Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Overspenningsvern: Kobling i sikringsskapet med 6 steg!

Lurer du på hvordan du foretar en kobling av overspenningsvern? Det finnes flere typer, og kun en av dem kan du installere selv. Derfor er det viktig å sette seg litt inn i de former for overspenningsvern vi har og hvilke regler og rutiner som gjelder for dem.

Hva beskytter overspenningsvern mot?

Overspenningsvern beskytter elektriske systemer og enheter mot skader som kan oppstå som følge av overspenninger i strømnettet. Du kan lese hva overspenningsvern er i vår artikkel: «Overspenningsvern i sikringsskap – Hensikt, test og pris»

Hvilke tre typer overspenningsvern finnes?

Det finnes tre typer overspenningsvern; grovvern, mellomvern og finvern. Fordi disse vernene kun demper overspenninger, er det lurest å ha alle tre formene for vern for best mulig resultat. Nendenfor ser du hvilke de er og hvem du selv kan installere:

Grovvern (overspenning)

Grovvern er ofte plassert i et elektrisk distribusjonsnett, for eksempel utendørs eller i et hovedsikringsskap, og hovedfunksjonen er å beskytte anlegget mot større overspenninger, som kan oppstå fra eksterne kilder som lynnedslag eller feil i det offentlige nettet. Dette vernet må installeres av elektriker.

Mellomvern (overspenning)

Mellomvern er ofte plassert i et internt elektrisk distribusjonsnett, for eksempel i et sikringsskap for en blokk eller en sikringsskap i boligen, og dens hovedfunksjon er å beskytte anlegget mot mindre overspenninger, som kan oppstå fra interne kilder som feil i elektriske apparater eller kortslutninger. Dette vernet må installeres av elektriker.

Finvern (overspenning)

Den tredje formen for overspenningsvern, kaldt finvern, plasseres på selve stikkontakten. Den beskytter disse enhetene mot skade som kan oppstå fra overspenninger. Denne kan du trygt installere selv, men det er alltid lurt å skru av hovedsikringen før du begynner å tukle med stikkontakten.

For mer informasjon om hvilke elektriske arbeidsoppgaver du kan gjøre i eget hjem, kan du se vår tidligere artikkel som går i dybden på emnet.

Du kan komme i kontakt med oss i Din Elektriker for installasjon ved å taste inn telefonnummeret ditt øverst på denne siden. Kom igang i dag!

Hvordan installere overspenningsvern?

Før vi går gjennom detaljene for kobling av overspenningsvern, er det igjen viktig å påpeke at du som privatperson ikke kan installere grov-vern selv. Til dette kreves sertifiserte elektroinstallatører. Din Elektriker kan hjelpe deg med installasjonen. Du trenger kun å taste inn ditt telefonnummeret i feltet ovenfor, så er du i gang.

Følgende er en generell trinn-for-trinn fremgang for hvordan man kan koble opp et overspenningsvern. NEK400:2022 presiserer at «overspenningsvern plasseres nær leveringspunktet, eller i hovedtavlen (sikringsskapet) nærmest leveringspunktet inne i bygningen». Hvordan installasjonen gjøres for den enkelte modellen kan variere noe, men her er generelle retningslinjer:

Slå av strømmen til det elektriske anlegget ved å koble fra hovedsikringen eller ved å fjerne sikringen fra sikringsskapet.

Identifiser plasseringen i sikringsskapet eller inntaksskapet der overspenningsvernet skal monteres. Det er viktig at dette er et sted med god tilgang til ledningene. For nyere sikringsskap vil det være satt av plass til vernet.

Identifiser de tre ledningene i boksen:

  1. En ledning som går til strømkilden (vanligvis svart eller rød)
  2. En ledning som går til jorden (vanligvis grønn eller bare leder)
  3. En ledning som går til ditt elektriske anlegg

Koble de svarte eller røde ledningene fra strømkilden til de tilsvarende terminalene på baksiden av overspenningsvernet.

Fest overspenningsvernet til sikringsskapet ved hjelp av skruer eller annet monteringsutstyr som følger med.

Det er viktig å merke seg at dette er en generell beskrivelse og instruksjoner kan variere avhengig av modell og type av overspenningsvern. Om du trenger hjelp til koblingen av overspenningsvernet, er det greit å vite at elektriker tjenester i Oslo kun er et tastetrykk unna.

Hvordan teste et overspenningsvern?

Etter at monteringen er ferdig, det er viktig å sørge for at overspenningsvernet fungerer korrekt, ved å teste det.

Et overspenningsvern kan testes ved å simulere en overspenningssituasjon ved hjelp av en testgenerator. Dette kan gjøres ved å sende en høyere spenning til overspenningsvernet enn det som er satt som utløsningspunktet, og så sjekke om det utløser som det skal. Det er viktig å konsultere produsentens anbefalinger og instruksjoner for å gjøre en sikker og korrekt test.

Hva koster det å montere overspenningsvern?

Prisen for å montere et overspenningsvern ligger omtrent på 4.000 kroner når det er ferdig installert. Det kommer an på prisen på vernet, reiseveien til elektrikerne og mer. Overspenningsvernet beskytter hele det elektriske anlegget ved å dempe den påførte spenningen. Det finnes også et alternativ, såkalt finvern, som kan monteres direkte på stikkontakten. Dette alternativet koster omtrent 300 kroner, og du kan montere det selv. Din Elektriker anbefaler både grovvern og finvern for best mulig resultat.

Ofte stilte spørsmål om overspenningsvern

Hvordan se om noe er overspenningsvern?

En av de vanligste måtene å identifisere et overspenningsvern på, er å se på enheten selv for å se om den har et vindu med en grønn lysindikator, som er typisk for overspenningsvern. Hvis vinduet viser en annen farge, for eksempel rødt eller sort, betyr det at vernet har blitt "brukt opp" og ikke lenger fungerer som det skal.

En annen måte å identifisere et overspenningsvern er å se etter merking på enheten. Merkingen kan indikere at det er et overspenningsvern. Det kan dreie seg om etiketter eller annet som sier "Surge Protector" eller "Transient Voltage Surge Suppressor (TVSS)"

I noen tilfeller kan det også være nyttig å sjekke med produsenten av bygningen eller eiendommen for å finne ut om et overspenningsvern er installert, da det kan være plassert i et ikke-synlig område.

Kan man bytte overspenningsvern selv?

Du har ikke anledning til å bytte annet enn finvern. Denne formen for overspenningsvern settes enkelt rett på stikkontakten i boligen din. For grov- og mellomvern må elektroinstallatør kontaktes.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet