Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Nødstrøm til hus: Alt du bør vite – Type, regler og bruk

Har du behov for en alternativ kilde til strøm for boligen i tilfelle strømbrudd? Eller kanskje du simpelthen vil ha strøm på hytta? Å bo i områder med kortvarige, men hyppige strømbrudd kan ha en ødeleggende effekt både på arbeidskapasiteten, humøret og andre særegne forhold hvis du er avhengig av jevn tilførsel av strøm fra strømnettet der du bor. Ved å sikre nødstrøm til hus kan du forbli upåvirket når strømmen går, men hvordan vet du hva du skal velge og hva du trenger til ditt forbruk? Denne guiden er skrevet for å gi deg alle svarene!

Hva er nødstrøm?

Nødstrøm er en strømkilde som brukes når hovedstrømkilden svikter eller blir utilgjengelig. Nødstrøm kan være en generator, et batteri eller en annen form for reservekraft. En slik kilde til reservestrøm kan være viktig for å sikre at infrastruktur som lys, varme og kommunikasjonssystemer fortsatt fungerer når strømmen går.

Nødstrøm kan genereres fra et aggregat, et batteri eller gjennom fornybar energi som vannkraft, solenergi eller naturgassgeneratorer. Både sistnevnte og Tesla-batteri er blitt reelle alternativer, men for de aller fleste som har behov for en alternativ strømkilde, vil et nødaggregat være den mest praktiske løsningen. Dette er i hovedsak på grunn av kostnadene forbundet med Tesla batteri og etablering av produksjon av strøm gjennom fornybar energi.

Hvordan fungerer et aggregat?

Et aggregat er en maskin som genererer elektrisk strøm. Dette gjøres ved at aggregatet har en motor som driver en generator. Aggregatet kan drives av bensin, diesel, gass eller batteri. Motoren i aggregatet produserer rotasjonsenergi. Generatoren omformer rotasjonsenergien til elektrisk strøm.

Hva kan man bruke et nødstrømsaggregat til?

I en bolig kan et nødstrømsaggregat brukes til å generere strøm når hovedstrømkilden svikter eller er utilgjengelig. Denne strømmen kan brukes til:

  • Lyskilder
  • Mindre varmekilder
  • Kjøleskap og fryser
  • Klimaanlegg
  • Datamaskiner og elektroniske enheter
  • Husholdningsapparater som kaffetrakter, støvsugere og vaskemaskiner
  • Verktøy og utstyr
  • Ladeenheter for elektriske kjøretøy og andre batteridrevne enheter

Ikke bruk aggregatet til dette!

Et aggregat bør ikke brukes til å drive alle typer elektriske enheter og systemer i en bolig. Det kommer an på størrelse, type og kapasiteten til det elektriske apparatet. Her er noen eksempler på apparater der man ikke bør bruke aggregat:

  • Elektriske ovner og platetopper
  • Elektriske varmtvannsberedere
  • Elektriske peiser og ovner

Disse enhetene krever ofte større mengde strøm enn det et aggregat kan produsere. Hvis du allikevel ønsker å finne et aggregat til disse applikasjonene bør du derfor kontakte en elektriker. For å komme i gang umiddelbart kan du skrive telefonnummeret ditt i feltet helt øverst på denne siden, så vil du motta gratis konsultasjon gjennom Din Elektrikers partnere.

Hvem trenger nødaggregat hjemme?

Spesielt for de som bor i områder med hyppige strømbrudd kan det være en god ide og ha et nødaggregat hjemme. Dette gjelder også for de som har medisinske behov som krever kontinuerlig strømforsyning. Videre kan det være nyttig for deg som har elektrisk utstyr som er viktig i ditt daglige liv, for eksempel en pumpe for vannforsyning eller en datamaskin som brukes jevnlig.

Hvordan velge riktig aggregat til boligen?

Det er viktig å kartlegge ditt strømbehov når du skal velge et nødaggregat. Det finnes nemlig forskjellige type aggregater tilpasset forskjellige behov. Kartleggingen gjør du ved å se på hva du skal bruke aggregatet til, og hvor mye strøm du trenger.

Det er i hovedsak tre aspekter ved et aggregat du bør vurdere:

Støy

For noen kan det være viktig med et stillegående aggregat, for eksempel hvis det skal brukes på en hytte med naboer tett inntil, mens for andre spiller det ikke noen rolle om aggregatet bråker.

Effekt

Hvor mange kilowatt du trenger på aggregatet ditt kommer an på hvor mange elektriske applikasjoner du er avhengig av å drive ved hjelp aggregatet. Den samlede effekten kan du regne ut ved å følge vår guide nedenfor.

Kvaliteten på strømmen

Her går det på hvor jevn spenning og frekvens du får fra aggregatet. Inverter-aggregatene får best resultater i denne sammehengen, og på den måten skader det ikke de elektriske apparatene.

Husk at elektrisk utstyr ofte har høyere strømforbruk ved oppstart enn det som står angitt under maksimal effekt. Dette må tas i betraktning når du skal finne et aggregat som passer til ditt forbruk. Startstrømmen kan være alt fra 1 til 6 ganger så høy som den maksimale effekten oppgitt, avhengig av om utstyret krever lav eller høy startstrøm. Noen aggregater tåler mer i korte tidsintervall slik at de tar høyde for en høyere effektbruk ved oppstart.

Utstyr som krever lav mengde strøm for å starte innebærer:

  • Lyspærer
  • Varmeovner
  • Strykejern
  • TV

Utstyr som krever moderat mengde strøm for å starte innebærer:

  • Lysrør
  • Plenklipper
  • En del verktøy i hjemmet

Utstyr som krever høy mengde strøm for å starte innebærer:

  • Kjøleskap
  • Vinsj
  • Pumpe
  • Kompressor
  • Elektriske sager

Det neste du må tenke på er hvordan du kommer til å bruke aggregatet. Da er det greit å vite litt om de forskjellige type aggregatene da de alle har forskjellige egenskaper:

Inverteraggregat

Et inverteraggregat er et strømaggregat som har inverterteknologi, som sikrer jevn kvalitetsstrøm for elektronikk. De gir i noen tilfeller bedre strømkvalitet enn hjemmestikkontakter, men kan være dyrere og ikke alltid ha høy nok effekt for elektrisk verktøy. De er også mindre enn diesel- og bensinaggregater, og kan kobles sammen for økt effekt.

Dieselaggretgat

Dieselaggregat er ideelle for deg som trenger mye strøm. De er større og dyrere enn bensin- og inverteraggregat, men gir høy strømeffekt. De er derfor tilpasset elektrisk verktøy med høyt strømbehov. Det finnes dieselaggregat i ulike størrelser, med lang driftstid og kraftig konstruksjon for enkel transport. Til hjemmebruk blir disse kraftigere enn nødvendig for de fleste.

Bensinaggregat

Bensinaggregat er et billigere alternativ til inverter- og dieselaggregat. Det passer for deg som trenger strøm til daglig bruk, som oppvarming, belysning eller el-verktøy, men ikke til finelektronikk eller store elektriske maskiner. Det finnes i ulike størrelser, fra mindre stillegående aggregater til større med høy strømeffekt.

Traktoraggregat

Traktoraggregat er en type aggregat som ikke har en egen motor, men bruker traktormotoren for å produsere strøm. Dette er mest brukt i landbruket, men kan også brukes som nødaggregat ved strømbrudd.

Batteridrevet aggregat

Batteridrevne aggregat, også kalt elektrisk aggregat, kan være et godt valg for hjem som ønsker å ha en sikker og miljøvennlig kilde til nødstrøm. Dette er et meget stillegående aggregat. Begrensningen på et betteridrevet strømforsyningsaggreagat ligger i at batteritiden kun er 6-18 timer, avhengig modell.

Hvor stort aggregat trenger man?

For å finne ut hvor stort aggregat du trenger, eller rettere sagt hvor stor effekt du trenger fra aggregatet, kan du regne ut ved å legge sammen ved å legge sammen effekten (summen av kilowatt) på de elektriske apparatene du tenker å bruke samtidig. Du bør legge inn en margin på 10 prosent slik at du ikke ender opp med for lite kapasitet.

Husk å ta hensyn til starteffekten til de forskjellige apparatene som diskutert ovenfor. Noen av de nyeste aggregatene har kapasitet til å ha en midlertidig peak som overgår maks effekt på appratet. Denne midleritidig spik'en kan vare alt fra noen sekunder til minutter, avhengig av den enkelt modellen.

Aggregat til hytte

For deg som er ute etter et aggregat til hytta, er det litt andre ting å tenke på kontra en alternativ kilde til strøm som kun skal benyttes der hovedstrømmen ikke er tilgjengelig. Aggregatet du velger bør være stillegående og ha muligheten til å gå litt lenger perioder i strekk. Dessuten blir kvaliteten på spenningen og volten som leveres viktigere. Elektriske aggregater, drevet av batteri, er normalt sett utelukket for hytter da du er avhengig av å lade opp batteriet med jevne mellomrom.

Hvordan koble et aggregat til huset?

For å koble et aggregat til huset ditt, må du først sørge for at aggregatet er jordet. Når jeg sier «du», mener jeg elektroinstallatøren du hyrer inn for å gjøre jobben. Det er nemlig ikke lovlig å gjøre slike jobber selv. Se vår tidligere artikkel for å lese mer om hva du selv har lov til å gjøre av elektrisk arbeid.

Videre kan elektroinstallatøren koble aggregatet til en strømfordeler, som sprer strømmen til de ulike kontaktene i huset. Det anbefales å bruke en sikring mellom aggregatet og strømfordeleren for å beskytte huset ditt mot eventuelle overspenninger. Det kan også være lurt å installere en strømbryter for enkel kontroll på strømforsyningen til huset.

Det du som forbruker må passe på er at du kjøper et aggregat som er tilpasset enfaset strøm hvis du har dette installert i boligen, eller trefaset strøm hvis det er dette du bruker. For mer informasjon om enfaset og trefaset strøm, kan du se vår artikkel spesifikt om dette.

Nødstrøm fra batteri kontra bensindrevet aggregat

Batterier blir stadig bedre og billigere, derfor bør batteridrevne aggregater vurderes i større grad enn tidligere. Forskjellen mellom et batteridrevet og et aggregat som går på drivestoff er som følger:

Et batteridrevet aggregat benytter et oppladbart batteri for å generere strøm. Dette gjør at det er stille og utslippsfri, noe som kan være en fordel hvis det skal brukes innendørs eller i nærheten av beboelser. Det er imidlertid begrenset hvor mye strøm et batteridrevet aggregat kan levere, og det kan også ha en begrenset levetid. Batteriet må også lades opp regelmessig.

Et bensindrevet aggregat derimot, kan levere mye mer strøm enn et batteridrevet aggregat, men det er også mer støyende og slipper ut mer forurensning. Det forutsetter at man har bensin tilgjengelig for å kunne fungere. (Det er grenser for hvor mye bensin du kan oppholde hjemme)

Hvis du trenger en løsning som er stille og utslippsfri, kan et batteridrevet aggregat være et godt valg. Men hvis du trenger mer strøm, og ikke bryr deg så mye om støy og utslipp, kan et bensindrevet aggregat være et bedre valg.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lenge kan et aggregat stå på?

For å finne ut hvor lenge et aggregat kan stå på bør du se i bruksanvisningen til den modellen du har og følge instruksjonene der. På generell bases vil et gjennomsnitt ligge på rundt 3000 timer. Det anbefales at du begrenser bruken til maksimalt 500 timer for å ikke slite ut aggregatet. Batteridrevne aggregat er gjerne begrenset til 6-18 timer.

Kan man lade el-bil med aggregat?

Du kan lade el-bil med aggregat, men det anbefales at du finner en mer permanent løsning på sikt. Pass videre på at aggregatet er forsvarlig jordet og at det ikke overbelastes i forhold til spesifikasjonene oppgitt i manualen.

Hva slags bensin brukes til aggregat?

For å drive et aggregat brukes diesel, bensin eller batteri. I bruksanvisningen til den enkelt modellen finner du hva slag brennstoff som passer. For bensindrevne vil alkylatbensin (som er miljøvennlig) være et bra valg for mange. Det reduserer utslipp med inntil 90 prosent.

Hva er et inverter aggregat?

Et aggregat genererer elektrisk strøm, mens en inverter bytter en type elektrisk strøm til en annen. Det er to forskjellige typer vekselstrøm (AC) og likestrøm (DC). Omformere brukes når enheter som bruker vekselstrøm skal brukes i en bil eller et sted der bare likestrøm er tilgjengelig.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet