Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Skjult elektrisk anlegg – Stor guide: pris, råd og lovverk

Du går med tanker om å ettermontere skjult elektrisk anlegg? Da bor du kanskje i et eldre hus? Visste du at omlag 25 prosent av alle branner i Norge er knyttet til det elektriske anlegget? Med tanke på dette kan det være lurt å vurdere en utskifning av hele det elektriske anlegget hvis man først skal gå i gang med jobben. De fleste boliger i dag leveres med et integrert eller skjult anlegg, så dette er for deg som ikke har tenkt å flytte inn i ny bolig med det første:

La oss gå gjennom alt som er relevant å vite for deg som vil oppgradere ditt elektriske anlegg! Lær hvordan du kommer i gang allerede i dag, og til og med hva du kan kjøpe inn selv.

INNHOLD:

  • Velge skjult eller åpent elektrisk anlegg?
  • Priser på elektrisk anlegg
  • Fra skjult til åpent anlegg
  • Utstyr for skjult elektrisk installasjon

Hva er et åpent elektrisk anlegg vs. skjult anlegg?

Et åpent elektrisk anlegg betyr at elektrisk materiell som kabler, ledninger og stikkontakter er montert utenpå veggen, gjerne etter huset ble bygd. Et skjult anlegg, derimot, er gjemt på innsiden av vegger og tak slik at det er usynlig og integrert i designet.

Her er noen praktiske eksempler på praktiske fordeler ved å oppgradere husets elektriske installasjon:

  • Ledninger kan skjules bak vegger / tak (Du slipper å feste ledning til vegg)
  • Du kan skjule sikringsskapet bedre
  • Du kan skjule TV-kabler i vegg (skjult TV-løsning)
  • Skjulte stikkontakter gjør seg bedre
  • Du kan skjule radiatorrør
  • Annet elektrisk materiell kan skjules eller fullstendig integreres i veggen

Velge skjult eller åpent elektrisk anlegg?

Om du har et gammelt hus, kan det være stor grunn til å gjøre investeringen som skal til for å oppgradere, og skal du bygge nytt hus er det enda større grunn. Selv om de fleste nye boliger har skjult elektrisk installasjon, finnes det også fordeler med en åpen installasjon. La oss se litt på de forskjellige argumentene.

Pris

Prisen på ettermonteringen av det elektriske anlegget er nok det de fleste vektlegger mest. Derfor starter vi med det. Om du skal bygge helt nytt eller totalrenovere, vil det som regel være liten grunn til å velge en åpen løsning fra et økonomisk perspektiv. Ikke minst kan den lille innsparingen gå tapt om du skal selge det senere da det er en mindre atraktiv løsning.

Spørsmålet om hvilken løsning man bør velge er mer relevant i de tilfellene der man allerede har en eldre bolig som ble bygget på en tid da det var normalt å ha den elektriske installasjonen synlig.

Med det i minnet, hvis prisen er viktig for deg, kan det være lurt å vente med en oppgradering all den tid det ikke er noe galt med det elektriske anlegget i boligen din. Det er tross alt en vesentlig utgift (vi kommer tilbake til mer detaljer angående priser senere).

Sikkerhet

I de tilfeller der barn er involvert, vil det alltid være sikrere med et integrert elektrisk anlegg som er skjult inni veggen. Barn har for vane å pelle og plukke på ting, og har du enda mindre barn vil de i tillegg prøve å putte det de kan i munnen.

Generelt er det ikke nødvendigvis slik at et skjult anlegg er sikrere enn et åpent. I alle fall ikke direkte. Indirekte er det kanskje allikevel det: Et skjult elektrisk anlegg vil mest sannsynlig være nyere enn det åpne, og i det tilfellet vil det også være sikrere fordi slitasjen er mindre og teknologien er mer sofistikert.

I 2002 ble det påbudt med jordfeilvarsler i alle nye oppsett av sikringsskap. I 2010 fulgte lov om overspenningsvern og ble et minimumskrav. Alt dette kan du selvsagt implementere i sikringsskapet i etterkant, men om det er integrert vil det være mer stabilt og gi mindre sjanse for feil.

Design

De fleste vil nok foretrekke en skjult elektrisk installasjon i boligen da det gir et «rent» og minimalistisk uttrykk. Når det er sagt, er det mulig å gjøre noe ut av det synlige anlegget man allerede har. Hva med å gi det en spesiell farge eller uttrykk slik at hele designet på boligen får et vintage uttrykk?

Et eksempel på det kan være om du tenker å skjule radiatorrør. Kanskje er det mulig å ta en 180 graders vending ved å gi den to litt flashy farger for å la den utmerke seg. Kanskje kan du male ledninger på veggen i andre farger enn bakgrunnen for en lignende effekt? For den som er oppfinnsom, kan det være penger å spare.

Til syvende og sist kommer dette selvsagt an på smak og behag og hvor viktig design og estetikk er for deg. Hvis du vil ha noe moteriktig som de fleste vil verdsette, bør du gå for en lukket løsning med stilrent og minimalistisk design.

Praktiske hensyn

Å oppgradere elektrisk anlegg kan være en ganske stor jobb som det krever store inngrep å gjennomføre. Tiltaket kan minne litt om en totalrenovering, så du bør spørre deg selv hva du er villig til å leve med i en periode.

Du bør også planlegge en integrering av det elektriske anlegget. Er det kanskje andre inngrep som skal gjøres i samme slengen? Har du eventuelt mulighet til å vente med en rehabilitering av det elektriske anlegget til du blir nødt til å fikse noe annet, som påbygg, ombygg eller totalrenovering av utvalgte rom? Om du for eksempel har tanker om å legge om til smart-hus, vil det selvsagt være gunstig å gjøre alt dette samtidig. Er kanskje hele det eksisterende anlegget i huset utdatert eller gammelt og trengs å byttes uansett? Kanskje ønsker du kun en skjult TV løsning? Alle disse spørsmålene er verdt å stille og tenke over.

Noen boliger vil ha begrensinger som gjør det vanskelig å integrere det elektriske anlegget inn i veggen. For eksempel vil det by på utfordring med bærende vegger, eller vegger av mur eller betong. De fleste nye bygg i dag bruker gipsvegger med hulrom i midten. Det er ikke kun for å ha rom til ledninger og rør i veggen, men også for å isolere mot uønsket lyd.

Dersom boligen din har utfordringer som gjør inngrep i veggen vanskelig, vil løsningen som regel være å utvide veggen slik at man får den plassen som trengs til å skjule kabler i bakkant. Dette vil naturliges føre til at arealet i oppholdsrommet minsker. Hvis du da føler at du har liten bopel fra før av, vil det kanskje ikke være et alternativ for deg.

Er du i den situasjonen at du vil totalrenovere eller rehabilitere noen rom samtidig som du skaffer deg et integrert elektrisk anlegg? Mest sannsynlig vil du da bruke mer strøm en tidligere. Det kan være lurt å sjekke om strømbruken du vil komme til å ha vil være for stor til de strømkursene som allerede ligger i boligen. Kanskje er det på tide å tenke fremover? De fleste i dag bruker mer og mer strøm. Hvor mye strøm kan det tenkes at du bruker om ti år?

Om du installerer et helt nytt elektrisk anlegg, er det visse minimumskrav fra NEK 400 og forskriftene i forhold til hva som skal inkluderes. Det er imidlertid ikke sikkert at minimumskravet er nok for deg. Derfor er det viktig å forhøre seg med elektrikere allerede før du begynner på jobben. Hva trenger du? Hva er ditt behov?

Levetid på elektriske anlegg

Et gammelt elektrisk anlegg kan fort bli upraktisk og farlig fordi det utdateres slik at sjansen for brann øker med hvert år som går. Hvor lenge kan du forvente at ditt nåværende elektriske anlegg varer? Dette er sannsynligvis noe som vil påvirke din beslutning om du skal slå på stortrommen med nytt elektrisk anlegg. Hvis du er usikker bør du følge lenken for videre råd. En tommelfingerregel er en levetid på 30 år for el-anlegget, men det er mange forhold som kan påvirke levetiden. Her er noen:

  • Kvaliteten på komponentene (Standarden i Norge er ganske lik for tilgjengelig merker)
  • Overbelastning av de elektriske kursene til sikringsskapet (Du bruker mer strøm enn du bør)
  • Generell slitasje (skubbing borti stikkontakter med mer)
  • Mangel på overspenningsvern på sikringsskap sliter mer
  • Overledning eller jordfeil som ikke blir oppdaget kan føre til skader på ledningers isolasjon
  • Jordfeil hos naboen kan føre til slitasje på det elektriske anlegget

For å komme til bunns i dette, er det lurt med en el-kontroll fra en sertifisert elektriker.

Trenger du noen til å evaluere ditt prosjekt, kan du ta kontakt med oss ved å legge igjen telefonnummeret i feltet du finner både på toppen og bunnen i denne artikkelen.

Pris: Oppgradere elektrisk anlegg

De fleste elektrikere tar et eller annet sted mellom 800-1.200 kroner pr. time. Derfor vil prisen på å oppgradere det elektriske anlegget for en liten leilighet vil ligge på ca. 90.000-120.000 kroner.


Det blir dyrere pr kvadratmeter for mindre boliger enn for store hus. Eksempelvis vil en leilighet som er fire ganger så stor være ca. dobbel så dyr å oppgradere med et lukket elektrisk anlegg der alt er inkludert. I tillegg bør man kanskje vurdere å bytte ut noen eldre komponenter istedenfor å integrere gamle slike inn i vegger.

Kan selger kreve å utbedre feil på det elektriske anlegget selv?

Med sånne priser kan det være fristende å lese seg opp og utføre noe av arbeidet selv. Dessverre kan du ikke utføre elektrisk arbeid med mindre du er sertifisert elektriker. Bakgrunnen for det er for å beskytte forbrukere mot farer i hjemmet.

Du kan kun utføre «mindre arbeid» som å koble til lamper eller skifte deksel på stikkontakter, men du kan for eksempel ikke montere stikkontakt eller koble lysbryter selv. Det du faktisk kan gjøre er å legge kablene i veggene dine, og dette kan du sannsynligvis spare en del kroner på. En annen ting du kan gjøre er å kjøpe inn annet nødvendig materiale selv. På den måten sikrer du at det ikke blir lagt på den originale prisen, samtidig som elektrikerfirmaet sparer jobben med å kjøpe inn materialer. Et stykke lenger ned i artikkelen ser du noen av de vanligste komponentene som trengs til oppgradering av elektrisk anlegg.

Smarte oppgrader av det elektriske anlegget

Tidligere nevnte vi at NEK 400 og forskriftene fra staten setter et minimumskrav i forhold til hva som skal følge med og hva som skal være funksjonene i et elektrisk anlegg. Hvis du skal gjøre en oppgradering til noe som rommer mer enn det som er minimum (som beregningene ovenfor ble gjort ut ifra), kan det være lurt å forhandle når du allerede leier inn noen for å gjøre en jobb. Dette kan for eksempel være smart-løsninger i hjemmet.

Senere vil det bli dyrere å oppgradere. Spesielt for deg som har et stort hus kan det være mye å spare på å gjøre alt på samme tid i den grad du har råd til å legge ut alle pengene på en gang.

Kom i gang: Fra skjult til åpent anlegg

Ok, så du har bestemt deg for å ettermontere skjult anlegg i boligen? Hva gjør du nå? Her kommer en steg-for-steg-guide du kan bruke som en sjekkliste.

1. Kontakt elektriker for en befaring


Spørsmål du bør stille:

  • Hva koster de forskjellige tekniske løsningene i ditt tilfelle? (minimumskrav til avansert oppsett med mer funksjoner som smarthus osv.)
  • Hvordan er den nåværende standen til det elektriske anlegget?
  • Kan noe gjenbrukes i den nye løsningen?
  • Hva koster det å utføre arbeid som har blitt utsatt som nå kan gjennomføres? (Installere varmekabler, komfyrvakt etc.)
  • Er det mulig å integrere inn i vegg eller må du lekte ut vegg for et skjult anlegg?
  • Må du søke kommunen om å ettermontere skjult anlegg i din bolig?
  • Hvilken del av jobben kan du gjøre selv, og hvor mye reduserer det prisen?
  • Hvilke materialer kan du selv handle inn?

Les vår inngående guide på hvordan du finner en sertifisert elektriker som passer for deg.

2. Bestem deg for den løsningen som passer best

Les våre råd ovenfor og vurder elementer som estetikk, pris, praktiske hensyn og sikkerhet

3. Innhent flere pristilbud

Nå som du har et nøyaktig bilde av hva som skal gjøres, kan du innhente flere pristilbud fra de aktørene du ønsker. Husk at det ikke er kun pris som gjelder. Det er vel så viktig å finne en sertifisert elektriker som er registrert i elvirksomhetsregisteret. Dessuten er det viktig at elektrikeren har gode referanser slik at sannsynligheten er større for at firmaet gjør en god jobb. På den måten slipper du etter-service etter jobben er fullført. Når du benytter deg av tjenestene til Din Elektriker, er alle disse tingene en selvfølge.

4. Send eventuelle søknader!

Gjør de søknadene som eventuelt må sendes inn til kommunen. Når eventuell godkjenning foreligger kan du signere kontrakt med firma.

5. Gjør innkjøp!

Nå kan du kjøpe inn de tingene du har blitt enige med firmaet om å skaffe til veie.

6. Start jobben med å legge rør/ledninger i veggen!

Når du har avtalt med et firma og kontrakten er signert kan du begynne på selve arbeidet hvis du skal gjøre noe selv.

Hva slags utstyr trengs for å ettermontere skjult anlegg?

Er du nysgjerrig på hva som skal til av el-materiell for å få på plass drømmeboligen med lukket elektrisk installasjon? Vi bruker nemlig litt andre materialer ved en slik installasjon sammenlignet med åpen løsning. For deg som skal gjøre deler av jobben selv, kan det være lurt å lese seg litt opp på disse materialene og deres bruksområder.

Veggboks

En veggboks beskytter koblingspunktene i veggen mot slitasje og fungerer som en hub for elektrisitet. Kabler ligger i rør og kommer fra forskjellige steder i veggen der de møtes for å danne, for eksempel, en stikkontakt. Bak stikkontakten sitter da veggboksen som et stabiliserende og beskyttende element. Det er vanlig å ha mange veggbokser i et hus eller en leilighet.

Takboks

For å unngå å feste ledninger i tak brukes en takboks slik at alt kan gjemmes i taket. Den fungerer som en hub for alle lyskilder som får sin elektrisitet fra denne boksen.

Korrugert rør (K-rør)

Korrugert rør, eller elektriker-rør på folkemunne, er et fleksibelt rør som legges i vegger og tak ved skjult installasjon. Det er altså disse som binder takbokser og veggbokser sammen ved å lede elektrisiteten til kontaktpunktet dit det skal.

Ledning (PN)

En av godene med et skjult elektrisk anlegg er at man skjuler ledninger i veggen. Disse ledningene kalles PN. De trekkes i veggen og legges inni de korrugerte rørene. Fargene på ledningene indikerer ledningens bruksområder, eksempelvis sorte og hvite ledninger for lysbrytere, mens gule og grønne ledninger brukes som jordledere.

Trekkfjær

Trekkfjær, eller stakefjær, kan brukes til å trekke ledninger gjennom de korrugerte rørene i veggen dersom rør allerede ligger i veggen før installasjon.

Sikringsskap

Ved en skjult elektrisk installasjon forsøker våre elektriker-partnere å skjule sikringsskapet inne i et skap eller lignende. Da vil du og de som skal utføre kontroller ha tilgang, samtidig som det holdes skjult når det ikke er i bruk.

Reglement for skjult elektrisk anlegg

  • Som eier av bolig er det din plikt å sørge for at elsikkerheten blir ivaretatt
  • Du skal ha regelmessige el-kontroller / el-sjekker og gjøre utbedringer etter behov
  • Av og til kan din husstand bli valgt ut til en obligatorisk el-kontroll (DLE)
  • Du har ikke lov til å gjennomføre en elektrisk installasjon eller arbeid med elektrisitet selv
  • Alt utstyr skal monteres i henhold til montasjeanvisning fra produsent (materialer kan ikke modifiseres)
  • Det er straff for å bygge uten tillatelse i tilfeller der modifikasjonen krever søknad.

Trenger du hjelp for å utføre noe elektrisk arbeid? Din-Elektriker kan gjøre alle typer oppdrag. Alt du trenger å gjøre er å legge inn telefonnummer i feltet nedenfor så kan du komme i gang med å ettermontere skjult anlegg allerede i dag.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet

Hvordan varmebatterier kan forbedre energieffektiviteten i hjemmet ditt

Oppdag hvordan du kan forbedre hjemmets energieffektivitet med innovative løsninger. Varmebatterier representerer en ny tilnærming for å redusere energiforbruket. Lær hvordan disse systemene kan integreres i ditt daglige liv for både økonomiske og miljøvennlige fordeler.

Batterilagring kan sikre strømforsyningen i krisesituasjoner

I en tid der stabil strømforsyning er avgjørende for samfunnet, representerer batterilagring en lovende løsning. Denne teknologien kan beskytte oss mot uforutsette hendelser som strømbrudd og sikre kontinuerlig tilgang til elektrisitet. For å forstå hvordan batterilagring kan revolusjonere vår energisikkerhet, er det viktig å dykke dypere inn i dens mekanismer og fordeler.

Taktekking av flate tak: Viktige hensyn for elektrikere

Taktekking av flate tak er en viktig prosess i byggeprosjekter, spesielt når man tar hensyn til hvordan det påvirker elektriske installasjoner. Flatetak har sine egne unike utfordringer, både når det gjelder å beskytte bygningen mot vannlekkasjer og å sikre at elektriske systemer fungerer optimalt. For elektrikere som jobber på prosjekter med flate tak, er det avgjørende å forstå hvordan korrekt taktekking kan påvirke arbeidet deres, fra kabelføringer til installasjon av teknisk utstyr som solcellepaneler eller klimaanlegg.

Låsesylinder: En viktig komponent for sikkerhet og samarbeid mellom låsesmeder og elektrikere

Låsesylinder er en sentral komponent i moderne sikkerhetssystemer, både i private hjem og i næringsbygg. Som elektriker er du kanskje ikke daglig involvert i installasjon eller vedlikehold av låsesylindre, men forståelsen av hvordan disse fungerer kan være viktig i arbeid som involverer integrerte sikkerhetsløsninger. I mange tilfeller vil elektrikere og låsesmeder måtte samarbeide for å installere avanserte adgangssystemer, som kombinerer både mekanisk og elektrisk teknologi.

Brakker: Viktigheten av brakker for elektrikere på byggeplasser

For elektrikere som arbeider på byggeplasser, er en effektiv og funksjonell arbeidsplass avgjørende for å få jobben gjort trygt og effektivt. Brakker er en viktig del av infrastrukturen på byggeplasser, og de fungerer som midlertidige arbeidsstasjoner, oppbevaringsrom, hvileområder og tekniske rom. Bruk av brakker kan gi bedre organisering av verktøy og utstyr, samtidig som de bidrar til å skape trygge arbeidsforhold for elektrikere. De kan også fungere som en base hvor elektrikere kan lade utstyr, planlegge arbeid og lagre nødvendig materiell.

Hvordan verdsette et lite elektrikerfirma

Å beregne verdien på et lite elektrikerfirma kan være viktig dersom eieren vurderer salg, utvidelse, eller ønsker å tiltrekke investorer. Små firmaer innen elektrikerbransjen er ofte basert på både solide økonomiske resultater og rykte, men det er flere viktige faktorer som spiller inn når verdien skal fastsettes.