Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Elektriske installasjoner på bad – Hva må du vite?

Elektrisk installasjon på bad er ekstra strengt fordi kombinasjonen elektrisitet og vann kan bli katastrofal. I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om du skal rehabilitere det elektriske anlegget, pusse opp badet eller installere elektriske applikasjoner. Eller kanskje du har blitt pålagt el-ettersyn og vil sørge for at også badet lever opp til kravene? Uansett anledning – her får du svar på spørsmålene!


Badets soner legger føringer for elektrisk installasjon

Det er tre distinkte soner i et våtrom som bad. Hver enkelt sone har ulike krav til elektriske installasjoner. Sone 0 er området innen rekkevidde for en person som står i dusjen eller badekaret, altså insiden av en vask eller badekar. Dette området bør holdes fritt for elektrisk utstyr, slik som stikkontakter eller lysarmaturer. I visse tilfeller kan man montere lamper under vann i boblebad, for eksempel, men da kreves helt spesielle lamper.

Sone 1 er området rundt badekaret eller dusjen, opp til en høyde på 1,7 meter. I denne sonen skal elektriske uttak og lysarmaturer beskyttes mot vannsprut ved bruk av spesielle deksler eller innkapslinger.

Sone 2 er resten av rommet, bortenfor 1,2 meter fra badekaret eller dusjen. I denne sonen kan elektrisk utstyr installeres med noen forholdsregler. Imidlertid bør det fortsatt utvises forsiktighet for å holde elektrisk utstyr unna vannkilder, som vasker og toaletter. Ved å forstå disse sonene kan du sikre at våtrommet ditt er trygt og i samsvar med alle elektriske lover og forskrifter. Mer informasjon om våtrom og sonene som gjelder finner du på vår hjemmeside.


IP-serien graderer beskyttelse av elektriske applikasjoner

Stikkontakter og lamper klassifiseres i forhold til et IP-nummer. Et eksempel er IP44, som er et eksempel på en lampe godkjent for våtrom. De forskjellige sonene på badet krever ulik grad av beskyttelse, gjerne angitt som et nummer i IP-serien. Beskyttelsen gjelder mot fremmedlegemer og vann. Fremmedlegemer kan være alt fra en finger som stikkes i kontakten til mel-støv fra matlaging. Andre graderinger er IP54-67 (støvtett og spylesikker) og IP68 (vanntett).


Krav til elektrisk installasjon for baderom

Når det gjelder elektriske lavspenningsinstallasjoner i ordinære boliger er det NEK 400-7-701:2008 som per dags dato er det normgivende dokumentet.

For deg som skal totalrenovere eller bygge nytt, er det viktig å ta hensyn til byggteknisk forskrift (TEK17). Denne sier nemlig noe om krav og begrensninger til selve utformingen av badet. Selv om det ikke har direkte relevans til den tekniske installasjonen på badet, kan det likevel legge føringer på hva som vil være praktisk eller mulig å få til.

Om du skal ha vaskemaskin eller tørketrommel på baderommet, bør både stikkontaktene og apparatene plasseres utenfor sone 1 og 2. Imidlertidig har DSB uttalt at det er plasseringen for stikkontakten som er avgjørende for om el-sikkerheten er ivaretatt i det enkelte tilfellet, men det er alltid en god tommelfingerregel at også det elektriske apparatet befinner seg utenfor sonnen.


Krav til plassering av stikkontakter

For stikkontakter på bad er det spesielle regler som gjelder i forhold til de tre sonene beskrevet ovenfor. Dessuten er det også spesielle typer stikkontakter som etter forskriften kan brukes i de forskjellige sonene. For å gjøre det ekstra enkelt anbefaler vi i Din Elektriker å bruke «vantette» kontaktpunkt fra den såkalte IP-serien; IP54 eller IP55. Disse modellene er ikke nødvendigvis nevneverdig dyrere enn modellene med mindre beskyttelse mot vann og støv. Hvis du er mer interessert i hva som gjelder for krav til stikkontakter på bad, kan du ta en titt på vår tidligere artikkel.

Alle bad i Norge skal ha minst to separate stikkontaktpunkt for å hindre farlige og ulovlige løsninger med skjøteledning.


Krav til lamper på bad

Det faktum at det er litt begrenset hvor man kan installere stikkontakter på bad, gjør det litt vanskeligere å velge belysning, og man kan fort føle seg "fanget" av begrensningene. Om du pusser opp badet helt fra bunnen av er ikke dette noe problem, for da kan du i samråd med elektriker planlegge slik at du får en praktisk løsning som passer for deg.

Om du derimot skal implementere lamper på eksisterende bad, er det greit å vite at sone 2 (60-120cm fra dusjhode) krever en IP40 eller høyere. Lampa må dessuten være integrert i veggen slik at elektrisk tilkobling skjer i veggen. Hvis du ønsker å plassere en lampe innenfor sone 1 (innenfor 60 cm fra dusjhodet), må du ha IP65 eller høyere, noe som sørger for at lampen er sikret mot vannsøl fra alle retninger.

Hvis avstanden er mer enn 60 cm fra vask eller 120 cm fra dusjhode, er det lov å benytte IP20. Det samme gjelder for lamper som installeres mer enn 225 cm opp fra gulvet på badet.


Hva slags type ledninger og kabler skal jeg bruke på badet?

Det er viktig å bruke type ledninger som er beregnet til bruk på bad, dette gjelder både for ledninger som kommer fra stikkontakten og de som går til spotlights eller andre typer lamper. Det finnes forskjellige typer ledninger beregnet for bruk på bad, men de fleste har en dobbel isolasjon som gjør at de tåler fukt og vann bedre enn normale ledninger.

En annen fordel med å bruke kabler som er beregnet for bruk på bad, er at de ofte har en litt mindre diameter enn andre typer ledninger, noe som gjør dem mer fleksible og lettere å jobbe med. I tillegg kan det være en fordel å bruke ledninger som er mer robuste når man installerer dem i vegger og gulv, da dette gjør at det er mindre sannsynlighet for at de blir skadet over tid.


Krav eller ikke krav: Det er spørsmålet

Selv om det ikke er spesielle krav til lamper utenfor sone 2, er det lurt å ta sine forhåndsregler også her. Hvis du for eksempel går for lamper med IP21 eller høyere, vil du ligge godt innenfor det som er kravet og samtidig få en viss beskyttet mot kondens.

Kondens kan forekomme når varm luft møter kaldere luft, og dette kan føre til vann på innsiden av glasset til lampa. Når lampen så blir skrudd på og vannet fordamper inni lampen, kan det påvirke elektriske komponenter i lampa. Resultatet kan bli alt fra kortslutning til brann, og det er ikke noe vi anbefaler.


Tips til god belysning på bad

En god belysning på badet er en blanding av allmennbelysning og punktbelysning. Allmennbelysningen dekker det generelle behovet for lys i rommet, mens punktbelysningen gir et direkte og effektivt lys på et avgrenset område.

Allmennbelysningen kan for eksempel være en taklampe eller vegglampe med godt diffust lys som sprer seg jevnt over hele rommet. For å få det mest effektive lyset anbefaler vi at allmennbelysningen er dimbar, slik at du kan skape den stemningen og de forholdene du ønsker på badet.

Punktbelysningen kan for eksempel være en vegglampe over speilet, eller en lampe ved siden av dusjen. Denne typen belysning er svært nyttig for å få et direkte lys på det området du ønsker, for eksempel når du skal barbere deg eller sette på sminke.

Din Elektriker kan bistå med hjelp til både den elektriske installasjonen og praktiske ting man bør tenke på når lamper skal implementeres på bad.

Om du skal pusse opp et lite bad eller toalettrom bør du lese vår artikkel: "Oppussing av toalettrom: 12 enkle DIY-oppussingstips". Her finner du flere tips til innredning av bad i tillegg til andre praktiske råd.


Unngå disse fellene: 5 tips før du installerer elektriske applikasjoner

Når det kommer til våtrom, er det viktig å tenke sikkerhet fra starten av. Det finnes en rekke feller man kan gå i, og noen tips kan derfor aldri skade. Her følger et par tips fra oss i Din Elektriker:


  1. Ha alltid en god plan for hva slags belysning, stikkontakter og andre applikasjoner du trenger på badet. Dette kan gjøres ved å ta mål og lage en skisse som viser hvor slike applikasjoner kan installeres.
  2. Snakk med elektriker før du begynner på oppussingen. De fleste huseiere har ikke kunnskapen som kreves for å installere elektriske applikasjoner på bad, men det er viktig å få råd fra en profesjonell.
  3. Velg kvalitetssikrede produkter som er beregnet for montering på våtrom. Det er ikke nok å bare kjøpe fra de billigste produsentene da dette ofte kan gå ut over sikkerheten på badet.
  4. Pass på at nye ledninger som installeres på badet alltid jordes, og sørg for at alle ledninger er godt isolert. Dette er viktig for å unngå kortslutning og andre ulykker.
  5. Når alt er på plass, må det gjøres en sluttkontroll med tilhørende rapport for å sikre at alt virker som det skal. Husk at det er viktig å teste både nye og eksisterende applikasjoner på badet. For de fleste jobber der elektrisk arbeid utføres skal en samsvarserklæring uststedes. Du kan lese mer om detaljene rundt dette i lenken ovenfor hvis du lurer på hva det er eller i hvilke tilfeller det er krav til elektriker om å utstede erklæring på samsvar.


Hvis du følger disse tipsene, bør du være godt rustet til å ta fatt på monteringen av nye elektriske applikasjoner på badet ditt. Ha alltid fokus på sikkerhet, og ta kontakt med en elektriker hvis du er i tvil om noe. Din Elektriker er alltid tilgjengelig for råd og veiledning, og vi kan også hjelpe deg. For å komme i gang allerede i dag kan du taste telefonnummeret ditt nederst på denne siden, så hører du fra oss.


FAQ

Hvor gjelder NEK 400 8 823?

Kravene i NEK 400-8-823 gjelder for de som skal prosjektere eller kontrollere elektriske installasjoner i boligenheter. I tillegg vil normen også gjelde for alt elektrisk utstyr som skal installeres i boligen.


Hvor mange stikk man ha på et bad?

Kravet er at man må ha minst to kontaktpunkter for baderom over 3 kvadratmeter. For bad under 3 kvadratmeter kreves et uttak. I tillegg skal alt utstyr som ikke er fast tilkoblet ha egne dedikerte uttak. Et eksempel er vaskemaskin.


Hvor mange kurser bør man ha på et bad?

Hvis du har varmekabler og du i tillegg skal ha vaskemaskin og/eller tørketrommel anbefales det to 16A-kurser på badet. Om du skal ha både vaskemaskin og tørketrommel bør du vurdere tre 16A-kurser på baderommet.


Kan man ha sikringsskap på bad?

Sikringsskap på bad er verken lovlig eller praktisk på grunn av nærheten til vann og slitasje som et resultat av vanndamp. Du kan derimot plassere et sikringsskap på et toalett eller lignende dersom rommet ikke har dusj eller bad.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet