Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hvor mye strøm bruker varmekabler? Pris – utregning – eksempler

Nordmenn er blant de som synder mest i verden i forhold til å sløse med strøm. Oppvarming og varmtvann står for omtrent 75 prosent av det totale energiforbruket i boligen din. Derfor er det mange penger å spare på å ta de rette grepene med å få ned disse utgiftene. Varmekabler er for noen blitt en vesentlig del av oppvarmingen i boligen, men hvor mye strøm bruker egentlig varmekabler? Er det lurt å bruke de som en del av den generelle oppvarmingen for å holde romtemperaturen stabil? Her skal vi svar på alt som har med varmekabler og strømforbruk å gjøre.

Effektbehov og varmetap i varmekabler

Varmekabler forbruker vanligvis mellom 60 og 80 watt per kvm., avhengig av typen kabel og strømstyrken som brukes.

Effektbehovet vil også avhenge litt av hvor godt isolert bygget er og hva som befinner seg under gulvet. Til sist vil naturligvis varmehindre redusere antall kvadratmeter som faktisk har installert varmekabler. Det er for eksempel ikke installert varmekabler under badekar. For betonggulv er maksimal lovlig effekt 200 watt per kvm, men dette er over det som normalt sett trengs.

Selv om varmekabler kan være en behagelig måte å varme opp gulv og rom, blir den fort en av de dyreste metodene. Det er flere grunner til at varmen går tapt. For det første vil noe av varmen forsvinne ned i bakken, der det er kaldt. Selv for godt isolerte gulve må vi beregne varmetapet på cirka 10-30 kWh per år per kvadratmeter. For bad som befinner seg over første etasje, vil varmetapet være mindre ettersom noe av varmen fra etasjen under bidrar til oppvarming av taket/gulvet mellom.

For det andre vil varmetap mot yttervegg være en del av det totale regnstykket for boliger i tilfeller der badet er plassert mot ytterste vegg i en bolig. Mesteparten av dette varmetapet består i at varmen forplanter seg opp i den støttende betongveggen.

Fordelen med varmekabler er dog at det er en trygg, pålitelig og behagelig oppvarmingsmetode som ikke utgjør noen brannfare. Videre er den til lite hinder og samler ikke støv slik andre oppvarmingsenheter gjerne gjør. De fleste moderne varmekabler er automatisk regulerte, noe som betyr at de bruker mindre strøm enn de gjorde før i tiden. Om man ønsker, kan man i tillegg installere termostat eller regulator i boligen. Dette vil ytterligere bidra til å redusere strømforbruket.

Egner varmekabler seg for å varme opp boligen?

Få vil argumentere med at det er komfortabelt å varme opp boligen ved hjelp av gulvvarme. Spesielt i gamle hus kan det fort bli kaldt på bena om vinteren. Men om vi tar alle forholdene ovenfor i betraktning, er det ganske tydelig at varmekabler i gulv er en lite energieffektiv metode for å holde romtemperaturen i en bolig.

Hva er den billigste oppvarmingen?

Man bør vurdere alternativer til varmekabler hvis hensikten er å varme opp hele huset eller leiligheten. Panelovner har tidligere vært det mest vanlige. I dag velger mange varmepumpe som er et langt billigere alternativ. I den siste tiden har man også kunnet benytte seg av fornybar energi i hjemmet, noe som er både miljøvennlige og energibesparende.

Ved å finne alternativer til varmekabler kan strømforbruket reduseres. For alternative løsninger til gulvvarme kan du se vår tidligere artikkel der vi diskuterer varmekabler opp mot andre teknologier. Les artikkelen for å se om noen av disse teknologiene er hensiktmessig for din bolig!

Det aller billigste oppvarmingen for gulv, vil du få med vannbåren gulvvarme som dreier seg om å sirkulere skittent varmt vann for å varme opp gulvet. Det krever dog at du har et større hus om det skal bli økonomisk fordelaktig i forhold til installasjonen. Du kan lese mer om denne metoden i vår tidligere artikkel, i lenken ovenfor, der du også finner mange andre alternative måter å lage strøm på slik at du kan kutte ned kostnadene for støm og i beste fall få betalt istedenfor å selv betale.

Hvor mye sparer man på å skru ned romtemperaturen?

I følge folkehelseinstituttet er idealtemperaturen 20-22 grader. Det viser seg at de fleste holder en høyere temperatur, spesielt om vinteren.

Hvis du senker romtemperaturen med én grad kan det gi besparelser på 5 prosent av oppvarmingskostnadene. Ettersom 75 prosent av strømutgiftene går til oppvarming, kan en gjennomsnittlig bolig spare omlag 750 kroner per år ved å justere romtemperaturen med én eneste grad.

Hvis du er en av de som bruker varmekabler til å fyre opp hele huset i vinterkulden, vil nok innsparingen være enda større fordi varmekabler er en dyr måte å varme opp boliger.

Hva bør være temperaturen til varmekablene stå på?

Fordi noe varme går tapt i ned i gulvet og i oppvarmingen av flisene bør temperaturen til varmekablene settes til 27-29 grader hvis du ønsker et behagelig temperaturnivå

Hvor mye sparer man på å skru av og på varmekabler?

Hvis du har varmekabler i på et bad, vil disse bruke circa 0,5 – 3 kWh, altså en halv til tre kilowatt per time. Å senke temperauren om natten kan gi en besparelse på 1000 kr per måned avhengig av rommets størrelse og strømprisen.

Undersøkelser viser at nordmenn bruker omlag to milliarder på varmekabler alene. Den største årsaken til sløsingen er mangel på temperaturkontroll. Om du skal ha en mest mulig nøyaktig beregning, bør du ha en elektriker på befaring.

En av Din Elektrikers kunder sparte fra 15 til 40 kroner pr døgn i strømutgifter ved å implementere styring av husets varmekabler. Innsparingen ble ikke det samme hvert døgn på grunn av variasjon i strømpris. Likevel førte disse tiltakene til en omtrentlig månedlig reduksjon av strømregningen med cirka 1000 kroner.

Fordi temperaturen på varmekablene kun ble senket om natten, merket ikke kunden noen vesentlig forskjell i temperatur etter sparetiltaket ble innført. Altså kan det være et lukrativt sparetiltak å slå varmekabler av og på, eller i det minste dempe varmen i perioder. I dette tilfellet trenger man ikke å inngå noe kompromiss. Kronene man sparer inn tas i hovedsak fra varme som ikke brukes.

Hvordan regne ut strømforbruket på varmekablene dine?

Lurer du på eksakt strømforbruk varmekablene dine medfører? Vil du foreta en nøyaktig utregning av hva dine varmekabler koster? Først er det viktig å understreke at varmetapsberegninger kan være ganske avanserte. Derfor bør du kontakte oss i Din Elektriker eller annen fagmann for en mer nøyaktig utregning. I alle tilfeller er det normalt å bruke estimater basert på tidligere erfaring i forhold til varmetap. På den måten slipper man å manuelt regne ut flate-effekt i hvert eneste tilfelle.

Til din egen omtrentlige utregning av varmekablenes strømforbruk kan du bruke følgende fremgangsmåte: Først må du finne ut hva netto areal er, det vil si arealet av det faktiske området der varmekabler er installert. Du kan gange dette med et effektbehov på 150W per kvadratmeter. Da får du følgende formel:

netto areal (med varmekabler) x effekt = Antall watt

For eksempel: La oss si at du skal regne ut effekten av et bad bestående av 20 kvadratmeter gulvplass der det er varmekabler under. Bruttoarealet på badet var 25 kvadratmeter. Du ganger da netto areal med effekten som kommer fra hver kvadratmeter:

20 kvm x 150 W = 3000 W (3 kWh)

Nå kan du gange svaret du får med dagens pris på elektrisitet. Hvis prisen for eksempel er en krone per kWh:

3 kWh x 1 = 3 kroner per times bruk

Hvor lang tid tar det å varme opp varmekabler?

For gulv med normal tykkelse på betongen (5 cm.) bruker varmekabler omtrent 2 timer på varme opp gulvet. Dersom tykkelsen er 10 cm, tar det nærmere 8 timer viser beregninger fra SINTEF.

Igjen vil det ha litt å se hva som befinner seg under gulvet. Det kan gå fortere dersom badet er i andre etagje fordi varmen fra underetasjen hjelper til med oppvarmingen.

Bør varmekabler stå på hele tiden?

Temperaturen ute vil påvirke temperaturen inne. Det er ikke nødvendig å bruke like mye strøm til varmekabler i juni som i februar for å holde samme temperatur på et gulv. Om du ikke har termostat, vil det være lurt å skru ned varmekablene i mai (eller når du føler at det blir mildere i været).

Hvis du har termostat eller regulator, bør du benytte deg av tidsstyring slik at temperaturen senkes ned til omlag 10-12 grader om natten og justeres til normalt nivå en til to timer før du står opp.

Ved første øyekast kan det virke håpløst for deg med tykt baderomsgulv, men å senke temperaturen noe gjennom natten, kan være løsningen med mindre du er avhengig av et brennhett gulv kl. 0600 på morgenen. Kanskje er du villig til å klare deg med en liten lunk på baderomsgulvet tidlig på morgenen for å spare alt fra noen hundrelapper til en tusenlapp per måned?

4 Tips: Bevar mer av varmen på badet

Hel til slutt kommer 4 konkrete tips du kan følge for å redusere forbruket av varme på badet uten at det går nevneverdig ut over komforten:

Bruk en app til varmestyring når du er borte

Skal du ut å reise? Er du i tvil om du skal skru av varmekablene? Med en applikasjon du enkelt kan installere på mobilen unngår du problemet. Ved hjelp av noen få klikk kan du stille inn temperaturen slik at den senkes mens du er borte og tilbakestilles til normalt nivå dagen før du kommer hjem igjen. Enklere blir det ikke!

Termostat kan spare strøm

Om du har en gammel 1-2-3 bryter for strøm på badet, kan dagens strømpriser være en god motivator for å oppgradere til en mer moderne termostat på badet. Denne kan nemlig stilles inn slik at temperaturen senkes betraktelig om natten når ingen bruker badet.

Få en befaring av en ENØK-konsulent

Det er gode dager for ENØK-konsulenter for tiden. Aldri har de hatt en enklere jobb. Med skyhøye strømpriser skal det mye til å ikke finne tiltak som gir besparelser ved reduksjon av energiforbruket.

Med tanke på varmekablene i boligen kan dette kan dreie seg om bedre isolasjon av bad (eller andre rom om du bruker varmekabler som oppvarming i hele huset).

Få en autorisert elektriker på besøk

Har du fått ditt svar: Hvor mye strøm bruker varmekabler? Din Elektriker samarbeider med mange forskjellige elektroinstallatører, elektrikere og andre elektrofagarbeidere i hele landet. Vi sender det best egnede fagpersonalet til deg for en befaring, enten du ønsker å finne ut hvordan varmekabler kan spare strøm eller hva prisen vil bli for installasjon av gulvvarme i boligen. Kanskje du har andre ideer og planer du vil diskutere med en kompetent medarbeider? For å komme i gang allerede i dag, kan du skrive nummeret ditt i feltet nederst på denne siden.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet