Logo

Elektriker når det haster — Vi hjelper deg døgnet rundt

Kontakt oss for å komme til den beste elektrikeren nær deg. Vi har døgnvakt når det haster og utførerer alle type oppdrag!

Åpent 24/7/365

Uforpliktende tilbud

Alltid gode priser

Ring oss på 48 91 24 64

Oppussing av toalettrom: 12 enkle DIY-oppussingstips

Du skal pusse opp toalettrommet, og det er mange ting å tenke på. Hvordan sørger du får at du gjør det riktig og slipper å få noen aha-opplevelser underveis? Upraktiske løsninger for et allerede lite baderom er det få som vil ha. Det samme gjelder fuktskader. Ved å planlegge kan du unngå de mest vanlige feilene huseiere gjør, enten de skal pusse opp et lite toalett eller lage et helt nytt bad.

Uansett hvor stor del av oppussingen du skal gjøre selv, og hvor stor del du skal sette bort til fagfolk, har vi laget en omfattende guide som passer for alle og kan gi god inspirasjon. Vi skal snakke om pris, trinnene som må tas, lover og regler! Følg disse 12 tipsene slik at du kan være sikker på at toalettet står der det skal de neste 30 årene!

Hvorfor bør du renovere toalettet ditt?

Et velfungerende toalett er essensielt for en bolig, enten det dreier seg om et "gjør-det-selv-bad" eller et litt større prosjekt. Mange ønsker å pusse opp ene og alene fordi de ønsker seg et mer estetisk toalettrom, men det finnes også viktigere grunner: Fordi det gjerne blir en del vannsøl, må det vedlikeholdes regelmessig for å unngå skader og misfarging. Spesielt for små bad med dusj, er det viktig å holde et øye med tilstanden på grunn av høye nivåer av kondens.

Pass på dette før du pusser opp toalettrommet!

Før du i det hele tatt begynner oppussingen er det noen få ting som er greit å sjekke:

 • Bytt ut gamle rør under vask med nye plastrør for å unngå lekkasjer etter oppussingen.
 • Utfør vann- og avløpsrengjøring for å fjerne møkk i rørene. Slik minsker du sjansen for lekkasje etter oppussingen.
 • Sørg for at ventilasjonssystemet gir optimal luftsirkulasjon slik at luftfuktigheten på toalettrommet holdes nede.

Hvordan kan du planlegge en steg-for-steg-oppussing av et toalettrom?

En diy-badromsinnredning kan være alt som skal til for deg som både har like lite budsjett som du har toalett. Selv om det ikke alltid er mulig å gjøre alt selv, kan du komme godt på vei med en god kombinasjon. Her kommer fem trinn for hvordan du kan pusse opp toalett eller bad steg for steg.

Trinn 1: Kartlegg dine behov og budsjett

Kartlegg dine behov og budsjett for renoveringen av toalettet! Ta deg tid til å tenke på hva som er viktig for deg, som stil, fargevalg, funksjonelle hensyn eller andre aspekter. Sett et realistisk budsjett basert på hvor mye penger du har tilgjengelig og hvor omfattende oppussingsarbeidet vil være. Hva kan du gjøre selv, og hva må fagfolk gjøre? Dette vil gi deg en god start for å planlegge prosessen.

Trinn 2: Les lover og forskrifter for oppussing av bad

1. Gjør din research! Først av alt må du undersøke lokale by- eller kommunelover som angir reglene for riving, gjenoppbygging og renovering i ditt område. Dete kan nemlig variere litt fra kommune til kommune. Byggbransjens våtromsnorm (BVN) er en håndbok for fagfolk som baserer seg på byggteknisk forskrift (TEK17).

2. For våtrom er det ekstra strenge regler. For mer informasjon om hva som blir regnet som våtrom, kan du se informasjon på vår hjemmeside. I tillegg har vi en mer praktisk rettet artikkel som tar for seg hva du må tenke på for elektrisk installasjoner for bad.

3. Ta kontakt med forsikringsselskapet for å se om endringer på toalettrommet fortsatt vil dekkes innenfor forsikringsselskapets retningslinjer. Hvis du har hatt en skade som har ført til at du må pusse opp, bør du selvsagt også sjekke om forsikringen dekker denne på forsikringen.

Trinn 3: Få kostnadsoverslag for faglært arbeid som må gjøres

Selv om du vil gjøre det meste selv, blir det for de aller fleste nødvendig å få inn fagfolk som elektrikere, rørleggere eller annet til å gjøre deler av jobben. Elektrikertjenester er i følge norsk lov det eneste du ikke kan gjøre selv. I tillegg vil vi i Din Elektriker anbefale at du får sertifiserte rørleggere til å hjelpe til. Slik unngår du potensielle katastrofer i fremtiden. Når du får kostnadsoverslag for oppussing av et toalettrom, er det viktig å huske følgende:

1. Først av alt, bestem deg for hvilken type materialer og produkter du vil bruke til prosjektet. Vurder både kvalitet, utseende og prisklasser!

2. Neste trinn er å anslå kostnadene for nødvendige tjenester som installasjon av vifter, belysning eller enheter som toaletter eller vasker.

4. Beregn til slutt kostnadene for utstyrskjøp som speil, hyller eller til og med de minste gjenstandene som gummipakninger, låser osv. for å fullføre prosjektet.

5. Skriv ned det du kan gjøre selv til ditt oppussingsprosjekt. Eksempler er å sparkle, grunnarbeid (grunning før maling), male, fjerne nåværende inventar osv.

5. Be om et prisoverslag fra en autorisert leverandør! Eksempelvis har Din Elektriker sine partnere også samarbeid med murere og rørleggere slik at du kan få en samlet pris helt gratis ved å legg igjen telefonnummer i feltet nederst på siden.

Trinn 4: Lag en huskeliste (plan) for oppussingen

Når det gjelder ombygging av et toalettrom er det avgjørende å ha en huskeliste over hva som må gjøres. Fagarbeiderne vil ikke nødvendigvis huske alle små preferanser som du har tenkt ut. En plan eller skisse over prosjektet vil gi deg struktur og holde deg på sporet i prosessen.

Trinn 5: Skaff en kontrakt for oppussingen!

De tingene du må ha faghjelp til bør kontraktfestes med hva det vil koste og når det vil ferdigstilles. Sørg derfor for at du har en skriftlig kontrakt mellom deg som boligeier og bedriften eller fagarbeideren du samarbeider med under oppussingen. Hvis du vil vite mer om hvordan du finner en elektriker som passer for deg kan du lese vår stor guide på emnet. Helt til slutt er det viktig å huske samsvarserklæringen. Sjekk alltid om fagarbeiderne laster den direkte opp i boligmappa!

Pris for oppussing av et lite toalettrom

Generelt bør prisen for å renovere et lite toalettrom være mellom Kr. 20.000 og Kr. 100.000, men det avhenger av materialene som brukes, størrelsen på rommet og antall timer som trengs. Hvis du gjør alt utenom elektrisk arbeid selv, er det mulig å havne på under Kr. 20 000.

Hvis du allerede har en plan kan du ta utgangspunkt i en timespris på 1000 for arbeidet hvis du vil forsøke å regne ut kostnaden. Du kan da slå opp på nett for å se hva de forskjellige komponentene koster for å få en ide, men det er lurt å avtale med fagfolk hvem som skal kjøpe inn det som trengs av spesielle elektriske komponenter og lignende. Du kan også ta kontakt legge igjen telefonnummer nederst på siden for et gratis og uforpliktende prisoverslag med en gang du har et konkret prosjekt du vil utføre.

Hvordan kan prisen på renoveringen reduseres

For deg som har et lite budsjett til oppussing har vi samlet noen tips:

 • Planlegg godt på forhånd slik at du vet hva du vil ha. Dette kan spare fagarbeiderne for unødig ekstrajobbing!
 • Prøv å kjøpe materialene selv hvis det er mulig. Dette kan være en god måte å spare penger på og samtidig få den beste kvaliteten på produktene du bruker i oppussingen.
 • Se om du kan gjøre noe av jobben selv – dette vil redusere arbeidskostnadene og hjelpe deg med å holde oppussingen innenfor budsjettet.
 • Bestill flere jobber samtidig fra samme leverandør for å dra nytte av rabatter som de fleste bedrifter gir ved større bestillinger. Dessuten slipper du da å betale reiseutgifter etc for flere små jobber.
 • Spar penger ved å gjenbruke noen av de eksisterende elementene på toalettet når det er mulig, spesielt de som kan resirkuleres og gjenbrukes uten å måtte endre funksjon eller utseende.
 • Vurder alternativer til varmekabler for gulvvarme!

De 4 beste tipsene for å gjøre enkle DIY endringer på små toalett?

For deg som i hovedsak vil pusse opp toalettrommet selv, har vi noen ting du bør tenke på. Her er 5 tips for bedre resultater og litt inspirasjon når du skal pusse opp et lite bad:

1. Bruk nøytrale farger – Skap et koselig design!

Nøytrale farger er et godt valg for et gjør-det-selv-prosjekter da de gir et stilig og avslappet utseende. Nøytrale farger som hvit, beige, grå og svart er ikke overveldende og bidrar til å skape en beroligende atmosfære. Grunnen til at de fungerer så godt sammen er at de har en tendens til å utfylle i stedet for å konkurrere med hverandre. Disse nøytrale fargene kan brukes som bakgrunnsfarge eller som beroligende aksenter i hele rommet for å oppnå dette spesifikke uttrykket. Her er noen tips om hvordan du bruker nøytrale farger på badet:

 • Bruk nøytrale vegger – Mal gjerne veggene i grå eller beige toner for et stilig og avslappet uttrykk.
 • Velg nøytrale kontraster – Legg til deler av en vegg eller detaljer i mørkere nyanser for å skape en kontrasteffekt.
 • Bruk beroligende tepper – Bruk lette, nøytrale tepper for å få frem de andre fargene på det lille badet.
 • Legg til detaljer med tricolors – Blond, grått og svart er flotte tricolors som passer godt sammen med andre nøytrale farger.
 • Innlemme metalliske elementer - Bruk interiør eller pyntegjenstander med den samme metalliske fargen.

2. Bruk planter på WC for inspirasjon!

Planter skaper en levende atmosfære samtidig som de gir en beroligende effekt, spesielt på WC. Allikevel er ikke dette den største grunnen til å ha dem på toalettet. Planter har en tendens til å forbedre innemiljøet på våtrom. For eksempel kan planter bidra til luftfiltrering, noe som letter luftveisproblemer som astma. I tillegg fremmer plantene produksjonen av oksygen, som gjør inneklimaet sunnere på generell basis.

Forskning viser dessuten at de vakre grønne bladene på planter bidrar til å lindre stress. Husk også at det finnes et stort utvalg av potter og dekorative krukker som du kan bruke til å oppbevare plantene dine i. Dette kan bidra ytterligere til en koselig atmosfære på det lille baderommet.

3. Sjekk inventar – Gjenbruk baderomsinnredning!

Mange ønsker å spare penger på toalettene sine, og en måte å gjøre det på er å gjenbruke eksisterende elementer fra den gamle innredningen. Hva med gammel servant og toalett? Kan det brukes videre i den nye løsningen? Selve toalettet kan males om ønskelig; bruk av vannbasert lateksmaling kan vare hele produktets levetid. I tillegg kan du også resirkulere og male dine gamle skap.

Hvis veggene er utsatt for fukt, kan du montere vinylkledning. Dette er en svært kostnadseffektiv løsning.

4. Vær kreativ med lagringsplassen – Smarte løsninger for små bad!

Har du et veldig lite bad? Da blir disse tipsene ekstra viktig:

 • Bygg ditt eget skap! Dette er en god måte å utnytte veggplassen på, og gir deg også muligheten til å skreddersy nøyaktig i forhold til resten av designet.
 • Installer hyller over toalettet. Her kan du sette ting eller pyntegjenstander.
 • Bruk en lekeboks, oppbevaringsskuff eller lignende under vasken for å holde sminkeprodukter, håndklær, hårspray osv. ute av syne når de ikke er i bruk.
 • Installer speil med innebygd oppbevaring under for å holde orden på toalettsaker som hårbørster, hårspray osv.
 • Ha en klappstol som kan slås ut i tilfellet noen vil sette seg.
 • Bruk sammenleggbare oppbevaringsbokser som du kan gjemme i et skap eller under benken på badet for ekstra oppbevaringsmuligheter.
 • Et vegghengt toalett kan spare plass

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye plass krever et bad?

Kravene til et lite toalett defineres av byggteknisk forskrift som har en egen paragraf for bad og toalett ( kilde ). I følge forskriften skal det være mulig for en rullestol å kjøre inn på badet til toalettet og fra toalettet til en eventuell dusj. Dessuten må rullestolen kunne snu. Praktisk talt er det snakk om minimum 0,9 meter på den ene siden av toalettet og 0,2 meter fri plass på den andre siden. Hvis du har dusj skal det være en sone på minimum 0,9 meter frem til dusjen slik at en rullestol fritt kan passere. For en mer detaljert beskrivelse bør du se i forskriften da det er et ganske omfattende.

Kan du male et toalettrom?

Trinnene for å male et toalettrom kan variere litt avhengig av forholdene, men generelt sett kan man følge disse stegene:

 1. Forberedelse: Fjern alt som er i rommet, inkludert toalettet og eventuelle hyller eller vegghengte enheter. Dekk gulvet med et malerteppe eller plast for å beskytte det.
 2. Rengjøring: Rengjør veggene og taket for å fjerne smuss og fett. Det kan være lurt å bruke en mild såpe og vann, eller et spesialrens for maling.
 3. Reparasjoner: Fiks eventuelle skader eller ujevnheter i veggene med sparkel eller annen type fyllmasse. La det tørke helt før du maler.
 4. Forsegling: Påfør en forseglingsmiddel (primer) på veggene for å sikre at malingen sitter bedre. La det tørke i minst 24 timer før du maler.
 5. Utfør malingen: Bruk en pensel eller ruller for å påføre malingen. Start i et hjørne og arbeid deg utover. Påfør flere strøk om nødvendig for å få jevn dekning. La malingen tørke i henhold til produsentens anbefalinger før du legger tilbake innredningen.
 6. Finpuss: Gå over veggene og taket med en fin pensel eller ruller for å få jevnere finish.

Det er viktig å følge produsentens anbefalinger for å sikre at malingen tørker riktig, og at det tas hensyn til ventilasjon i rommet. For veldig små bad kan det også være lurt å bruke åndedrettsvern for å beskytte lungene mot fint støv og lukt.

Flere hundre fornøyde kunder!

Ola

Hurtig og utmerket service. Svært god kommunikasjon på oppdraget hele veien. Elektriker var profesjonell og utførte en fantastisk jobb. Anbefales!

Vanessa

Jeg brukte Din Elektriker hjemme, og de løste et problem med defekt gulvvarme på kort tid. Fantastisk service og prisgunstig.

Kjersti

Super fornøyd med denne tjenesten! Fikk elektriker fra Nesodden på døren etter kun 20 minutter, og de løste problemene raskt og effektivt! Tusen takk!

Gerd

Rask og god service. God informasjon om forventet fremmøtetid mm.

Anne

Super forståelsesfull og hyggelig dame som organiserte rask hjelp fra en lokal elektriker, selv om vi bor på landet. Jeg er svært fornøyd og kan trygt anbefale dem!

Jakob

En veldig hyggelig kar som fikset et elektrisk problem hos meg. Skal huske nummeret deres og bruke dem igjen neste gang!

David

Jeg har brukt elektriker herifra to ganger og ble strålende fornøyd hver gang. Profesjonelle og kunnskapsrike, som utfører jobben effektivt og rimelig. Anbefales!

Kjell

Alltid presis og kvalitetsarbeid utført av trivelige fagfolk. Anbefales på det sterkeste

Kristoffer

Flott jobb! A+++ De har den beste kundeservicen i Oslo. Supervennlige og fullførte oppdraget raskt. Jeg gir dem 5 stjerner for deres utmerkede og effektive arbeid.

Vi dekker hele Norge

Flere tips og triks til hjemmet