Hovedsikring i hus – Hva trengs? Hvordan oppgradere?
Det er viktig å sørge for at du har en hovedsikring som er tilpasset forbruket i ditt hus. Om den ikke er dimensjonert for det faktiske forbruket, vil du oppleve at den til støtt og stadighet «går» eller kobles ut. I tilfellet den er overdimensjonert kan det føre til at du må betale mer enn du trenger.
La oss se på alle detaljene som spiller en rolle for å kartlegge ditt behov og finne ut hva du trenger for å oppgradere hovedsikring i din bolig. Din Elektriker kan hjelpe deg som er usikker på hva du har og hva du trenger. Ta kontakt ved å skrive inn nummeret ditt øverst på siden så etablerer du kontakt med en fagkyndig allerede i dag.
RELEVANT INNHOLD: Bytte sikringsskap – Tips, priser og forhåndsregler
Hva er en hovedsikring?
En hovedsikring, også referert til som overbelastningsvern, er den komponenten i sikringsskapet til enhver husstand som beskytter det elektriske anlegget mot skader som kan oppstå ved for stort forbruk av strøm samtidig.
Med andre ord beskytter det ditt elektriske anlegg mot overbelastning. Et annet navn på hovedsikringen som brukes hyppig er «automatsikring» som finnes i nyere bygg. I eldre elektriske anlegg finnes det fremdeles også skrusikringer som fungerer som hovedsikring.
Samtidighetsfaktor er grunnlaget for hvor mye det elektriske anlegget tåler samtidig, og dette ble regnet ut da det var nytt. Derfor er det ikke rart at eldre elektriske anlegg fort blir underdimensjonert.
De fleste har hatt direkte erfaring med sikringer som «går» da de har brukt mange elektriske apparater samtidig og opplevd at strømmen har blitt kuttet ved at en sikring ryker eller automatsikringen skrues av. Det elektriske anlegget er programmert til å kutte strømmen når belastningen blir for stor for å minske faren for brann og skader på anlegget.
Undersøk din egen hovedsikring
Spørsmålet er hvor mye din husstand tåler. Først må du se på hovedsikringens strørrelse. Alle sikringsskap skal ha informasjon om komponentene i sikringsskapet. Dessuten skal koblingsskjema vise hvordan strømmen beveger seg gjennom det elektriske anlegget i huset ditt.
Kapasiteten på det elektriske anlegget oppgis gjerne i Ampere (A). Hovedsikringen beskytter inntakskabelen som kommer inn i sikringsskapet ditt mot overbelastning. For en leilighet er det gjerne tilstrekkelig med 3 x 40 A på hovedsikringen. Dersom du har større bolig bør hovedsikringen tåle 3 x 63 A, spesielt der elektrisk oppvarming benyttes. Grunnen til at det står 3 x, er fordi det er snakk om tre fase strøm. Mer om det nedenfor.
Husk på at antall ampere som en hovedsikring tåler begrenses av dimensjonen til inntakskabelen. En 10 kvadratmillimeter kabel takler 50 A, mens for 63 A kreves en 16 kvadratmillimeter tykk kabel. Der inntakskabelen kommer inn til boligenheten er det som regel en inntakssikring, som ikke må forveksles med hovedsikring. Inntakssikringen varsler om feil på det elektriske anlegget i husstanden eller på strømnettet.
En eller tre faser?
I sikringsskapet ditt vil det fremkomme om du har en eller tre faser i boligen. Ovenfor da vi skrev at en hovedsikring bør støtte 3 x 40 A er det nettopp antall faser som henvises til med tallet 3. Flere faser gir større elektrisk kapasitet, noe som gjør at du kan bruke flere elektriske apparater samtidig med flere faser. I Norge er det kun mulig med en eller tre faser i boliger. Som du sikkert vet er det vanlig med flere kurser i en husstand. Hver kurs har sin individuelle grense for hvor mange ampere den tåler i tillegg til at hovedsikringen har en grense som gjelder for alle de elektriske kursene i boligen.
Selv om inntaket i huset ditt har tre faser betyr ikke det nødvendigvis at du benytter tre faser i boligen. Hvor mange faser som kommer inn i boligen kommer an på hvilken type nett du har for strømleveranse. Hvor mange faser som benyttes i boligen kommer an på hvordan det elektriske anlegget i sin tid ble satt opp. Før i tiden var det ofte at man droppet tre faser på grunn av mindre behov for kapasitet. Du kan lese mer om oppgradering fra en-fase til tre-fase elektrisk anlegg her.
Kabler for bruk i hjem som benytter tre faser, vil som regel innebære tre fase kabler. Det vil si at du som regel kan se at det er tre ledninger på innsiden av de ordinære strømkablene i huset. For å være helt sikker på om tre faser benyttes i din bolig, må det imidlertid måles av en elektriker.
Størrelse på hovedsikring for hus
Som hovedregel bør hovedskringen ha 40 A for en leilighet og 63 A for et hus når strømmen er trefaset. I tilfeller med enfaset strøm kan dette for noen bli for lite.
Størrelsen på boligen har vi allerede ovenfor vært inne på som en faktor til hvor stor kapasitet som trengs. Forbruket er en annen faktor. De fleste husstander bruker mer og mer elektrisitet med smarthus, ladestasjon for el-bil samt både to og tre TV-apparater og datamaskiner i husstanden.
De siste 20 årene har vi sett en sterk økning i forbruket, og derfor kan det være lurt å ta høyde for at det også vil øke noe i de neste årene. Dersom hovedsikringen din ryker ofte, eller du legger merke til at den blir veldig varm, vil dette ofte være en god indikasjon på at kapasiteten bør oppgraderes.
Reduser behovet med belastningsmåler
Hvis du ikke ønsker å øke kapasiteten for å holde kostnadene nede, kan du vurdere smarthus-løsningen som lar deg koble ut enkelt elektriske apparater når du bruker visse andre. En belastningsmåler kan for eksempel passe på at ikke el-bil-lader og vaskemaskiner kan brukes samtidig. På den måten skal det mer til for at du når grensen for din husstand. Husk på at du ikke bør benytte mer enn 80 prosent av den mengden strøm det elektriske anlegget er dimensjonert for.
Hva koster en oppgradering av hovedsikringen?
Det er ikke bare selve jobben elektrikeren utfører som blir de faktiske utgiftene fremover. Du må også tenke på at nettleverandøren vil ta mer betalt fra husstander med større kapasitet. Dette dreier seg altså om avgiften du betaler for å leie tilgangen til selve strømnettet.
Forskjellige leverandører av strømnett har forskjellige takster, hvorav en faktor er hovedsikringens størrelse. Her har du noen retningslinjer i forhold til leveranse av ampere fra noen strømnettleverandører:
- BKK, Lyse, Hafslund, Skagerak, Trondheim har en grense på 125-160 ampere
- Eidsiva har differensierte priser som stiger gradvis i forhold til antall ampere på hovedsikring
Når det gjelder priser for jobben som skal gjøres for å oppgradere hovedsikring kommer dette veldig an på hva du har fra før, hva behovet er og hvilken stand sikringsskapet og det elektriske anlegget ellers er i. Altså kan prisen variere fra et par tusen til 20 000 kroner i verste fall dersom sikringsskapet må oppgraderes. I snitt vil det ligge på ca. 10 000 kroner for å installere en moderne hovedsikring. For å få en prisvurdering i dag kan du skrive telefonnummeret ditt helt nederst på denne siden uansett tidspunkt. Du vil da umiddelbart komme i kontakt med vår elektriker-partner.
Slik er prosessen med å oppgradere hovedsikring
- Undersøk behovet. Hva er samtidighetsfaktor? (Følg lenken for å gjøre utregningen eller kontakt oss ved å skrive telefonnummeret ditt nederst på siden)
- Din Elektriker sender en elektroinstallatør som vurderer boligen din og kontakter strømleverandøren for å søke om økt kapasitet
- Strømleverandøren behandler saken og gir deg et tilbud
- Arbeid utføres av Din Elektrikers elektroinstallatør når regningen er betalt
Din Elektriker hjelper deg også med andre praktiske hensyn i forbindelse med jobben, eksempelvis bestille kabelpåvisning før arbeidet starter om det er relevant.