Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Hvordan bytte fra ujordet til jordet stikkontakt / elektrisk anlegg?

Vil du bytte fra ujordet til jordet stikkontakt? Eller kanskje til og med sørge for at hele det elektriske anlegget blir jordet ved hjelp av jordfeilautomater i sikringsskapet? Gamle hus har som regel ikke et krav om å bytte stikkontakt, men nye boliger som oppføres er lovpålagt å montere jordede stikkontakter i alle rom. Likevel er det lurt for ens egen sikkerhets skyld å gjennomføre en slik oppgradering. Selv om det ikke skjer alvorlige ulykker ofte, kan det oppstå farlige situasjoner som i verste fall kan ende med døden der gamle elektriske anlegg får skure og gå uten å bli sjekket.

La oss se litt på lovverk og det praktiske rundt en slik oppgradering, samt hva slags kostnader det vil medføre. Hva, om noe, kan du gjøre selv?

Hva er en jordet stikkontakt?

En jordet stikkontakt har en sikkerhet som gjør at strømmen ledes til jord istedenfor gjennom kroppen din dersom uhellet skulle være ute. Ved overledning på et elektrisk apparat vil man da unngå å få strøm selv om apparatet er blitt strømførende på overflaten.

Hva slags krav stilles til en jordet stikkontakt?

En jordet stikkontakt og støpsel har kun et lag med isolasjon. Disse er tryggere enn ujordede kontaktpunkt og støpsler. Jordingen skal sørge for at ulykker ikke kan oppstå ved at strømmen ledes til jord når noe av metallet blir strømførende. Lurer du på hva jording egentlig innebærer kan du lese mer her.

På våtrom stilles det strengere krav til kontaktpunkt enn andre steder i huset. I vår tidligere artikkel kan du se krav til stikkontakt på bad.

Jordede støpsler og stikkontakter

Av sikkerhetsmessige årsaker passer et støpsel med jord kun i kontaktpunkter som er jordet. Motsatt gjelder dette også for et støpsel uten jord. Den skal kun passe i en stikkontakt uten jord.

Jordet kabel

En stikkontakt med jord skal også ha jordet kabel utgående. I et elektrisk anlegg tilknyttet et jordingssystem må man også bruke jordet ledning for elektriske apparater.

Hvorfor bytte til jordet elektrisk system?

Det er flere grunner til at man bør oppgradere det elektriske anlegget ved blant annet å montere stikk med jord. En årsak som mange kanskje ikke tenker på er at jordfeilautomater tillater mindre feilmargin i det elektriske anlegget enn gamle skrusikringer og automatsikringer. På den måten blir gjerne strømforbruket mindre fordi mindre strøm lekker ut, samtidig som det blir mindre slitasje på det elektriske anlegget.

Les mer om økt sikkerhet ved installasjon om jordfeilautomater!

Hva sier loven om ujordet stikkontakt kontra jordet?

I boliger bygd etter 1998 skal alle stikkontakter være jordet. Dessuten ble det påbud om jordfeilbryter i sikringsskapet i 2002. Dersom ditt elektriske anlegg ble oppført på et tidspunkt da disse kravene ikke gjaldt, er det heller ikke et krav om å oppgradere dette i dag. Med andre ord: Elektriske installasjoner som fulgte loven da de ble installert, blir ikke berørt av nye og strengere lover som kommer i ettertid.

Et unntak er dersom du skal gjøre vesentlige ingrep i det elektriske anlegget i et eller flere rom, som for eksempel totalrenovering. Da sier loven at alle kontakter i rommene som berøres skal oppgraderes med jordede stikkontakter. Et eksempel vil være hvis man skal bytte ut alle stikkontaktene i et rom fordi de er gamle. Da kan du ikke installere en nytt ujordet stikk. Hvis, derimot, en stue allerede er ujordet og trenger én ny stikkontakt, kan denne også installeres uten jording.

Husk på at man som hovedregel ikke skal blande jordede og ujordede stikkontakter eller elektrisk utstyr i samme rom. Et unntak er installasjon av varmepumpe i en stue som er ujordet. Da kan du installere én jordet kontakt og merke stikkontakten «kun varmepumpe».

Mange forsøker å putte et ujordet støpsel inn i en jordet stikkontakt ved å skjære av deler av plastikken på støpselet. Dette må du ikke gjøre.

Hvordan oppgraderer man et ujordet elektrisk anlegg til jordet?

Dessverre er det lite du selv får gjort i forbindelse med å oppgradere en ujordet stikkontakt slik at den blir jordet. Det samme gjelder for installasjon av jordfeilautomat i sikringsskapet. Til denne type omfattende jobber du ha en sertifisert elektroinstallatør. Heldigvis kan vi i Din Elektriker hjelpe deg med det. Alt du trenger å gjøre er å legge igjen nummeret ditt nederst på siden så kommer du i kontakt med oss.

Du har nå sikkert skjønt at man både bør få en jordfeilautomat installert i sikringsskapet og i tillegg installere stikkontakter som er jordet for et tryggest mulig hjem. Kort forklart skal jordfeilautomaten i teorien hindre elektriske apparater med overledning i å komme i kontakt med mennesker, men i praksis vil det likevel kunne forekomme. I de tilfeller der overledning oppstår til tross for jordfeilautomat, vil jordingen til stikkontakten føre elektrisiteten til jord istedenfor gjennom kroppen din. På den måten får du en dobbel sikkerhet ved å oppgradere både sikringsskap og stikkontakter.

Hva må til for å bytte fra ujordet til jordet stikkontakt?

Dersom huset ikke er jordet, må dette gjøres først. Når jordingssystemet er på plass, kan dette kobles til sikringsskapet. Da kan jording trekkes fra sikringsskapet ut til hver enkelt stikkontakt i huset. Først nå kan man gå løs på hvert enkelt stikkontakt-deksel som skal oppgraderes. Dekselet på stikkontakten er det som beskytter oss mot å få elektrisk støt, altså den delen av kontaktpunktet som er mest synlig. Nå må altså dekslene på disse stikkontaktene byttes slik at de støtter jordede støpsler.

For deg som vil finne noe å spare inn på, er det greit å vite at du kan skifte deksler på stikkontakten uten hjelp av autorisert elektriker eller elektroinstallatør. Men når installatøren først er der, vil det å feste deksler sannsynligvis ikke ta lang nok tid til at det utgjør en forskjellig i prisen.

Jobbens omfang vil i sin helhet avhenge av hvor langt i prosessen boligen din er på vei til å nyte godt av optimal jording. Fordi Norge allerede på 70-tallet hadde krav om jording på våtrom, vil de aller fleste boliger ha en form for jording koblet til sikringsskapet. Dermed vil det oftest kun være snakk om å trekke kabler fra sikringsskapet til de ujordede stikkontaktene.

Priser for å oppgradere til et jordet hjem

Når det gjelder elektriker-jobber som skal utføres generelt, kan det være lurt å kjøpe inn utstyr på forhånd. Mange elektriker firmaer tar nemlig ekstra betalt for materialer i forhold til hva de virkelig koster. Det forutsettes naturligvis at du kjøper riktig materialer. I tillegg kan du samle opp så mange småjobber som mulig. Desto større jobben er, desto billigere blir det per time elektrikeren er hos deg.

Som nevnt ovenfor vil prisen komme veldig an på hvor mye arbeid elektroinstallatøren må gjøre i hjemmet ditt. Det vil også avhenge av standen til sikringsskapet og om dette trenger en rehabilitering for å nå målet. Derfor vil det være helt umulig å sette en pris uten å komme på befaring hos deg.

For deg som installerer nytt eller rehabiliterer, er det et krav å ha jordfeilbryter på hver eneste elektriske kurs

Her er likevel noen priser du kan forholde deg til:

En stikkontakt vil typisk koste ca. 2000 kroner ferdig montert med materialer dersom det allerede er jording i huset. Men det blir selvsagt dyrere dersom elektrikeren må trekke jording fra sikringsskapet. Da kommer det an på hvor mange stikkontakter man har og hvor langt jordingen må trekkes.

Prisen på jordfeilbryter kommer an på mengden med ampere og hvor mange kurser du har der det skal monteres. En jordfeilbryter koster rundt 500 kroner. I tillegg må elektriker montere de i sikringsskapet.

Vi håper du er ett skritt nærmere å finne den løsningen som passer for deg. Vi har prøvd å gjøre lesningen så enkel så mulig for deg som vil bytte stikkontakt, og derfor er det selvsagt en del overforenklinger og ting som er utelatt. Til syvende og sist oppdager de fleste at den eneste måten å få et korrekt bilde av hva som må til for å komme i mål, er å få en elektriker på befaring. Ofte er det mange ting som en forbruker ikke vet om eller tenker på. Men dersom du har flere spørsmål etter å ha lest denne artikkelen kan du ta kontakt ved å taste inn nummeret ditt i feltet nedenfor, så kommer du i kontakt med oss.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet