Bytte sikringsskap i 2023 – Tips, priser og forhåndsregler
Det å bytte sikringsskap kan bli en dyr affære. Likevel kan det dreie seg om småpenger når man begynner å tenke på hva som kan gå galt i en bolig der det elektriske anlegget ikke fungerer optimalt. I 2021 var det i følge statistisk sentralbyrå 3686 branner i norske hjem, og i de aller fleste tilfeller er elektrisitet innblandet på en eller annen måte. Ettersom sikringsskapet er selve hjertet i boligen, kan det være lurt å passe på at det er i god stand.
Hvorfor bytte sikringsskap
Med smarthjem og el-biler lever mange nordmenn i en ny tidsepoke, og etter hvert som tiden går får vi neppe færre datamaskiner, TV-er, hjemmekinoanlegg og andre teknologiske duppedingser som hjelper oss i hverdagen.
Og alt dette resulterer i økt forbruk av elektrisitet. På fagspråket sier vi gjerne at samditidighetsfaktoren i norske hjem har økt. De fleste bruker mer strøm enn de selv aner, og derfor krever også husets «strømskap» og det elektriske anlegget ellers oppgraderinger for å holde tritt med utviklingen.
Før i tiden ble det brukt mindre elektriske apparater i hjemmet, og sikringsskapene var derfor heller ikke dimensjonert for dagens forbruk. Slik har det seg at mange som bor i eldre hus ikke nødvendigvis har nok kapasitet i det elektriske anlegget til det forbruket de nå har.
Gammelt sikringsskap kan være farlig
Fra begynnelsen av tusenårsskiftet var det påbudt med jordfeilbryter i alle norske hjem. I 2010 fulgte påbud om overspenningsvern, noe som gjør at sikringsskap stadig blir tryggere. Likevel kan gamle sikringsskap være farlige, rett og slett fordi det har feil eller mangler som kan være vanskelig å oppdage før uhellet er et faktum. Om jordfeil oppstår kan man i verste fall dø av skadene, eller det kan føre til brann.
Skrusikringer er ikke godkjent (i nye installasjoner)
Mange spør oss om skrusikringer er godkjent og svaret er «Nei». Skrusikringer er ikke godkjent i Norge ved nye installasjoner. Likevel er det foreløpig ikke noe krav til at de skal byttes ut der de allerede er installert.
Men dersom du har gamle skrusikringer i skapet ditt, kan dette være et tegn på at det er utdatert, og det vil neppe være dimensjonert for det strømforbruket du har i dag. Da kan det altså være lurt med nytt sikringsskap.
Når må sikringsskap oppgraderes?
Sikringsskap har som en hovedregel en levetid på ca. 30 år. Det kan godt tenkes at det må byttes ut før tiden hvis det har pådratt seg mye slitasje. Har du for eksempel over lengre tid drevet mer strøm gjennom de elektriske kursene enn det de er ment for?
Her er noen skjekkpunkter du kan gå gjennom for å se om du bør bytte eller oppgradere sikringsskap:
- Sikringer går ofte eller blir svært varme
- Støpsler og stikkontakter blir varmere enn normalt
- Stikkontakter, brytere, ledninger og panelovner får skade eller blir misfarget
- Du opplever å få elektrisk støt
- Lyspærer i boligen blinker samtidig
- Du bruker for mye strøm (i forhold til skapets dimensjonering)
- Du har et eldre sikringsskap (som er eller kan bli farlig)
I tillegg bør du ta en ekstra titt inni selve sikringsskapet. I de tilfeller der sikringsskapet ser slitt ut, kan det være nok til at du bør skaffe et nytt ett. Se også etter disse spesifikke faresignalene:
- Er dører, sikringer eller selve skapet veldig varmt?
- Er noe brent eller misfarget på innsiden av skapet?
- Har isolasjonen til ledninger smeltet?
- Hører du knitring fra skapet?
Om du er i tvil bør du kontakte sertifisert elektriker. Det kan du enkelt gjøre ved å skrive telefonnummeret ditt nederst på denne siden. På den måten vil du komme i kontakt med en dyktig fagmann som Din Elektriker samarbeider med.
Test komponentene i sikringsskapet!
Du kan utføre noen enkle tester for sikringsskapet ditt for å se om du har jordfeilbryter og overspenningsvern og forsikre deg om at de fungerer. I de fleste nyere sikringsskap vil du finne anvisning i kursfortegnelsen til hvordan testene utføres. Som regel kan du følge disse instruksjonene:
- Trykk på testknappen til jordfeilbryteren!
- Observer at strømmen går og sikringene skrues av
- Skru på strømmen igjen ved å stille hendlene tilbake til den originale posisjonen
For mer detaljert informasjon om jordfeil, kan du lese vår artikkel som går gjennom alt du trenger å vite.
Hvis sikringsskapet ditt er eldre enn 2002, vil vernet mot jordingsfeil sannsynligvis være montert i etterkant. I det tilfellet anbefaler vi å kontakte elektriker for å sjekke det. Du kan skrive nummeret ditt i feltet i header over denne artikkelen. Dermed vil en sertifisert elektriker ta kontakt.
For å teste om du har overspenningsvern, samt om det fungerer, kan du se vår artikkel om overspenningsvern.
Hva må du tenke på når du bytter sikringsskap?
For deg som skal skifte sikringsskap er det kanskje naturlig å installere det på samme sted som det gamle. Men nå som du først skal gjøre en jobb, kan det jo tenkes du vil ha det ut av synet. Det er ikke noe krav til at det skal være synlig.
Det er kun krav til at man enkelt skal kunne vedlikeholde det uten fare for den som skal vedlikeholde eller kontrollere det.
Derfor kan du for eksempel plassere det inni et skap eller på annen måte skjule det i interiøret.
Husk også på at den nye installasjonen blir testet ordentlig med en sluttkontroll for elektrisk anlegg. I en slik test inngår blant annet isolasjonsmåling og kontinuitetsmåling.
Pris på å bytte sikringsskap
Du lurer sikkert på hvor mye det koster å bytte sikringsskap? Svaret er selvsagt som alltid: «Det kommer an på». Størrelse på boligen, hvor mange kurser som trengs og hvilken grad av sikkerhet du ønsker avgjør strømforbruket.
Det finnes mange forskjellige typer vern som kan beskytte innmaten i sikringsskapet mot skader eller overbelastning. I tillegg er det naturligvis også kvalitetsforskjeller fra forskjellige leverandører av utstyr til sikringsskap som med alt annet.
I gjennomsnitt koster det ca. 17 000 kroner for å bytte ut et sikringsskap, men prisen kan ligge på alt fra 9 000-25 000 kroner.
Kan du bytte sikringsskap selv?
Du kan ikke bytte sikringsskap selv med mindre du er sertifisert ellektroinstallatør. Dette gjelder også elektrikere for nye elektriske installasjoner. For mer informasjon om hvilke elektriker-relaterte arbeidsoppgaver du kan gjøre selv kan du gå til vår tidligere artikkel.
Er det lurt å rehabilitere sikringsskap?
Det kan være situasjoner der sikringsskapet er nytt, men deler av det har pådratt seg skade. Da kan det være lurt å oppgradere sikringsskapet.
Dersom du vil oppgradere sikringsskapet og du tenker på en rask rehab, er det ikke mye penger å spare. Det er nemlig innmaten i sikringsskapet som er dyrt, ikke selve rammen eller skapet. En totalrenovering innebærer derfor som oftest at man får nytt sikringsskap.
Hvor mye koster det å bytte ut automatsikringer?
Å bytte ut automatsikringene kan være et spesifikt eksempel på et tilfelle der en rehabilitering av sikringsskapet er fornuftig. Vi har skrevet en hel artikkel om oppgradering av hovedsikring for hus.
En jordfeilautomat, eller det vi tidligere kalte «sikring» koster ca. 500 kroner. I tillegg må den monteres. Det betyr at du fort kan havne på 6000 for et gjennomsnittlig sikringsskap, mer hvis skapet er større.
Men tross alt vil en slik rehabilitering være billigere enn å få nytt sikringsskap.
Oppgradere hovedsikring
Hvis du har bolig fra 90-tallet, kan det være at antall ampere per kurs i boligen er for lav i forhold til forbruket. I noen tilfeller kan amperekursen oppgraderes, og dette trenger ikke koste all verden. Spør oss i dag ved å legge igjen telefonnummeret ditt helt nederst på siden så er kontakten etablert slik at vi kan komme på en befaring.