Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Fra en-fase til tre-fase strøm i boligen? Pris og råd i 2023

Går du med tanker om å gjøre om fra en-fase (1-fase) til tre-fase (3-fase) strøm i boligen? Da er det en del ting å ta hensyn til. Desto eldre anlegget er, desto mer jobb og ressurser må vanligvis legges i oppgraderingen. Men før vi kommer så langt...Hva er egentlig forskjellen på de to typene strømkoblinger?

En-fase vs. Tre-fase strøm

En-fase strøm får strøm fra en leder, mens tre-fase strøm har tre separate ledere.

En-fase elektrisitet brukes stort sett i boliger. I industrien kreves ofte mer elektrisitet enn man får med en eneste fase, og derfor brukes tre-fase strøm der. Likevel er det blitt vanlig med tre-fase strøm i hjem også de siste årene på grunn av økt strømforbruk.

En av de store forskjellene på et en-fase og tre-fase elektrisk anlegg, er at tre-fase strøm er jevnere og mer stabil. Ved en-fase strøm kan vi forenklet si at strømmen skrus av og på 50 ganger i sekundet (derav 50 hertz i det elektriske anlegget), eller at den «blinker».

Dette fører til at vi får «bølger» av strøm i nettverket. Ved tre-fase strøm er disse svingningene fremdeles et faktum, men disse kommer ikke samtidig, noe som gjør at vi kan si at elektrisiteten jevnes ut av tre bølger der ytterpunktene på bølgelengdene kommer på forskjellige steder.

Her kommer en litt mer tekniske detaljer som du kan hoppe over hvis du ikke har spesiell interesse av elektriske installasjoner. I oppgraderingen må det nemlig tas hensyn til type strømnett du har i tillegg:

I Norge er det stort sett TT- og TN-nett som benyttes. De fungerer slik:

 • For IT-nett har du 230 V. mellom fasene, og ca 110 V. mellom fase og jord
 • For TN-nett gjelder 400v mellom fasene, og ca 230v mellom fase og jord

Spenning ved en fase

En-fase strøm kan brukes på de nettverkene som har to ledere, altså både IT-nett og TN-nett. Her er det kun spenning på en av fasene i stikkontakten. Den andre fasen kalles for «nøytralfase», der 400 volt over nøytralfasen blir 230 volt til sammen.

Spenning ved tre faser

Både IT- og TN-nett fungerer for tre-fase strøm i en bolig. Her brukes alle tre fasene. Begge typer nettverk har 230 volt mellom fasene. Ved trefase strøm for IT-nett finnes ingen nøytralleder og derfor må en av fasene ta rollen som nøytralleder.

Fordeler og ulemper med en-fase og tre-fase strøm


Fordeler med et enfasesystem:

 • En enkel og ukomplisert form for elektrisitet som er lettere å transportere
 • Bruker mindre kraft, men kraften brukes mer effektivt (Både oppsett og bruk blir billigere)
 • Kan brukes i elektriske apparater opp som bruker under 3,5 kW

Ulemper med et enfasesystem:

 • Kan ikke brukes på elektriske applikasjoner som krever mye strøm
 • Små motorer som bruker en-fase trenger separat motorstarter

Fordeler med et trefasesystem:

 • Gir mer kraft (til fabrikker etc., trenger ikke motorstarter)
 • Mer stabil form for elektrisitet (jevnere spenning)
 • Krever mindre kabling og ledende materiale (Strømmen leder bedre)
 • Brudd på kraftledninger er mindre sannsynlig

Ulemper med trefasesystem:

 • Større sjanse for å skade elektronikk, motorer og maskiner
 • Bruk av høy spenning krever økt isolasjon sammenlignet med en-fase strøm.

Hvem bør oppgradere fra en-fase til tre fase strøm?

Har du kanskje ikke fått alle fakta på bordet i forhold til hva som gjør det verdt å oppgradere til et tre-faset elektrisk anlegg hjemme? Her kommer en oversikt over noen punkter du bør gå gjennom før du bestemmer deg.

Overbelaster du ofte ditt nåværende elektriske anlegg? Som en tommelfingerregel bør hushold som bruker mer enn 10 kW oppgradere.

Har du mange store krevende elektriske applikasjoner i husstanden (smart-løsninger, el-bil lader, varmepumper, flere vaskemaskiner/tørketromler etc.)

Har du applikasjoner som baserer seg på tre-fase strøm? (Varmepumpe, solceller, oppvarming til basseng)

Skal du bytte ut gamle elektriske apparater av en viss størrelse med nye? Det kan da være at den økte kapasiteten som kreves gjør tre-fase strøm mer egnet.

Har du et gammelt, utdatert elektrisk anlegg som ikke lenger er trygt? Hvis man allerede skal rehabilitere sikringsskapet, bør man også vurdere oppgradering til tre-fase strøm. Husk at DLE foretar obligatoriske sjekker i norske hjem med jevne mellomrom. Om de finner vesentlige feil og mangler kan de pålegge deg dyre reparasjoner.

Før du går i gang med arbeidet kan det være lurt å gjennomføre en befaring. Du kan også få mer informasjon om tjenestene våre elektriker-partnere utfører i Oslo ved å følge lenken.

Steg for å oppgradere

For å oppgradere fra en-fase til tre-fase strøm i det elektriske anlegget, må man sørge for at hele den elektriske installasjonen støtter tre-fase strømmen som legges inn i boligen. Hvis nettselskapet ikke har lagt opp tre-fase strøm til boligen din, må dette gjøres først. Dersom det allerede ligger støtte for tre-fase frem til boligen, trenger elektrikeren å sørge for at alle komponentene i sikringsskapet støtter den nye løsningen. Blant annet må strøm-måler og faseskinner byttes ut.

Dersom du har et gammelt hus, må sannsynligvis inntaket for elektrisitet i boligen, med inntakssikringen, også oppgraderes. I noen tilfeller må ny kabel trekkes inn til inntaksboksen. Deretter må nye kabler trekkes i veggene bort til hvert elektriske kontaktpunkt (stikkontakter).

Forberedelser du kan gjøre selv

Uansett hvordan du vrir og vender på det, blir du nødt til å få hjelp fra en sertifisert elektriker. Jo tidligere desto bedre. For befaring kan du ta kontakt med oss i Din Elektriker ved simpelthen å skrive telefonnummeret ditt nederst i feltet på denne siden. Deretter vil vår elektriker-vakt ringe deg tilbake for å konsultere.

Når det er sagt, så finnes det noen avklaringer du kan gjøre før du starter prosessen. Disse avklaringene kan hjelpe elektroinstallatør til å gi et bedre overslag for jobben som må gjøres. Det er altså ikke nødvendig å gjennomføre disse punktene, men det anbefales å sjekke de punktene som er praktisk mulig uten å skjære i inventar i det elektriske anlegget:

 • De fleste nyere boliger har sikringsskap med tre-fase satt opp
 • Sjekk om du har en eller tre faser i sikringsskapet (Har din seksjon med automatsikring(er) tre eller en pol? Sjekk om den har tre eller en spaker og hull øverst)
 • Hvor mange kurser har du i sikringsskapet?
 • Hvor mye tåler hovedsikringen? (oppgis i ampere)
 • Du kan sjekke kablene til inntakskabelen (En eller tre/fire ledninger inni kabelen?)
 • Består kablene i veggene av en eller tre/fire ledninger?

Svar på alle disse spørsmålene kan hjelpe Din Elektriker å gi deg et bedre svar på telefonen.

Hva koster det å legge inne tre faser?

Som du selv har sett, vil priser i stor grad variere i forhold til hva slags oppgraderinger som kreves for å oppgradere ditt elektriske anlegg fra en-fase til tre-fase-basert. Det viser seg for eksempel at noen allerede har tre faser i både sikringsskap og i veggene, men at kun en fase benyttes. I et slikt tilfelle kan en oppgradering koste så lite som et par tusen kroner. Hvis inntakskabel og sikringsskap må oppgraderes, vil det naturligvis koste mer. La oss se på noen estimater:

 • Nytt sikringsskap: Ca. 9.000-25.000 Kr.
 • Nye automatsikringer (Om du ikke trenger nytt sikringsskap): Ca. 6.000 Kr.
 • Ny inntakskabel: Ca. 20.000 for 30 meter
 • Nytt inntaksskap: Ca. 15.000 Kr.

Nye kabler må som regel trekkes i veggene. Prisen kommer an på størrelsen på huset og hvor mange stikkontakter du har. Men hvis du tar kontakt med Din Elektriker, kan vi gi deg et overslag basert på din bolig.

Ofte stilte spørsmål

For deg som skal oppgradere fra 1 til 3 fase er det mye å sette seg inn i, men du er ikke alene. Få en elektriker inn i så tidlig så mulig i prosessen. En befaring kan spare deg for timer eller dager med planlegging og research.

Helt til slutt kommer noen spørsmål vi ofte får i forbindelse med oppgradering fra en-fase til tre-fase strøm i hjemmet.

Blir strømmen dyrere med tre-fase strøm fremfor en-fase?

Nei, mengde strøm du bruker kommer an på din husstands applikasjoner. Spørsmålet i forhold til en-fase og tre-fase strøm går bare på hvordan denne strømmen leveres. Likevel vil tre-fase strøm muliggjøre større forbruk i husstanden. Hvis du installerer flere elektriske apparater enn du tidligere hadde vil strømregningen bli dyrere.

Er det bedre med tre-fase lading til el-biler?

Ladingen vil kunne gå raskere. De fleste biler i Norge i dag er basert på en-fasede elektriske systemer. Noen er dog basert på tre-fase-strøm, men noen har stilt spørsmåltegn ved lovligheten av dette. Der vi i Norge bruker 230 volt på et tre-faset IT-strømnett og kobler en type 2 kontakt til, vil det kunne oppstå farlige situasjoner. Dette oppfyller heller ikke kravene fra NEK 400.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet