Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hva er en el-sjekk og hva koster det?

Hva går el-sjekk ut på, og hva er forskjellen på denne sjekken og el-kontroll? Hvor kommer el-tilsyn inn i bildet? I denne artikkelen skal vi se på forskjellen og ikke minst gi vårt synspunkt på en god balanse mellom å holde sikkerheten på topp, samtidig som man ikke betaler seg ihjel på elektriske kontroller, tester og sjekker i husstanden.

Hva er el-sjekk av bolig?

En el-sjekk av bolig er en visuell undersøkelse av el-anlegget med formål å avdekke synlige feil og mangler. El-sjekk gjøres for å sikre at el-installasjonen er i god stand og sikker å bruke. Den bør utføres med jevne mellomrom for å unngå brann og svikt i det elektriske anlegget.

I Norge er det vanlig å utføre en el-sjekk hvert tredje til femte år for private hjem. El-sjekk skal utføres av en sertifisert elektriker, som har rett faglig kompetanse.

El-sjekk omfatter en visuell undersøkelse av el-installasjonen, hvor el-kontrolløren ser etter synlige feil og mangler. Dette innebærer at el-kontrolløren sørger for at kabler og ledninger er skikkelig montert og at det ikke er synlige skader på dem. Den fagkyndige vil også sjekke at det ikke er synlige feil på kontakter, brytere og stikkontakter, ved for eksempel å se etter tegn på overoppheting eller andre avvik på el-utstyr.

El-kontrolløren vil også sjekke at det er montert riktig antall og type sikringer, og at de er riktig størrelse og type for den aktuelle installasjonen. Dette er viktig for å sikre at installasjonen er beskyttet mot overbelastning og kortslutning.

El-sjekk inkluderer også en visuell undersøkelse av el-målere og andre el-måleinstrumenter, for å sikre at de fungerer som de skal. Dette er viktig for å sikre at målingen av elektrisiteten som går til din husstand er korrekt, slik at du ikke betaler for mer strøm enn du faktisk bruker.

Om du ønsker tilbud på el-sjekk, kan du skrive telefonnummeret ditt i feltet helt øverst på denne siden, så får du et uforpliktende pristilbud fra en av våre elektriker-partnere umiddelbart.

For deg som trenger en el-sjekk i Oslo, er tjenesten kun et tastetrykk unna.

Tilstandsrapport etter fullført el-sjekk

Etter en sjekk av el-anlegget skal du få en tilstandsrapport som påpeker feil og mangler i det elektriske anlegget. Det er du som er juridisk ansvarlig for å rette opp disse. Derfor er det viktig at du ber om rapporten hvis du ikke får den av den fagkyndige. Sjekk også boligmappa.no etter ferdigstilt oppdrag.

El-sjekk vs. el-kontroll?

Mens en el-sjekk er en kort visuell undersøkelse av el-installasjonen for å avdekke synlige feil og mangler er el-kontroll en mer omfattende undersøkelse av el-installasjonen. El-kontrolløren skal være sertifisert og godkjent av Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) for å kunne utføre testen.

El-kontrollen inkluderer også måling og testing for å sikre at den elektriske installasjonen oppfyller gjeldende standarder og krav ( NEK 400:2022 ). El-kontroller omfatter vanligvis både en el-sjekk og en mer detaljert teknisk kontroll.

El-kontrollen må utføres av en sertifisert el-kontrollør, som har faglig kompetanse og er godkjent av NEK. En el-kontroll er derfor mer omfattende enn en el-sjekk, og anbefales for å sikre at el-installasjonen er i top stand og sikker å bruke.

Det er viktig å huske på at en el-sjekk og en el-kontroll ikke erstatter hverandre, og at det anbefales å utføre en el-sjekk og / eller el-kontroll med jevne mellomrom for å sikre at el-installasjonen er i god stand. Hvilken som skal velges i hvert tilfelle kommer vi tilbake til nedenfor.

Les mer om el-kontroll her!

El-tilsyn skiller seg fra både el-kontroll og el-sjekk ved at det er en obligatorisk elektrisk gjennomgang foretatt av det lokalet el-tilsyn (DLE). Du kan lese mer om forskjellen på el-tilsyn og el-sjekk / el-kontroll her.

Når skal jeg velge el-kontroll og når skal jeg velge el-sjekk?

Din elektriker anbefaler å ha en el-kontroll ved et fast intervall. Det vanlige er fem år, men her må man ta alderen på det elektriske anlegget i betraktning. Er det veldig gammelt, kan det være behov for el-sjekk med tettere intervaller, og motsatt for de som har helt nye boliger. Du bør sjekke med forsikringsselskapet ditt om de har rabattordninger for el-kontroller gjennomført av sertifiserte kontrollører. Da kan det ofte lønne seg, også økonomisk, å følge forsikringsselskapets anbefalte kontrollfrekvens.

I tillegg bør du ta el-sjekk ved særskilte anledninger der det har vært endringer som kan få konsekvenser for standen til det elektriske anlegget i boligen. Har du:

  • implementert oppgraderinger i det elektriske anlegget?
  • ommøblert store deler av boligen?
  • installert el-bil lader eller foretatt andre vesentlige elektriske installasjoner
  • mistanke om at noe kan være galt
  • problemer med at sikringen går uregelmessig i forhold til vanlig
  • skjøteledning som en fast ordning i boligen

Kanskje du av en eller annen grunn har mistanke om at noe ikke er som det skal uten at det er tid for en ny fullstendig gjennomgang med el-kontroll? I disse tilfellene kan du benytte deg av en kort sjekk av det elektriske anlegget.

Hvor mye koster en el-sjekk?

Prisen på el-sjekk av bolig er cirka 2500 – 3000 kroner. For et pristilbud nå kan du legge igjen telefonnummeret i feltet nederst på denne siden, så hører du fra oss umiddelbart.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lang tid tar en el sjekk?

Gjennomsnittlig tid på en el-sjekk er en til fire timer. Tidsbruken kommer an på boligens størrelse, kunnskapsnivået til kunden, kompleksiteten og standen til det elektriske anlegget og hvor god tilgang kontrolløren har på vesentlig informasjon og dokumentasjon.

Hvor ofte må man ha el-sjekk?

Alle boliger skal få det elektriske anlegget inspisert minst hvert 20. år. Du bør likevel utføre el-sjekk langt hyppigere enn det for egen sikkerhets skyld. En tommelfingerregel er med et intervall på tre til fem år.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet