Hva er krav til inntakssikring og inntakskabel? Hvordan oppgradere?
Norge er et land med høy grad av sikkerhet og man ønsker hele tiden å finne de tryggeste løsningene i forhold til bruk av elektrisitet i boligenheter. Dette er i utgangpunktet bra, men det kan også føre til at lover og forskrifter blir mange og uoversiktlig. Om ikke det skulle vært nok, fungerer loven på dette området slik at den ikke får tilbakevirkende kraft, noe som fører til at man får et utall av forskjellige standarder, hvorav alle er lovlige.
I dag skal vi prate om krav til inntakssikring og inntakskabel. Etter de nye reglene med NEK2022 forvirres mange av forskjellen på hovedinntak for strøm og sikringsskap. La oss se nærmere både på kravene og annen nyttig informasjon som er godt å få med seg både for gamle og nye bygg. Men først. Noen nyttige definisjoner.
Hvis du har opplever gjentagende problemer med at hovedsikringen går, bør du ta en titt her aller først. Hvis du trenger elektriker i Oslo umiddelbart kan du se her!
Hva er et tilknytningspunkt / tilknytningsskap?
Et tilknytningspunkt er et slags sikringsskap for en hel bygning eller enhet bestående av flere underordnede enheter (boliger).
Således har tilknytningsskapet den samme rollen ovenfor en boligbygning som sikringsskapet har ovenfor huset.
Hva er en inntakskabel?
En inntakskabel er en samling ledninger som forsyner en husstand med elektrisitet ved å lede den fra strømleverandøren gjennom strømnettet til husstanden.
Hva er en inntakssikring?
En inntakssikring er en sikring som er koblet til inntakskabelen til en bolig og beskytter denne mot kortslutning.
Gamle elektriske anlegg bruker gjerne skrusikringer til dette formålet, mens dagens moderne løsninger innebærer automatsikringer.
Elektrisk inntak i gamle og nye hus
Strømkabelen til gamle hus kommer enten fra bakken i kjelleren eller strekkes i lufta og opp på loft eller i annen etasje. Nybygg (nye boliger) trenger nå kun sikringsskap som er direkte forbundet til tilknytningsskap utenfor og da går kabelen i jorda.
Eldre boliger forut for 1990-tallet har vanligvis inntakssikringen plassert der kabelen kommer inn i huset (inntakskabel). Hvis inntakssikringene slår ut vil det normalt sett varsle om en intern feil i det elektriske anlegget. Om du vet at alt i anlegget er i orden, vil det bety feil på strømnettet.
Det nye er altså at fra 2014 (NEK:2014) skal alle boliger ha en tilknytningsskap som skal stå utenfor boligen. Denne erstatter da inntaksboksen på boliger forut for 1990-tallet, men har i utgangspunktet ingen ting med den å gjøre.
Tips for vedlikehold av inntakssikring og inntaksbokser
Dersom du er av de som har et gammelt elektrisk anlegg med en inntaksenhet på loft eller i kjeller, er det viktig å vedlikeholde den litt. Vi har erfart at inntaksboksene i gamle hus er utsatt i forhold til rust og overopphetning, noe som medfører brannfare. Derfor bør disse boksene sjekkes minst like ofte som sikringsskapet i huset. Du kan selv sjekke om skrusikringene er så varme at de er ubehagelig å ta på. Om det er tilfelle bør du kontakte oss i Din Elektriker, eller annet sertifisert fagpersonell for en grundig sjekk.
Men selv om du regelmessig sjekker, bør denne inntaksboksen fra tid til annen i tillegg inspiseres profesjonelt.
Krav til inntakskabel
Med NEK 399:2014 ble det krav til separate inntakskabler, inntaksvern og inntaksskap for hver enkelt boenhet. I praksis har en del nettselskaper mange år forut for lovfestelsen likevel hatt sin egen praksis der det har vært vanlig å legge opp separate inntakskabler til boenheter i samme bygg til tross for at det ikke var lovpålagt.
Det er viktig å være oppmerksom på at nettleverandørens ansvar slutter ved inntakspunktet til huset ditt. Ditt ansvar som eier av el-anlegget starter ved klemmen som er i husveggen, eller der kabelen i bakken kommer inn til tilknytningspunktet utenfor husveggen din. Altså vil det du foretar deg med strømmen hjemme hos deg selv bli ditt eget ansvar, både juridisk og økonomisk.
Dette er viktig å vite fordi det forteller deg hvor strømnettleverandørens ansvar ender og ditt ansvar starter i forhold til vedlikehold. Selv ved uhell kan brudd på el-nettets strømkabler få store konsekvenser i form av økonomisk ansvar. I teorien kan nettleverandøren belaste deg millionbeløp for kostnader forbundet med reparasjon eller tap som skyldes at strømmen ikke ble levert til andre enheter (KILE-kostnader)
Generelt skal alle husets elektriske installasjoner minst holde standarden som var lovpålagt da installasjonen ble gjennomført. Det gjelder også inntakskabelen. Ved en totalrenovering skal komponentene som berøres av rehabiliteringen, i følge loven, oppgraderes til dagens standard.
Krav til inntakssikring (gammel løsning)
Det må være samsvar mellom hvor mange ampere sikringene tåler, altså sikringsstørrelsen, og kapasiteten til kabelen på strøminntaket. Du kan simpelthen ikke oppgradere inntakssikringene uten å sjekke at kabelen tåler den ekstra belastningen den blir påført.
Husk på at de generelle kravene som gjelder til inntakssikringen, er de lovene og forskriftene som gjaldt det året installasjonen ble gjort. Derfor kan det være at du må bla litt i gammelt lovverk og forskrifter.
Hvor stor inntakssikring trenger du?
Hvor mye sikringen må tåle kommer an på forbruket ditt. Det kan være lurt å alliere seg med en fagmann for å finne ut av dette.
Hvis du vil regne ut dette selv trenger du å finne ut hvilket strømnett du benytter, om du har tre-fase strøm eller en-fase strøm og hvor mange ampere og volt du får levert fra strømleverandør.
Sikringsstørrelse med trefase strøm:
IT-strømnett:
Antall volt (fasespenning) x Antall ampere x 1,73 (roten av tre) = samlet antall watt
Eksempel: 230 x 40 x 1,73 = 15 916 watt
TN-strømnett:
Bruk samme formel som ovenfor, men du må legge inn linjespenningen (den spenningen som strømnettet faktisk leverer)
Antall volt (linjespenning) x Antall ampere x 1,73 = samlet watt som kan benyttes
Eksempel: 400 x 40 x 1,73 = 27 680
I begge disse eksemplene ble ampere satt til 40 per fase, men du må naturligvis sette inn det den amperestyrken som gjelder for deg.
Sikringsstørrelse med en-fase strøm
Om du har en-fase strøm får du det samme regnestykket, men du dropper 1,73.
Sjekk dette før du oppgraderer inntakskabel / inntakssikring
Det anbefales å bruke en el-installatør tidlig i prosessen for å beregne behov og ta stilling til eventuelle problemsstillinger som måtte oppstå. Vi i Din Elektriker har erfart at desto bedre og mer riktig informasjon vår elektroinstallør-partner kan samle inn fra start, desto lettere og raskere går prosessen med oppgraderingen.
Beregne inntakskabel
For deg som skal øke kapasiteten på inntakssikringen, er det viktig å forsikre deg om at kabelen tåler det nye forventede antall med ampere. I motsatt tilfelle må kabelen også oppgraderes. En 10 kvadratmillimeter kabel takler kun 50 A, mens for 63 A kreves en 16 kvadratmillimeter tykk kabel. Dersom du oppgraderer ampere i sikringene uten å ta hensyn til kabelen, kan det i verste fall føre til at kabelen smelter, noe som kan være livsfarlig.
Hva koster ny inntakskabel?
Hvis du har en eldre bolig og vil bytte inntakskabel ligger prisen på ca. 18 000-20 000 kroner pluss montering for inntil 30 meter. Her vil det selvsagt variere hva slags tykkelse og kvalitet kabelen har.
Hva koster nytt inntaksskap?
Et inntaksskap vil koste ca. 15 000 kroner pluss montering. Her kommer det an på inntaksskapets størrelse og kvalitet.