Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Krav til stikkontakt på bad

Badet anses å være et spesielt krevende sted når det gjelder elektriske installasjoner. Det er økt risiko for elektrisk støt på grunn av nærheten til vann. Elektrikere som håndterer elektriske installasjoner på bad skal utføre disse på en sikker måte i henhold til de relevante kravene i forskriften. Den norske Elektroteknisk Komite (NEK) fastsetter normer og regler for elektriske installasjoner i Norge, men hva er egentlig kravene til stikkontakt på bad, og hvordan bør implementeringen av dem planlegges for en bedre og tryggere opplevelse på badet?

Hva er særegent for stikkontakter på baderom?

Det er kanskje litt overraskende å høre at norsk lov krever to uttak på bad. Grunnen til det er for å unngå farlige løsninger med skjøteledninger i et rom der vi faktisk forventer søling med vann hver eneste dag. Et krav som ikke er overraskende er at jording for bad er påbudt. Dette har vært lovfestet i mange år allerede.

Men det er også andre ting som skal vurderes. For å kunne montere stikkontakter på baderommet, må konstruksjonen tåle fuktighet. Dette er fordi kondens og fukt ofte forekommer i rommene der man dusjer og bader. Dette er beskrevet i byggteknisk forskift (TEK17) og er allerede standard for norske hjem.

I tillegg til dette er det viktig å kun bruke kontaktpunkter som er beregnet for våtromsmiljø.

Hvordan velge stikkontakt for bad?

Enkelte typer stikkontakter har jordfeilbrytere innebygget. Disse kalles gjerne for GFCI-beholdere: Dette er en viktig sikkerhet for bad fordi jordfeilbryteren vil slå ut automatisk hvis det oppstår en feil i kontakten eller ledningen. Ved feil med det elektriske på badet slipper du på den måten å teste jordfeil i sikringsskapet for å finne ut hvor feilen kommer fra. Disse bryterne omtales gjerne som GFCI-brytere og GFC-beholdere. Dette er en viktig sikkerhet for badet ditt, og absolutt verdt å setts seg litt ekstra inn i.

Lurer du på hvilke typer stikkontakter som er best egnet for bad? Det finnes mange forskjellige modeller på markedet, men når det kommer til både bad og andre våtrom er det viktig å velge kontakter som har forskjellig grad av beskyttelse mot fremmedlegemer og vann. Selv om noen av disse i utformingen ikke skiller seg vesentlig fra kontaktpunkt for andre rom i huset, er de klassifisert etter IP-kode. Når det kommer til bad er det klassifiseringen IP44 og IP20 for bad og uteområder som er minstekravet for store deler av badet i forhold til norsk lov.

Det første av de to sifrene i IP-serien sier noe om motstandsdyktigheten i forhold til støv, smuss, grus eller andre gjenstander. Det andre sifferet sier noe om graden av vanntetthet. For begge sifrene gjelder en høyere grad av beskyttelse for et høyere tall.

Klasse IP20 (Beskytter mot elektrisk støt)

Dette kontaktpunktet har noe beskyttelse mot gjenstander som ikke hører hjemme i en kontakt (større enn 12 mm). For eksempel skal man ikke kunne få elektrisk støt om man kommer borti med fingrene.

Klasse IP44 (Sprutsikker)

Denne typen stikkontakter er ikke hundre prosent vanntett, men tåler i de fleste tilfeller en dusj med vann uten at det skaper problemer. Kontakten har et lokk som kan stenges helt når støpsel ikke sitter i den. Dermed vil det meste av en eventuell vannsprut prelle av.

IP54 (Spylesikker)

Produkter i denne serien tåler direkte vannsprut og er å regne for vanntett ved riktig installasjon. Dog tåler den ikke å være under vann. Likevel er dette den aller best egnede kontakten for bad der bruken er normal.

I tillegg til nevnte klassifiseringer i IP-standarden finnes også IP55, IP66, IP67 og IP68. Disse er alle klassifisert som spylesikre, men skiller seg litt fra hverandre i forhold til hvor mye de tåler av vann.

Praktisk plassering av stikkontakter på bad?

Det er ikke bare regler, normer og forskrifter som er relevante i forhold til hvor man skal installere de elektriske uttakene på badet. Man bør også tenke på hva som er hensiktsmessig i forhold til daglig bruk. Begynn med å lage en liste over alle de elektriske apparatene som brukes på badet! Hvilke av de brukes samtidig? Husk også på at det kan være forskjell på hva du ha og hva som er praktisk å ha. Lader du for eksempel opp tannbørsten mens du skal barbere deg fra tid til annen? Andre aktuelle applikasjoner å tenke på kan være radio, hårføner og elektrisk tannbørste.

Det er ofte praktisk å ha stikkontakter ved speilet eller vasken da dette gjerne er et område hvor man tar på seg sminke, barberer seg eller føner håret. Det kan også være hensiktsmessig å ha en kontaktpunkt ved døren slik at man enkelt kan koble til støvsuger eller annet utstyr når det trengs. Hvis det skal være vaskemaskin på badet, er det lurt å ha et uttak i nærheten av denne. Det finnes også praktisk løsninger der du kan ha elektrisk uttak inne i skuffer. Dette kan være lurt fordi man ikke må ta ut støpslet av kontakten hver gang. I tillegg vil skuffen beskytte godt mot uønsket vannsøl.

Din Elektriker anbefaler at du planlegger og spør elektrikeren som skal jobbe på ditt prosjekt hvor det er lov og hvor det ikke er lov å ha stikkontakt på ditt bad. Hvis du vet hvor det er praktisk for deg, vil det være mye lettere for elektrikeren å ta den endelige avgjørelsen slik at plasseringen blir ideell både i forhold til ønsker og lovverk. For å komme igang allerede i dag, kan du skrive telefonnummeret ditt nederst på denne siden så kommer du i kontakt med oss.

Hvor er det lov å plassere stikkontakt på bad?

Når det gjelder våtrom finnes det definerte soner der stikkontakter kan monteres ut i fra hvor mye vannsøl som forventes. Sone null er innsiden av servant, do og badekar, mens sone en er rett utenfor sone null. Sone to er resten av rommet. For mer detaljer om våtsoner på våtrom finnes det informasjon på våre hjemmesider.

Sone 0: Her er det ikke tillatt med stikkontakter

Sone 1: Utenfor denne sonen er stikkontakter tillatt dersom de har lokk (klasse IP44). Kontaktpunkt kan installeres 60 cm fra dusj, vask eller badekar.

Sone 2: Her kan du velge stikkontakt helt ned i klass IP20. Likevel anbefales alltid IP54/55 om det er mulig.

Stikkontakt må monteres minst 125 cm over gulv i sone 2. For sone 1 gjelder 170 cm over gulv. I tillegg må den plasseres 15 cm til side for servanten.

Om du skal ha vaskemaskin eller tørketrommel på baderommet, må både stikkontakteme og apparatene plasseres utenfor sone 1 og 2.

Tips: Husk på at noen lamper som er ment som en fast del av interiøret kommer med integrert stikkontakt i seg. Dette lar deg ikke bruke mer strøm på kursen, men det kan være praktisk fordi du da kan bruke flere apparater på en gang.

Hvor mye tåler en stikkontakt til baderom?

Du lurer kanskje på hvor mye du kan belaste kontaktpunktene dine på badet samtidig? Kanskje du bruker maskiner samtidig som du lader opp andre elektriske apparater? Hvis du har tørketrommel eller vaskemaskin på badet, vil det lønne seg å legge opp egen kurs til begge disse slik at de har en kurs hver.

Hvor mange watt kan kobles til stikkontakten?

Det er viktig å vite at det er forskjeller på stikkontakter, noe som også har betydning for hvor mye strøm de kan takle. Det er derfor viktig å sette seg inn i hva slags kontakter man har i hjemmet, og hvilke som er best egnet for de elektriske apparatene man bruker. I hovedsak går det på hvor godt jordet stikkontakten er, noe som igjen baseres på bruken i den gitte kursen når den settes opp.

En sikringskurs på 16 A tåler ikke mer enn 3680 watt. En høyere belastning, vil rett og slet kunne føre til at du overbelaster det elektriske anlegget. Både kabler som går inn til sikringsskapet og andre komponenter i selve sikringsskapet kan ta skade av dette. Hvis skaden er et faktum, kan elektrisk utstyr bli så varmt at det tar fyr. For å redusere faren for overoppheting, anbefales det å ikke ha mer enn 2300 watt på en slik kontakt.

Oppsummering av artikkelen

Denne artikkelen handler om krav til stikkontakt på bad. Når det gjelder baderom og andre våtrom finnes det definerte soner der stikkontakter kan monteres. Det finnes forskjellige klasser av stikkontakter. Til bad anbefales IP54 eller IP55. I tillegg til IP-klasse, bør du også tenke på hva som er hensiktsmessig i forhold til daglig bruk. Din Elektriker anbefaler at du planlegger og spør elektrikeren som skal jobbe på ditt prosjekt hvor det er lov å ha stikkontakt på ditt bad. Et kontaktpunkt på badet bør normalt sett ikke belastes mer enn med 2300 watt samtidig.


Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet