Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hvordan montere et jordingsspyd?

Tor med hammeren er alle elektrikers favorittgud fordi han fant opp elektrisiteten. Da skulle man tro at Odin er den minst populære guden med sitt jordingsspyd, også kalt Gungne. Mens Mjølner bringer lys, varme og elektrisitet til vår verden, leder Odin den ned i jorden der den dør en rask død. Selv om dette ikke ganger Odin, er det gode nyheter for oss mennesker.

Denne artikkelen skal handle om montering av jordingsspyd, og jeg lover å skille fakta fra myte. La oss starte med det mest grunnleggende. Det finnes flere metoder og bruksområder for jording. De mest normale jordingstypene er:

  • Jordspyd: (jordelektrode) – Slåes ned i bakken for jording av boliger
  • Jordline: Brukes til jording av elektriske kraftledninger
  • Jordplate: (jordelektrode) – Slåes ned i bakken for jording av boliger

En jordelektrode er et rør, en tråd, en plate, et spyd eller annet som slåes ned i bakken for å fungere som en elektrode. Dermed involveres elektroder i de fleste former for jording på en eller annen måte.

Et jordingssystem har to oppgaver:

  1. Å jorde for bedre sikkerhet (hindre elektronisk sjokk og brann)
  2. Å jorde for bedre funksjon (sørge for at maskiner og utstyr fungerer som de skal)

RELEVANT LESNING: Jordfeil – Finn årsak og lær test med vår guide!

Hva er jordingsspyd?

Et jordspyd daner fundamentet for et jordingssystem. Jordspydet er en elektrode som har som oppgave å lede strøm som har kommet på avveie direkte til jord. På den måten skades ikke mennesker og maskiner.

Forskjellig montering for jording til boliger

Det finnes flere måter å jorde en bolig på. Her er noen varianter:

  1. «Overflate» jordingsspyd: Denne stikkes ca. 1 meter ned i bakken. Som regel er spydet rundt.
  2. Jordingsspyd: Kan stikkes opptil 9 meter ned i bakken. Som regel er spydet rundt.
  3. Fundamentert jording: Her brukes armeringsnettet i konstruksjonen av bygningen som jording.
  4. «Ring-jord»: Her graves en jordingskabel som blir lagt rundt hele bygningen 0,5-1 meter ned i bakken.

Montering av «Overflate» jordingsspyd

«5. august ble en mann funnet død utenfor sin bolig. Mannen ble funnet med ledninger (startkabler) tilkoblet skjøtekontakt fra 230 V IT-nett med to jordingsspyd, hvorav det ene spydet var stukket ned i marken. Det andre spydet var forsøkt tilkoblet. Mannen hadde den ene klemmen på startkabelen fastbrent i hånden....Isolasjonsmåling av installasjonen i boligen viste at denne ikke hadde isolasjonsfeil mot jord. Det var ikke montert jordfeilbryter for anlegget. Årsak til ulykken anses å være uvitenhet og uforsiktighet (menneskelig svikt)».

Dette avsnittet er hentet fra magasinet Elsikkerhet, nr 63. Grunnen til at vi tar med denne historien er for å understreke at kun Odin, eller en sertifisert elektroinstallatør, bør bruke Gungne til å lede strømmen i sikkerhet ned i jorden der den ikke kan gjøre skade på mennesker.

Alt som ikke har med selve elektrisiteten å gjøre kan du i utgangspunktet gjøre selv. Det gjelder graving og trekking av kabler så lenge strøm ikke er koblet til. Senere kan du få fagmann til å overse og godkjenne det du allerede har gjort. Når det er sagt kommer her en fremgangsmåte for montere jordingsspyd.

Jordingsspydet, også kalt jordelektroden, er en metalstav. Kobberversjonen er ca. 1,5 meter og versjonen av galvanisert metal er ca. 2,2 meter. Jordingsspydet bankes ned i jorden, typisk utenfor huset.

Forskjellig jordsmonn leder elektrisitet i forskjellig grad. Det er viktig å oppnå lavest mulig overgangsresistans mellom jordsystemet og grunnen. Fuktig materiale leder alltid best. Jord egner seg bedre enn sand. Vær oppmerksom på at selv om jorden/sanden er tørr på overflaten, vil den ofte være fuktig nedover i bakken.

Normalt har et jordingsspyd et dekningsområde på rundt 10 meter, noe som betyr at større boliger trenge flere spyd. Det graves en grøft imellom jordingsspydene. Elektroinstallatøren trekker kobberledninger mellom dem under dreneringen og kobler en ledning opp mot sikringsskapet via jordskinne / hovedjordskinne.

Jording av hytte – Hvilke utfordringer møter du?

Jording av hytter kan være spesielt krevende. En utfordring som mange støter på er at fundament står på fjellgrunn. Dette gjør det selvsagt vanskelig å slå et spyd ned i grunnen. Det finnes forskjellige løsninger på problemet ut fra hva slags ressurser man har tilgjengelig.

Hvis det finnes jordsmonn nært nok (innenfor 10-20 meter), kan jordingsspydet slåes ned og ledningen legges over fjellet. Da er det i midlertidig viktig at denne isoleres tilstrekkelig. I et slikt tilfelle kan man for eksempel støpe betong rundt slik at ledningen kan ligge uberørt inni.

Den sikreste måten å jorde på, er å borre i fjellgrunnen, men dette krever en god del jobb og godt utstyr. Ved bruk av denne metoden må man nok belage seg på å borre minst 50 cm ned i fjellet.

Din Elektriker bringer norske el-guder til de tusen hjem

I vår moderne tid har også de norske gudene tilpasse seg, og mange av dem jobber for oss i Din Elektriker. Om det er jordingsspyd eller annen elektrisk installasjon / utbedring du trenger hjelp til kan du legge igjen ditt telefonnummer nederst på siden så vil vår elektriker-vakt ringe deg tilbake umiddelbart. God fornøyelse!

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet