Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Overspenningsvern i sikringsskap – Hensikt, test og pris

Har du vurdert overspenningsvern til ditt sikringsskap? I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på fordelene knyttet til en slik ekstra sikkerhet samt hva det koster. Dessuten vil du kanskje oppdage at andre spørsmål reiser seg når du først har installert det. Hvor ofte må overspenningsvernet i sikringsskapet skiftes, for eksempel?

Selv om det ble påbud om et slikt grov-vern allerede i 2010, gjennom NEK 400, er det ikke alle som har det på plass. Men om du hører til i denne gruppen, er du ikke en lovbryter av den grunn. Loven har nemlig ikke tilbakevirkende kraft. Når det er sagt har du likevel mye å tjene på å få det installert så fort som mulig.

RELEVANT INNHOLD: Les vår guide på bytting av sikringsskap!

Grov-vern og overspenningsvern

Grov-vern er en betegnelse på en type vern som beskytter mot de mest alvorlige feilene som kan oppstå og gjelder for alle elektriske apparater/systemer. Overspenningsvern beskytter elektriske anlegg, som sikringsskap, mot atmosfæriske utladninger, som lynnedslag. Derfor blir overspenningsvern i sikringsskap ofte kalt lynvern.

Denne type vern må ikke forvekslet med overbelastningsvern, som er et type vern som beskytter mot for høy belastning – også i forhold til det som ikke har noe å gjøre med elektrisitet. I elektriske anlegg er det selvsagt for høyt strømforbruk det beskyttes mot.

De fleste overspenningsvern i sikringsskap innebærer at du både har grov-vern og mellom-vern ettersom det er krav om også mellom-vern. Fin-vern, derimot, er en type vern som må installeres i tillegg for de som ønsker det. Disse settes da på uttaket til stikkontakten der vernet ønskes. Dette kan være spesielt effektivt for å beskytte små barn mot elektrisk støt.

Hvilken funksjon har overspenningsvernet i sikringsskapet?

Overspenningsvernet minsker sjansen for at det oppstår feil eller skader på det elektriske anlegget i hjemmet ditt. Du kan tenke på dette som en sikring for sikringsskapet. Det er altså ikke bare lynnedslag, men også endringer i det elektriske nettet utenfor hjemmet du får beskyttelse mot. I tillegg vil vernet kunne beskytte mot en del interne feil i elektriske anlegg.

For å si det veldig enkelt, kan mangel på dette vernet føre til brann i hjemmet ditt selv i relativt lang tid etter at skaden har oppstått. I tillegg er det slik at all elektronikk som er koblet til det elektriske anlegget risikerer slitasje eller ødeleggelse ved spenningsendringer i husets strømnett. Tenk bare på kostnadene det medfører dersom TV, datamaskin, kjøleskap, fryser eller digitale enheter som nettbrett og mobil ødelegges. Dette er apparater som ofte blir skadet ved feil på grov-vernet.

Overspenningsvern er noe annet enn overbelastningsvern. Overbelastningsvern slår ut hvis strømforbruket overstiger et trygt nivå. Du kan lese mer detaljer om dette, samt hvordan du feilsøker når hovedsikringen går, i lenken ovenfor.

Hvordan virker overspenningsvernet?

Vernets oppgave er å føre overspenninger til jord slik at det ikke forplanter seg innover i det elektriske anlegget.

Overspenningsvernet kobles inn ved overspenning og fører spenningen gjennom jordlederen slik at det forsvinner ned i bakken.

Hvordan vet jeg om jeg har overspenningsvern?

Hva er noen direkte og indirekte indikasjoner på at du mangler overspenningsvern? Dette er ting du bør sjekke i sikringsskapet ved jevne mellomrom.

  • Du har gamle skrusikringer
  • Sikringene går ofte eller blir veldig varme
  • Du bor i et bygg som ikke har vært totalrenovert siden 2011
  • Du har ikke hatt en ordentlig el-kontroll med sertifiserte elektrikere eller elektroinstallatører siden 2011
  • Det lukter brent i sikringsskapet
  • Du ser tegn til misfarging eller hører knitring innenifra.

Alle punktene ovenfor er egentlig indikasjoner på at du bør sjekke sikringsskapet. Det kan være feil eller mangler med vernet, men også andre mangler.

For å sjekke om overspenningsvern er installert i ditt sikringsskap, kan du sjekke sikringsskapet (eller tilknytningsskapet på utsiden av huset). Hvis overspenningsvernet er korrekt installer og fungerende vil du se to eller tre moduler med grønt eller gult ved siden av hverandre. Hvis grov-vernet er installert, men du ser røde eller sorte farger på modulene, betyr det at det må skiftes. Ser du ingen slike moduler kan det bety at du ikke har denne typen beskyttelse i sikringsskapet ditt.

Hvor ofte må overspenningsvern byttes?

De fleste overspenningsvern er laget for å holde mange år. Som regel er det ikke alder, men uregelmessigheter i strømnettet eller lyn som gjør at det ryker. Derfor bør du være på vakt etter perioder med tordenvær slik at du får sjekket om vernet fremdeles fungerer. (Husk grønt eller gult for OK og rødt eller sort for defekt).

Det er verdt å merke seg at du må ha fagfolk med til selve installasjonen. Ta kontakt med oss i Din-Elektriker, så får du et pristilbud med muligheter for en rammeavtale som sikrer deg bedre priser i fremtiden. Du kan også legge igjen telefonnummeret ditt enten på toppen eller bunnen i denne artikkelen. Da vil vi fortløpende ringe deg tilbake.

Hva koster det å installere overspenningsvern?

Prisen på overspenningsvern varierer ut ifra flere forskjellige faktorer. Blant annet kommer det an på standen sikringsskapet ditt for tiden befinner seg i.

Ca. 3000 kroner ferdig montert er en gjennomsnittlig pris man kan ta utgangspunkt i for overspenningsvern.

Du kan lese mer om hvordan man installerer og tester overspenningsvern i vår tidligere artikkel.

Annen sikkerhet du bør ha – Sikring mot jordingsfeil

Jordfeilbryter ble påbudt i norske sikringsskap allerede i 2002. Derfor har de fleste dette på plass, men om du bor i et litt eldre hus, kan det likevel tenkes at dette ikke er installert. Verningen mot jordfeil skjer ved at strømmen bli koblet ut dersom det oppstår feil i det elektriske anlegget eller apparatene som er koblet til i hjemmet. Dette er den type feil som skyldes «lekkasje» i strømmen i hjemmet.

Dersom noe av strømmen går til jord, vil bryteren automatisk kutte strømmen. Denne type sikkerhet er viktig fordi den er laget for å beskytte oss mennesker fra farlig spenning som oppstår ved strømlekkasje. Derfor er det viktig å kontakte elektriker dersom jordfeilbryter slår ut. Du kan lære mer om jordfeil i vår store guide.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet