Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Stikkontakt til kjøkken: Krav, tips, pris

Hva må du egentlig tenke på i forbindelse med montering av stikkontakt på kjøkken? Hva slags type stikkontakt er praktisk og hvor skal de monteres? Videre i denne artikkelen vil vi se på hva slags priser du kan forvente. Denne artikkelen ble skrevet i en serie om forbehold man må ta ved elektrisk installasjon på kjøkken. For å lese om de andre forholdene kan du følge lenken ovenfor. Hvis du lurer på omtrentlig pris for installasjon av stikkontakt kan du se vår elektriker prisliste i en tidligere artikkel.

Forskriftens krav til stikkontakter på kjøkken

NEK 400, også kjent som boligstandarden, beskriver kravene til stikkontakter på kjøkkenet. I følge dette dokumentet skal det være en dobbel stikkontakt per to meter ledig benkplass. I tillegg skal hvert fastmonterte elektriske apparat ha sin egen stikkontakt - dette inkluderer kjøleskap, frysere, komfyrer/ovner og avtrekksvifter.

Kravet til stikkontakter på vegger i nærheten av spiseplasser er minimum fire. De skal plasseres innen rekkevidde; langs andre vegger kreves det minst to stikkontakter for hver meter.

Med fast elektrisk utstyr menes alt elektrisk utstyr som står fast på kjøkkenet, f.eks. en kaffemaskin eller en mikrobølgeovn.

I en tidligere artikkel skrev vi om hvor mange elektriske kurser som trengs til kjøkken. Her vil du altså finne mer informasjon om hvor mye hver stikkontakt bør tåle og hvilke apparater som bør ha sin egen kurs.

Tips for montering av stikkontakter på kjøkkenet

Når du installerer en stikkontakt på kjøkkenet, er det viktig å vurdere brukervennlighet. Tenk på hvor du vanligvis søler mest, hvor du lager mat og hvor kilder til vann befinner seg.

Plasser stikkontaktene over benken i en høyde på mellom 1100 -1250 millimeter fra nivået på gulvet! Tettere oppunder overskapet beskytter bedre mot vannsøl. (Minimum 100-150 millimeter over benkplaten)

  • Unngå rot ved å bruke bokser med flere uttak, og å gjemme kabler inne i skap!
  • Sørg for at du har god strømforsyning (elektriske kurser) og isolasjon når du installerer nye stikkontakter!
  • Begrens installasjon av stikkontakter ved vannkilder som f.eks vasker og kraner!
  • Unngå å bruke skjøteledninger på kjøkkenet på grunn av brannfare! Installer derfor flere kontakt punkt enn du tror du trenger
  • Plasser stikkontakter i hjørnet, enten de er i oversskap, nefelt i benk eller på veggen. Ofte bruker vi ikke plassen i hjørnet og her beskyttes det best mot støv og vannsøl

Plassering av stikkontakter til kjøkken - Noen vurderinger før du setter i gang

Elektrikere opererer som regel med tre nivåer av kontaktpunkt for kjøkken:

  • 200-250 cm over gulvet: I denne sonen tilkobles lamper og kjøkkenvifter
  • 110-130 cm over gulvet: Dette er kontaktpunktene over kjøkkenbenken
  • 10-15 cm over gulvet: Disse stikkontaktene er beregnet på de store hvitevarene

Men innenfor disse sonene finnes det utallige løsninger du kan velge mellom. Det er alltid lurt å tenke gjennom noen detaljer i forhold til ditt bruk av kjøkkenet.

Vurderer du bruke stikkontakter i selve benkeplaten? Tenk på dette: Hvor er det størst sannsynlighet for at du vil søle, enten det gjelder vann, matlaging eller annet? Du bør beregne litt ekstra spillerom i denne sonen, og forsøke å montere disse kontaktpunktene andre steder eller på en smart måte. Du kommer langt med å montere en skjult stikkontakt som kan senkes helt ned i benkplaten når du ikke bruker den. Om du ikke har plass under benken, kan lignende løsninger plasseres i overskap. På den måten kan du trekke søylen med kontaktpunkter ned fra overskapet når du skal bruke den.

Stikkontakter for fastmonterte elektriske apparater: Tenk på dette!

Det er lurt å plassere støpselet på et sted hvor det er lett tilgjengelig hvis du plutselig trenger å trekke det ut. Dette gjelder komfyr, kjøkkenvifter og mikrobølgeovner. Hvis apparatet kan beveges, kan du ha stikkontakten i bakkant. For fastmonterte hvitevarer, er det bedre å ha det synlig ved siden av slik at du enkelt kan kutte strømmen ved behov.

Uttaket for oppvaskmaskinen bør plasseres i nærheten av vasken. Den står ofte i samme skap som vasken, og det er vannrør inne i skapet, så du bør ha en såkalt "sprutsikker" IP-44 stikkontakt.

Les mer om stikkontaktene i IP-serien her.

Smarte stikkontakter for kjøkken – Hvilke varianter finnes?

En uttrekbar stikkontakt er en skjult stikkontakt som automatisk vises når du trykker på den. Den kan plasseres nesten hvor som helst og finnes i mange forskjellige varianter. Du kan f.eks. velge en vertikal stikkontakt med flere kontaktpunkter på hver side. Denne typen stikkontakter kan også bygges inn i veggflater.

Nedfellbar stikkontakt med flipp er også integrert i benkplaten, men denne plasseringen tar litt mer plass på benken enn strømsøylen ovenfor. Disse kan også plasseres på vegger. Fordelen er at de er veldig kompakte vertikalt, og kan derfor plasseres over for eksempel skuffer.

Mens USB-porter en gang var en sjeldenhet, er de nå standard på flere typer strømuttak. Ettersom folk gjerne bruker nettbrett og mobil mens de lager mat, vil de også ha muligheten til å lade disse enhetene mens de bruker dem.

Stikkontakt i lysarmatur er kanskje ikke alltid den mest praktiske løsningen, ettersom det kan etterlate seg kabler som henger og slenger på kjøkkenet. Hvis man ikke har tilgang til trådløs teknologi kan det likevel være en løsning. I tillegg finnes det selvsagt applikasjoner vi kan bruke i disse uten at kabler blir hengende å slenge i matlagingen.

Mange foretrekker fortsatt å bruke tradisjonelle stikkontakter som plasseres på veggen over benken. Selv om stikkontakten er synlig, kan du integrere den ved hjelp av et smart design slik at den blir et dekorativt element i hjemmet ditt.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet