12 tips før du legger inn strøm på kjøkkenet
Enten du har tenkt å pusse opp hele kjøkkenet, installere strøm for første gang eller om du bare skal gjøre en oppgradering av den elektriske løsningen er det noen ting du bør tenke på og planlegge i forkant. På den måten kan du være sikker på at du får en praktisk løsning som passer til deg og ditt bruk.
Vil du komme i gang med en gang med hjelp fra en elektriker i Oslo som kan vurdere behovet ditt for strøm på kjøkkenet?
1. Få orden på papirene!
Enhver elektrisk installasjon krever samsvarserklæring fra elektrikeren eller elektro-firmaet som utførte jobben. Om det er snakk om en helt ny elektrisk installasjon skal det også finnes en rapport på en sluttkontroll. Disse dokumentene finner du vanligvis i din boligmappe. For mer detaljer om samsvarserklæring, kan du se vår artikkel: "Hva er samsvarseklæring fra elektriker".
2. Elektriske kurser til kjøkken: Planlegg hva du trenger!
Selv om elektriker som oftest vet hvor mange elektriske kurser som hensiktsmessig til kjøkken, bør du gjøre din egen undersøkelse rundt dette. Mange elektrikere har dårlig tid, og kanskje vil de få jobben gjort så fort som mulig. Du er den beste til å avgjøre hva hvordan din fremtidige bruk av kjøkkenet vil arte seg. Derfor er det lurt å sette opp en plan rundt dette. Ved hjelp av vår tidligere artikkel kan du få den informasjonen du trenger for å planlegge antall elektriske kurser til kjøkkenet.
3. Hva med stikkontakter til kjøkken?
Det er flere hensyn å ta stilling til i forhold til antall stikkontakter man bør ha på sitt kjøkken. Kravene som er forankret i lovverket, NEK 400, fastslår at man skal ha dobbel stikkontakt per 2 meter benkplass. I nærheten av spiseområdet skal det være fire kontaktpunkter. Fastmonterte kjøkkenapplikasjoner skal dessuten ha eget, dedikert uttak. Utover kravene fra staten, er det noen andre ting å tenke på. En tidligere artikkel vi skrev kalte vi: "Stikkontakt til kjøkken: Krav, tips og pris" Her vil du få et litt mer inngående dypdykk inn i relevante problemstillinger.
4. Vurder gulvvarme på kjøkkenet!
Et annet spørsmål du kanskje vil ta stilling til i forbindelse med en utbedring av strøm til kjøkken, er implementering av varme i gulv. Med stadig flere besparende, men miljøvennlige løsninger på markedet velger flere å bruke gulvoppvarming som et mer aktivt bidrag til husets totale oppvarming. Bonusen blir da at du får komforten vi gjerne forbinder med varme nedenifra.
Hvilke løsning for gulvvarme finnes på markedet i dag? Hva er fordelene og ulempene med hver og en av dem? Hvilken du bør velge kommer veldig an på individuelle forhold. Derfor skrev Din Elektriker en artikkel som tar for seg alt du trenger å vite for å velge riktig gulvvarmet på kjøkkenet.
5. Skap god belysning på kjøkkenet!
Kjøkkenet trenger tre forskjellige typer belysning for at det skal bli både et praktisk og estetisk sted å oppholde seg: generell belysning, arbeidsbelysning og stemningsbelysning.
Generell belysning gir oversikt over hele rommet og kan samtidig skape stemning. Dette kan gjøres med spotter i taket eller en standard taklampe.
Arbeidslys brukes for bedre synlighet ved når oppgaver utføres på kjøkkenet, f.eks. kutte grønnsaker eller lese oppskrifter.
Stemningsbelysning setter tonen for sosiale sammenkomster og middagsselskaper. Den kan dimmes eller korrigeres for å fremheve enkelte områder som for eksempel bordplater eller kunstverk.
Du trenger arbeidslys over spisebord, komfyr og oppvaskkum. Dette lyset må være sterkt, men også ha riktig fargetemperatur. Lyset bør dessuten komme foran eller over deg for å redusere skygger. Husk til slutt å unngå blendende lys.
Vurder å bruke stemningsbelysning! Ved å installere en dimmer på hele eller deler av belysningen kan du tilføre litt personlighet og sjarme til kjøkkenet ditt.
6. Smarte tips til elektrisk installasjon på kjøkken
I denne seksjonen gir vi deg noen nyttig tips som mange kommer på først etter de har renovert kjøkkenet.
7. Husk komfyrvakt for nye installasjoner!
Husk på at komfyrvakt er påbudt i tilfeller der den elektriske installasjonen på kjøkkenet regnes for å være ny. Om du enda ikke har hørt om fenomenet, kan du finne ut hva en komfyrvakt er her.
8. Vurder smart-kjøkken og planlegg fremtidig smart-hus!
Hvis du skal totalrenovere hele kjøkkenet kan det være lurt å tenke på om du ønsker deg smart-kjøkken, dvs. smarte løsninger som automatisk styring av varme (veldig effektivt for å spare strøm når du er på ferie), smart-kran som kan gi deg kokende vann på et øyeblikks varsel eller musikk integrert i kjøkkendesignet.
Andre løsninger for smart-kjøkken kan innebære:
- Styring av ovn eller annet med mobilen
- Intelligent kjøleskap
- Selvrensende ovn
Om du planlegger å konvertere til smart-hus i fremtiden, kan det være lurt å starte planleggingen allerede når elektrisiteten på kjøkkenet oppdateres slik at grunnlaget for nødvendig infrastruktur legges til rette for.
9. Installer energimåler på kjøkkenet!
For de fleste er kjøkkenet det rommet som tar mest strøm i hele huset. Om du går med planer om å spare strøm, kan det derfor være et smart sted å starte. Ved å installere en energimåler på kjøkkenet kan du overvåke forbruket og eventuelt ta forhåndsregler for å kutte det.
10. Ikke glem el-sikkerhet for kjøkken!
Når alle funksjoner og duppeditter du ønsker i forbindelse med strøm til ditt kjøkken er planlagt, er det tid for å tenke på sikkerheten. Det er tre apparater du bør vurdere for å bedre el-sikkerheten der du laget mat: Røykdetektor, kulmonoksidedetektor, brannvarsler.
11. Finn pris på elektrisk installasjon til kjøkken!
Prisen på elektriker tjenester kan selvsagt variere mye. Det kan også være komplisert fordi forbrukeren ikke alltid vet hva som er inkludert. Dessuten er det vanskelig å vite hvor stort påslag en elektriker gjør på materialer. Av den grunn skrev vi i Din Elektriker en artikkel med priser til mange av de vanligste elektriske tjenestene for kjøkken.
12. Bruk tid på å finne en god elektriker!
Selv om vi i Din Elektriker stilles til din disposisjon, bør du naturligvis gjøre din egen research så du kan finne den beste elektrikeren til ditt prosjekt. Hvordan går du frem, tenker du kanskje?
Vi visste at du ville spørre, og derfor skrev vi en artikkel som vi kalte "Hvordan velge en godkjent elektriker som passer for deg". Her tar vi deg gjennom hele prosessen fra før du i det hele tatt kontakter elektriker til oppdraget er over. På den måten kan du hele tiden ligge et skritt foran, og i tilfellet du trenger å klage på tjenestene så dekker vi det også i artikkelen.
Om du vil spare tid, kan du legge igjen telefonnummeret ditt i feltet helt nederst på denne siden, så blir du satt i kontakt med en elektriker umiddelbart. Så enkelt kan det også gjøres!