En ulempe med en gulv-føler er at den er vanskeligere å ettermontere hvis du har et eldre bad.

Termostat med rom-føler er mer brukt der det er selve temperaturen i rommet vi er ute etter å registrere. På bad er det ofte temperaturen i gulvet man er interessert i. Hvis man velge å bruke den innebygde føleren som sitter på selve termostaten, kan man derfor oppleve at løsningen ikke legger til rette for ideell gulv-varme. For de fleste vil rom-føler altså ikke egne seg på bad. Fordelen er dog at den er mye enklere å installere, og mange termostater har allerede innebygd føler som kan brukes.

Et annet alternativ som ofte er bedre enn innebygd føler, er å sette en rom-føler på veggen. Selv om det kanskje ikke fungerer like bra som en gulv-føler, vil det kunne fungere for noen. Kanskje er det en bedre løsning for deg enn å bryte opp hele gulvet?

Hvis du har et spesifikt spørsmål for ditt spesielle tilfelle kan du kontakte Din Elektriker ved å skrive telefonnummeret ditt nederst eller øverst på denne siden, så er du allerede i gang.


Smartløsning for varmekabler på bad

Med moderne teknologi finnes det muligheter som ikke fantes da 1-2-3-bryterne først ble tatt i bruk. Eksempelvis kan du forhåndsinnstille varmen for hele året på forhånd. En av de viktigste funksjonene for deg som reiser mye, er å holde temperaturen så lavt som 10 grader helt frem til dagen før du kommer tilbake. Med dagens strømpriser kan det være mye å spare på å ha en applikasjon til termostaten på mobiltelefonen.


Oppgradering av 1-2-3 bryter til termostat / regulator

Bruker du fremdeles 4-trinns effektbryter til badet? Selv om denne kan være enkelt og forstå, er den ikke særlig energieffektiv fordi den kun har tre innstillinger med forskjellig varme mens den er på.

Når du oppgraderer fra en 1-2-3-bryter til en termostat, er ikke prosessen nødvendigvis så vanskelig. Du må fjerne den gamle 1-2-3-bryteren og installere den nye termostaten i stedet. Den nye termostaten har sin egen interne sensor. Om du velger å bruke denne er jobben gjort. Hvis du skal installere ekstra følere for termostaten slik at du oppnår maksimale resultater, kan du be elektrikeren installere dette i tillegg i henhold til diskusjonen ovenfor med gulv-følere, vegg-følere og interne følere.

Hva som egner seg best i ditt tilfelle, kommer veldig an på hva du allerede har, hva du ønsker og hva du er villig til å leve med. En faktor som gjerne spiller en stor rolle er hvordan den gamle 1-2-3-bryteren er satt opp, dvs hvilke watt-styrker som gjelder for de forskjellige trinnene. Hvis du opplever at en innstilling på bryteren gir for lav varme, mens det neste hakket blir for vamt, og du ikke vil bryte opp gulv eller synes at ettermonterte rom-følere ikke fungerer, kan du vurdere en termostat. Denne vil gi deg flere trinn og derfor større mulighet til å finjustere varmen.

I tilfellet du vil gå for en effektregulator, er det mindre jobb å installere denne. Ettersom regulatoren ikke bryr seg om rommets temperatur, trenger den heller ikke rom-følere. Ulempen er selvfølgelig at det kan bli litt dyrere i form av høyere strømforbruk.


Avslutning

Uansett hvilken løsning du velger, er det viktig å huske på at du aldri må installere noe elektrisk i ditt eget hjem. Det er faktisk ikke lov. På grunn av vannsprut og vannsøl, er det ekstra viktig å ta forhåndsregler på baderom og vaskerom slik at el-sikkerheten blir tatt på alvor. Hvis du vil lese mer om regler og autorisasjon for elektrikere, kan du ta en titt på vår tidligere artikkel.


FAQ

Må man ha smarthus for å ha en termostat?

Man trenger ikke ha smarthus for å installere termostat. Smarthus er kun en samlebetegnelse på en rekke intelligente løsninger i hjemmet, og termostat kan installeres helt uavhengig av andre smartløsninger i hjemmet.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet