Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Bytte elektrisk anlegg i leilighet eller hus? Stor guide!

Visste du at nesten halvparten av befolkningen har elektriske anlegg som er eldre enn 15 år? Vurderer du å oppgradere det elektriske anlegget ditt, men er bekymret for kostnadene? Da er det noen ting du bør huske på. For det første er de fleste nyere anlegg mer effektive enn eldre, så du vil sannsynligvis se en reduksjon i din månedlige strømregning.

For det andre tilbyr mange strømleverandører rabatter til kunder som gjør energieffektive sikkerhetsfremmende oppgraderinger av hjemmene sine. Hvis tanken på strømregninga i postkassen får hjertet til å hoppe over et slag, kan en oppgradering av det elektriske systemet i boligen derfor være et godt alternativ for deg.

Først må du vurdere hvilken type elektrisk anlegg du har i dag. Dermed bør du vurdere hvor mye elektrisitet du trenger, og til slutt bør du vurdere kostnadene for å bytte eller oppgradere elektriske anlegget ditt. La oss gå gjennom alt i detalj slik at du ikke blir en del av statistikken som viser oss at 25 prosent av alle branner skyldes det elektriske anlegget på en eller annen måte.

Hva menes med husets elektriske anlegg?

Med boligens elektriske anlegg forstår vi et system av elektriske komponenter som er designet for å levere elektrisitet til en bolig. Komponentene i et elektrisk anlegg kan inkludere alt fra elektriske paneler og kabler til brytere og sikringer.

Elektriske anlegg må være korrekt installert og vedlikeholdt for å sikre at de fungerer på en trygg og effektiv måte og samtidig varsle om eventuelle feil i det elektriske anlegget. Elektriske anlegg som ikke fungerer optimalt kan være svært farlige.

Elektriske anlegg i leiligheter kontra hus

Det er ikke stor forskjell på installasjon av elektriske anlegg i leilighet og hus. I praksis finnes det flere hus enn leiligheter med gamle og utdaterte elektriske anlegg. I tillegg er forholdene selvsagt større i hus, noe man må ta høyde for i installasjonen.

Nytt elektrisk anlegg i leiligheter, så vel som hus, skal installeres eller inspiseres av en sertifisert elektroinstallatør. Det er viktig å tenke på nødvendig jording og beskyttelse mot overspenningsskader når nytt elektrisk anlegg skal på plass. I tillegg til dette er det viktig å sørge for at det nye anlegget har tilstrekkelig kapasitet til å håndtere økt belastning ny elektronikk og nye belysningsteknologier medfører.

For deg som bor i leilighet som driftes av borettslag, kan det være lurt å kontakte styret før du begynner å legge detaljerte planer. For alt du vet kan det hende at borettslaget allerede planlegger å skifte ut anlegget i alle leilighetene.

Når må man bytte elektrisk anlegg?

Forventet levetid på et elektrisk anlegg er ca. 25-30 år. Du bør få nytt elektrisk anlegg når el-kontroll avslører slitasje som årsak til vesentlige feil og mangler på anlegget.

DLE (det lokale eltilsyn) skal etter loven gjennomføre periodisk kontroll av elektriske anlegg i boliger hvert 20 år. For hytter er dette hvert 30 år. Likevel er det viktig å ikke vente på el-kontroll fra DLE da de ikke gjennomfører en fullstendig sjekk, men kun tar stikkprøver.

Hvor fort det elektriske anlegget ditt slites vil også være forskjellig fra situasjon til situasjon. Her er noen momenter som vil påvirke slitasjen:

  • Kvaliteten på komponentene
  • Overbelastning av de elektriske kursene til sikringsskapet (Du bruker mer strøm enn anlegget tåler)
  • Generell slitasje
  • Mangel på overspenningsvern på sikringsskap sliter mer ved tordenvær
  • Overledning eller jordfeil som ikke blir oppdaget kan føre til skader på ledningers isolasjon
  • Jordfeil hos naboen eller feil i strømnettet kan føre til slitasje på det elektriske anlegget

Man skal vurdere elektrisk anlegg når det er åpenbart at det ikke fungerer optimalt. Du som eier av det elektriske anlegget vil få en pekepinn i forhold til hvordan det fungerer til daglig bruk. Dersom du legger merke til avvik, kan det være på tide å få en el-kontroll der alt det elektriske sjekkes. De viktigste faktorene å ta hensyn til er sikkerhet, energieffektivitet og kostnader.

  • Sikringer går ofte eller blir svært varme
  • Støpsler og stikkontakter blir varmere enn normalt
  • Stikkontakter, brytere, ledninger og panelovner får skade eller blir misfarget
  • Du ser gnister i sikringsskapet
  • Strømmen går ofte

Hvis du identifiserer noen av punktene ovenfor kan det være at beregnet samtidighetsfaktor for det elektriske anlegget er for lavt i forhold til det faktiske forbruket. Med andre ord er anlegget ditt kanskje underdimensjonert for dagens forbruk. Det er alltid lurt å investere i et nytt elektrisk anlegg når det gamle ikke lenger fungerer på en sikker måte. Anlegget kan også være en hindring for effektivitet og kostnadene kan bli høye på grunn av at strøm lekker ut.

Renovering eller nytt elektrisk anlegg?

Ved installasjon av nytt elektrisk anlegg blir selvsagt prisen høyere enn ved rehabilitering. For oppussings- og reparasjonsprosjekter kan du noen ganger velge å beholde deler eller elementer av den gamle installasjonen mens du erstatter deler som ikke lenger er nødvendig i ditt nybygde hjem. Detaljene bør du finne ut av i samsvar med elektriker, men her er noen tiltak som kan vurderes:

Rehabilitering av elektrisk anlegg kan være en bedre løsning enn å investere i nytt elektrisk anlegg, men dette avhenger av alvorlighetsgraden av feilene. Man skal vurdere elektrisk anlegg med en grundig undersøkelse for å finne ut om rehabilitering eller ombygging til et nytt elektrisk anlegg er mest hensiktsmessig.

Pris på nytt el-anlegg (leilighet)

I gjennomsnitt kan et nytt elektrisk anlegg koste ca. Kr. 150.000 for en leilighet på 100 kvm. Likevel kan prisen variere med alt fra 100.000 - 200.000.

Alle prisene vi oppgir inkluderer merverdigeravgift.

Pris på elektrisk anlegg i hus

For hus ligger den gjennomsnittlige prisen for et elektrisk anlegg på litt over Kr. 200.000. Men i enkelte tilfeller kan det koste så mye som Kr. 400.000.

Hva avgjør prisen på nytt el-anlegg?

Størrelsen på boligen og alderen på boligen er blant de viktigste faktorene som avgjør prisen på et nytt el-anlegg. I tillegg kan gjenbruk av elektriske komponenter i det nye anlegget bidra til lavere priser.

Om elektrikerne, eller elektro-firmaet, som gjør jobben tar betalt per oppdrag eller per time, vil også utgjøre en stor forskjell. En elektriker koster ca. 1000 kroner timen, men det kan selvsagt variere en del. Om du skal ha et skult eller åpent elektrisk anlegg, vil også har noe å si for den endelige prisen. Hva veggene er laget av kan ha mye å si for hvor komplisert det er å legge anlegget bak veggene.

Vil du ha pristilbud på ditt eget prosjekt? Tast inn telefonnummeret ditt nederst på siden, så er du i gang. Tjenesten er gratis!

spar penger ved installasjon av elektrisk anlegg!

Her kommer noen tips for å redusere kostnadene på installasjonen av det elektriske anlegget. Alt som ikke innebærer å jobbe med elektriske koblinger kan i teorien gjøres av deg. Du bør likevel avklare med elektriker ettersom de må inspisere og godkjenne jobben du eventuelt gjør. Eksempel kan være å dra kabler i vegger. Dette kan gjøres selv så lenge kablene ikke er koblet til når de trekkes. Andre eksempler kan være å fjerne gulv, borre hull i vegger etc.

Ved bedre planlegging vil prisen bli lavere. Dette fordi du gjerne vil få en satt pris på større oppdrag som å bytte det elektriske anlegget. Dersom du endrer planen underveis, vil det ekstra arbeidet gjerne legges til med timepris, noe som ofte ender opp med å bli dyrere.

Til sist kan du etter avtale med elektriker kjøpe inn materialer som trengs i det elektriske anlegget. Ofte legger elektrikerfirmaene ekstra på i prisen, og det kan gå med ekstra tid til innkjøpet slik at du til syvende og sist blir belastet for dette. Ved å gjøre det selv er det potensielt mye penger å spare.

Åpent eller skjult anlegg

Er du usikker på om du vil ha et skjult eller åpent elektrisk anlegg? Da anbefaler vi den store guiden i lenken ovenfor. Der går vi gjennom alle detaljer. Kort oppsummert kommer her noen ting du bør tenke på:

  1. Pris
  2. Sikkerhet
  3. Design
  4. Praktiske hensyn
  5. Levetid på elektriske anlegg
  6. Steg-for-steg guide for å oppgradere det elektriske anlegget
  7. Utstyr som trengs
  8. Reglement

Praktiske tips ved nytt elektrisk anlegg i leilighet og hus

Ut fra våre tidligere erfaringer med installasjon av elektrisk anlegg i boliger har vi noen erfaringer som kan være nyttig å vite før du leier inn hjelp.

Planlegg implementeringen nøye!

Å montere et helt nytt elektrisk anlegg fra bunnen av er en stor jobb. Derfor blir planleggingen viktig. Om du har muligheten til å flytte ut av leiligheten, bør du gjøre det ettersom det blir mye støv, bråk og behov for plass for elektrikerne som skal gjennomføre arbeidet.

Sørg for at ting er ryddet unna. Tom leilighet / hus er det optimale. Ellers kan du flytte så mye som mulig inn på et rom. Ha i bakhodet at elektroinstallatørene trenger utstyr som lys etc. slik at du har satt av plass til dette.

Vit nøyaktig hva som skal gjennomføres før arbeidet starter. Det vil redusere kostnadene. Har du småjobber du vil ha gjort? Vurderer du smarthus eller installasjon av teknologi for fornybar energi? Snakk med elektrikeren om dette på forhånd og avtal hvem som skal gjøre hva (innkjøp av utstyr og ditt bidrag til oppdraget).

Finn den beste elektrikeren og elektroinstallatøren!

Det finnes etter hvert mange elektrikerfirmaer i Norge, og de er i utgangspunktet bra for deg som forbruker. Likevel betyr dette også at det blir vanskelig å finne elektrikere og elektro-firmaer som er flinke og seriøse.

Heldigvis for deg gjør vi i Din Elektriker litt av jobbe for deg. Vi samarbeider med en rekke forskjellige elektrikerfirmaer, og vi har et system som automatisk vurderer de elektrikerne vi har i vår database opp mot hverandre. Slik kan du være sikker på at du alltid får den beste hjelpen. Du kan skrive telefonnummeret i ditt i feltet nederst på siden. Dermed ringer vår elektriker-vakt deg tilbake.

Hvordan komme i gang med nytt el- anlegg?

Her kommer noen spørsmål som du kan tenke på slik at du kan sette opp en plan du kan følge gjennom hele prosessen med å oppgradere det elektriske anlegget:

  • Hvordan er den nåværende standen til det elektriske anlegget?
  • Kan noe gjenbrukes i det nye elektriske anlegget?
  • Hva koster de forskjellige tekniske løsningene i ditt tilfelle? (minimumskrav til avansert oppsett med mer funksjoner som smarthus osv.)
  • Hva koster det å inkludere arbeid som har blitt utsatt som nå kan gjennomføres? (Installere varmekabler, komfyrvakt etc).
  • Bør du gå for et skjult elektrisk anlegg eller ha det utenpå boligens infrastruktur?
  • Må du søke kommunen i forbindelse med noen av endringene som vi finne sted? (Oppgradering til tre-fase, fornybar energiløsninger etc)
  • Hvilken del av jobben kan du gjøre selv, og hvor mye reduserer det prisen?
  • Hvilke materialer kan du selv handle inn?

Jo flere av disse spørsmålene du har gått gjennom når du kontakter oss i Din Elektriker, desto bedre og mer presise svar kan du få.

Konklusjon

Jeg håper at du er litt klarere til bytte ut ditt elektriske anlegg, enten det dreier seg om leilighet eller hus. Til syvende og sist er det beste rådet vi kan gi: Få inn en elektriker tidlig i prosessen! Det vil spare deg for mye bryderi og unødvendig arbeid / planlegging.

Ofte stilte spørsmål:

Nedenfor kommer svar på noen spørsmål vi får i forbindelse med nytt elektrisk anlegg.

Hva hvis jeg har elektrisk anlegg fra 70-tallet?

Vår erfaring er at det fortsatt er en del som har elektriske anlegg fra 70-tallet. Det er imidlertid noen utfordringer med disse anleggene. I Norge på 70-tallet ble det elektriske anlegget i hovedsak karakterisert av to forhold: For det første var det veldig enkelt, med veldig få komponenter.

For det andre var løsningene forskjellig fra husholdning til husholdning. Dette skyldtes dels den økonomiske situasjonen i landet på den tiden, men også de teknologiske begrensningene.

I dag er elektriske anlegg mye mer sammensatte, og det er mye enklere å få et elektrisk anlegg som virker godt og som er sikkert å bruke. På 70-tallet hadde et elektrisk anlegg som besto av bare noen få komponenter.

Den beste løsningen vil være å bytte ut hele det elektriske anlegget hvis du først skal modifisere det. Hvis du allikevel ikke ønsker å bytte ut alt, er det et par oppgraderinger vi absolutt vil anbefale deg å gjøre:

  1. Oppgradere til fra skrusikringer til automatsikringer
  2. Legge inn tre-fase strøm i boligen

Om du har en bolig fra denne tiden vil du nok ha stor nytte av å lese vår artikkel om oppgradering av bolig med inntakssikring.

Hvordan beholde gammelt antikt elektrisk anlegg?

Det er ikke alltid at gammel er det samme som dårlig. I noen tilfeller kan det faktisk tenkes at du vil gå inn for å bevare et gammelt elektrisk anlegg. For eksempel der installasjonen er så gammel at den er verneverdig.

Om du tenker å kjøpe et hus med et gammelt antikt elektrisk anlegg, er det lurt å spørre om papirer på installasjonen. Dette kan hjelpe både i forhold til å vurdere prisen, men også i ettertid gjøre det enklere for en elektriker å finne riktig løsning i forhold til dine behov.

Norsk lov gir deg mulighet til å vedlikeholde et elektrisk anlegg etter den standarden som gjaldt på det tidspunktet da installasjonen ble gjort. Det er i midlertidig viktig at du konsulterer med en dyktig elektriker som har kompetansen til å renovere et gammelt elektrisk anlegg. For å ta kontakt med oss i Din Elektriker, kan du skrive telefonnummeret ditt nederst på siden, så ringer vår elektriker-vakt deg umiddelbart.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet